«Στους πληγέντες από το ρωσικό εμπάργκο αγρότες να πάει το πλεόνασμα της Ε.Ε.»

Tο θέμα της περαιτέρω ενίσχυσή των πληγέντων από το ρωσικό εμπάργκο αγροτών επανέφερε για ακόμη μια φορά o επικεφαλής των ευρωβουλευτών της Ν.Δ. Μανώλης Κεφαλογιάννης, με αφορμή πρόταση της Επιτροπής για αναδιανομή πλεονάσματος ύψους 448 εκατ. ευρώ από τον προϋπολογισμό της ΕΕ του 2014

Ο Έλληνας ευρωβουλευτής, με παρέμβασή του στην συνεδρίαση της επιτροπής Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου επισήμανε ότι η βοήθεια που δόθηκε έως τώρα στους Ευρωπαίους παραγωγούς αφορά μόνο ένα πολύ μικρό μέρος της πραγματικής ζημιάς που οι ίδιοι υπέστησαν, ως συνέπεια των ρωσικών απαγορεύσεων.
Κάλεσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εκμεταλλευτεί τη δυνατότητα που τις προσφέρουν οι επιπλέον διαθέσιμες πιστώσεις αποκλειστικά για την περαιτέρω ενίσχυση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) και την αποζημίωση των Ευρωπαίων αγροτών.
Ειδικότερα η παρέμβαση του Μανώλη Κ. Κεφαλογιάννη έχει ως εξής:
«Η πρόταση της Επιτροπής να εξαιρεθούν από τον Προϋπολογισμό της ΚΑΠ τα επιπλέον έσοδα ειδικού προορισμού ύψους 448 εκατ. Ευρώ για να διατεθούν για άλλους σκοπούς είναι εντελώς ασύμβατη με τη σημερινή κατάσταση κρίσης που βιώνει η Ευρωπαϊκή αγροτική οικονομία, ως συνέπεια των ρωσικών απαγορεύσεων.
»Υπενθυμίζω ότι η βοήθεια που δόθηκε έως τώρα στους Ευρωπαίους παραγωγούς αφορά μόνο ένα πολύ μικρό μέρος της πραγματικής ζημιάς που οι ίδιοι υπέστησαν ως συνέπεια των ρωσικών απαγορεύσεων. Επίσης υπογραμμίζω ότι η τωρινή κατάσταση δεν είναι προϊόν οικονομικών διεργασιών της αγοράς αλλά αποτέλεσμα αποφάσεων εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι επομένως παράλογο και ασύμβατο με την έννοια της Ευρωπαϊκής αλληλεγγύης να καλείται να επωμιστεί μεγάλο κόστος αυτών των αποφάσεων συγκεκριμένη παραγωγική ομάδα, όπως οι Ευρωπαίοι αγρότες. Καθίσταται επιτακτική κατά συνέπεια η ανάγκη να ενισχυθούν περαιτέρω οι αγρότες της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκειμένου να ανταπεξέλθουν στην νέα πραγματικότητα.
»Η Επιτροπή θα πρέπει να εκμεταλλευτεί τη δυνατότητα που τις προσφέρουν οι επιπλέον διαθέσιμες πιστώσεις για την περαιτέρω ενίσχυση της ΚΑΠ και τη συνολική αποζημίωση των Ευρωπαίων αγροτών. Ο αγροτικός προϋπολογισμός τις προηγούμενες δεκαετίες συνείσφερε πράγματι στη χρηματοδότηση και μη αγροτικών προγραμμάτων. Σήμερα όμως η κατάσταση είναι τελείως διαφορετική. Η αγροτική οικονομία σε συνθήκες σκληρής οικονομικής κρίσης έχει απολύτως ανάγκη κάθε διαθέσιμης οικονομικής δυνατότητας.

»Η ενεργοποίηση του ειδικού αποθεματικού ταμείου (reserve fund) ως εναλλακτική λύση για την αντιμετώπιση των συνεπειών των ρωσικών απαγορεύσεων θα οδηγήσει μακροπρόθεσμα στην μείωση των άμεσων αγροτικών ενισχύσεων, ενώ αφήνει ακάλυπτη την Ένωση στην περίπτωση εμβάθυνσης της ρωσικής κρίσης ή στην περίπτωση εμφάνισης νέας».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα