Στην Αθηνα ο Στάινμαγερ σε επίσκεψη «δείγμα αλληλεγγύης»

Επίσκεψη-αστραπή στην Αθήνα πραγματοποιεί το απόγευμα της Πέμπτης ο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ. Ο γερμανός ΥΠΕΞ χαρακτηρίζει «δείγμα αλληλεγγύης προς τον ελληνικό λαό» την επίσκεψή του, δηλώνοντας: «Πιστεύουμε στην επιτυχία σας».

Σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Τα Νέα, ο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο νέου κουρέματος του ελληνικού χρέους, σημειώνοντας ότι η συζήτηση για το πώς θα βοηθηθεί η Ελλάδα για τη διατήρηση της οικονομικής σταθερότητας θα διεξαχθεί στους κόλπους του Eurogroup.

Ο υπουργός Εξωτερικών της γερμανίας υποστηρίζει ότι βλέπει «αχτίδα φωτός» στην Ελλάδα και -όπως λέει- όλες οι ενδείξεις υπόσχονται επιστροφή στην ανάπτυξη.

Παράλληλα, εμμέσως πλην σαφώς ο Σταϊνμάγερ ασκεί κριτική στο μοντέλο αυστηρής λιτότητας που ακολουθείται και υπογραμμίζει ότι η ανταγωνιστικότητα είναι σημαντική, εξίσου σημαντική είναι όμως και η κοινωνική συνοχή στα κράτη – μέλη της Ευρωζώνης.

Ταυτόχρονα αναγνωρίζει ότι οι δυσκολίες που περνά η Ελλάδα προκαλούν μεγάλο σκεπτικισμό στους πολίτες, ωστόσο διαμηνύει ότι απαιτείται σύγκρουση με τους λαϊκιστές, τους εθνικιστές και τους ευρωσκεπτικιστές, εν όψει των ευρωεκλογών που πιθανολογείται ότι θα μετατραπούν σε ψήφο διαμαρτυρίας για την Ευρώπη.

Σε ό,τι αφορά την επίθεση εναντίον της οικίας του γερμανού πρέσβη, ο υπουργός Εξωτερκών της Γερμανίας σημειώνει ότι δεν θα χαλάσει τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, ενώ τονίζει ότι όταν γίνεται κάτι προσβλητικό ή ασκείται βία και οι δύο χώρες πρέπει να βάζουν ένα τέλος.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας θα έχει συνομιλίες τόσο με τον πρωθυπουργό Αντ.Σαμαρά (την Παρασκευή) όσο και με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών Ευ.Βενιζέλο το απόγευμα της Πέμπτης.

Η ελληνική Προεδρία του Συμβουλίου, οι πολιτικές εξελίξεις και η πολιτική σταθερότητα, αλλά και τα επόμενα βήματα στο θέμα του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής με το βλέμμα στον διακαή πόθο της Αθήνας για μία ρύθμιση της βιωσιμότητας του χρέους το συντομότερο δυνατόν, αναμένεται να τεθούν στο τραπέζι των συνομιλιών του κ. Σταϊνμάγερ με τους κκ. Σαμαρά και Βενιζέλο.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα