Στο στόχαστρο ο Τσίπρας με αιχμές οικονομία και λαθρομετανάστευση

Η εντολή για σχηματισμό κυβέρνησης παραδόθηκε από τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τώρα στη Συγγρού ξεκινούν ενεργά την προεκλογική μάχη με στόχο τη νίκη, όπως επιμένουν να λένε οι συνεργάτες του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας.
Η Ν.Δ. εφεξής θα εστιάσει σε δύο βασικά σημεία την προεκλογική της τακτική. Το ένα πεδίο είναι η οικονομία και τα δεινά που προκάλεσε η διακυβέρνηση Τσίπρα από τις 26 Ιανουαρίου, ενώ το άλλο είναι αυτό της παράνομης μετανάστευσης. Δύο τομείς στους οποίους εκτιμούν ότι η κυβέρνηση έχει υποστεί τη μεγαλύτερη φθορά και έχει εμφανιστεί ανίκανη να τα διαχειριστεί.
Από τη μέχρι τώρα στάση του κ. Μεϊμαράκη, συμπεραίνεται ότι θα κρατήσει υψηλούς τόνους απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα, αφού στη Ν.Δ. θεωρούν πως είναι το ισχυρό χαρτί του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Μεϊμαράκης σκοπεύει να αποδώσει προσωπικές ευθύνες στον κ. Τσίπρα για την κατάσταση της οικονομίας και θα προτάξει την ανάγκη ώστε η επόμενη κυβέρνηση να κινηθεί στην κατεύθυνση της «χαλάρωσης» της σκληρής μνημονιακής πολιτικής.
Στη Λεωφόρο Συγγρού εκτιμούν πως τις επόμενες εβδομάδες οι πολίτες θα αρχίσουν να καταλαβαίνουν και σε πρακτικό επίπεδο τα σκληρά μέτρα, ενώ την ίδια ώρα θα διογκωθούν τα προβλήματα που δημιουργεί το τεράστιο κύμα λαθρομετανάστευσης.
Αποτιμούν κέρδη
Από τη διαχείριση της διερευνητικής εντολής στη Συγγρού εκτιμούν ότι έχουν κέρδη. Κέρδη τα οποία ανέδειξαν στους πολίτες τον Μεϊμαράκη και τη Ν.Δ. ως πυλώνες σταθερότητας, σε αντίθεση με τον Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι ασχολούνται πρωτίστως με το κόμμα διακινδυνεύοντας το μέλλον της χώρας. Σε μία συγκυρία που ο Αλέξης Τσίπρας επιδιώκει να εκμεταλλευτεί στο έπακρο την ισχυρή ακόμη δημοφιλία που απολαμβάνει, ο πρόεδρος της Ν.Δ. εκμεταλλεύτηκε την εντολή που έλαβε από τον Πρόεδρο όχι βέβαια για τη συγκρότηση κυβέρνησης αλλά για να οικοδομήσει την προεκλογική και μετεκλογική του στρατηγική.
Συγκεκριμένα, βοηθούντος και του Παναγιώτη Λαφαζάνη, ο οποίος αποχωρώντας από τον ΣΥΡΙΖΑ λαμβάνει για λογαριασμό της Λαϊκής Ενότητας την τρίτη και τελευταία διερευνητική, ο κ. Μεϊμαράκης:
• Έστειλε μήνυμα ότι ο ίδιος και η Ν.Δ. είναι ο βασικός φιλευρωπαϊκός, μετριοπαθής πόλος, που παράλληλα αποτελεί και το αντίπαλο δέος για τον ΣΥΡΙΖΑ του κ. Αλ. Τσίπρα. Σε επίπεδο σημειολογίας, αλλά όλα έχουν την αξία τους, η Ν.Δ. υπήρξε το μόνον κόμμα που έλαβε εντολή καθώς οι άλλες δύο αφορούσαν τα δύο… μέρη του ΣΥΡΙΖΑ.
• Ενίσχυσε την εικόνα του πολιτικού ηγέτη που μπορεί να συνομιλεί με όλες τις πτέρυγες, πλην Χρυσής Αυγής που αποκλείστηκε, των ΑΝΕΛ που θεωρούνται σε φάση εξόδου από το πολιτικό σκηνικό και του ΚΚΕ που αρνήθηκε. Ο κ. Μεϊμαράκης έστειλε σήμα ότι έχει ανοικτούς διαύλους με τα υπόλοιπα κόμματα του ευρωπαϊκού τόξου, όπως το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ, αλλά μπορεί κάλλιστα να συνομιλεί και με στελέχη όπως ο Παν. Λαφαζάνης και η Ζωή Κωνσταντοπούλου. Το προφίλ αυτό θα επιχειρήσει να το αξιοποιήσει ενόψει κάλπης, τόσο για να προσελκύσει ψηφοφόρους του κεντρώου χώρου όσο και για να ενισχύσει το θεσμικό αποτύπωμα της παρουσίας του
• Εξέθεσε, με την πρωτοβουλία του να ζητήσει συνάντηση από τον κ. Αλέξη Τσίπρα, τον Πρωθυπουργό. Η άρνηση του κ. Τσίπρα να συναντηθεί με τον κ. Μεϊμαράκη είναι, προφανώς, απολύτως πολιτικά εξηγήσιμη, ωστόσο θεσμικά πάσχει. Σε συνδυασμό, δε, με τις κορώνες της Κουμουνδούρου περί μη συνεργασίας μετά τις εκλογές με ΝΔ, Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ αλλά και τους υψηλούς τόνους που υιοθέτησε το Μαξίμου έναντι του κ. Μεϊμαράκη, ο πρόεδρος της Ν.Δ. αποκτά πολιτικά και επικοινωνιακά όπλα στην φαρέτρα του ενόψει των εκλογών

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα