«Εμείς εκφράζουμε τη σιωπηλή Ελλάδα»

Μετωπική σύγκρουση με τον Αλέξη Τσίπρα σχεδιάζει ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης επιδιώκοντας να αναδείξει τις ευθύνες του για τα δεινά του τρίτου Μνημονίου αλλά και για την παλαιοκομματική και πελατειακή νοοτροπία με την οποία κυβέρνησε τη χώρα κατά τους οκτώ μήνες της θητείας του. «Ήταν πονηρή σκέψη οι εκλογές» σε ασφυκτικό χρονικό περιθώριο, δήλωσε, ώστε να μην αντιληφθούν οι πολίτες τις συνέπειες και τον λογαριασμό του Μνημονίου.
Το Ποτάμι συστήθηκε στην κοινή γνώμη ως το κόμμα των μεταρρυθμίσεων και των συναινέσεων. Το στίγμα του απειλείται να θολώσει αν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μεταμορφωθεί στον κύριο εκφραστή της ανάγκης για προοδευτικές μεταρρυθμίσεις και αρχίσει να ψαρεύει στα νερά της Κεντροαριστεράς.
Ο κ. Θεοδωράκης ανέβασε αιφνιδίως τους τόνους απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ μεταβάλλοντας τη βασική θέση του κατά των πρόωρων εκλογών, τις οποίες θεωρούσε καταστροφικές για τη χώρα, σε «εκλογές το συντομότερο δυνατόν με σεβασμό στους συνταγματικούς κανόνες».
Χαρακτηριστικά είναι και τα όσα δήλωσε σε ραδιοφωνικό σταθμό: «Ο κ. Τσίπρας και ο κ. Λαφαζάνης έχουν αποτύχει. Το μόνο που τους ενδιέφερε τόσα χρόνια ήταν να καταλάβουν τις καρέκλες, να γίνουν εξουσία, να διορίσουν τους δικούς τους. Δεν τους ενδιέφερε να συζητήσουν και να συνεννοηθούν πως θα κυβερνήσουν τη χώρα. Η κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται για την πραγματική οικονομία καθώς τα περισσότερα μέλη της δεν έχουν σχέση με την οικονομία, με την αγορά και με τη δουλειά. Υπήρξαν κομματικά στελέχη, που μια ζωή τους πλήρωνε το κόμμα και τώρα το δημόσιο».
Συμβούλιο αρχηγών
Βγαίνοντας από τη συνάντηση με τον Ευ. Μεϊμαράκη την Παρασκευή έγινε ο τρίτος πολιτικός αρχηγός που ζήτησε να συγκληθεί το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών στη λήξη της διαδικασίας των διερευνητικών εντολών μετά τον πρόεδρο της Ν.Δ. και τη Φώφη Γεννηματά, παρότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν συγκαλεί το Συμβούλιο, αλλά τους πολιτικούς αρχηγούς κατ’ ιδίαν.
Ο επικεφαλής του Ποταμιού θα προτιμούσε να σχηματιστεί μια άλλη κυβέρνηση από την παρούσα Βουλή με πρωθυπουργό τον κ. Τσίπρα, καθώς αποτελεί πάγια θέση του ότι ο αρχηγός του πρώτου κόμματος πρέπει να αναλαμβάνει την πρωθυπουργία σε κυβερνήσεις συνεργασίας.
Εφόσον η χώρα οδεύει – «διαλυμένη», όπως είπε – προς εκλογές όμως, ζητεί να αλλάξει ο εκλογικός νόμος, να σπάσουν οι μεγάλες εκλογικές περιφέρειες και να καταργηθεί το «κραυγαλέο, εξωπραγματικό» μπόνους των 50 εδρών.
Ο κ. Θεοδωράκης πιστεύει ότι οι εκλογές θα οδηγήσουν σε αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού και ότι το Ποτάμι θα αναδειχθεί καταλύτης και εγγυητής των εξελίξεων την επόμενη ημέρα. «Το ζήτημα είναι να βρούμε τη σωστή κυβέρνηση η οποία θα στηρίζεται σε ευρείες κοινωνικές συμμαχίες. Η Ελλάδα δεν μπορεί να κυβερνηθεί από ένα κόμμα» δηλώνει.
Το Ποτάμι και σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση θα κατέλθει αυτόνομα, χωρίς να επιδιώκει συνεργασίες με άλλα κόμματα. Είναι χαρακτηριστική η φράση του επικεφαλής του ότι «τα δικά μας ανοίγματα είναι προς την κοινωνία», καθώς το Ποτάμι φιλοδοξεί να εκφράσει τις δυνάμεις που παράγουν και δημιουργούν τη «σιωπηλή Ελλάδα».
Στην οδό Σεβαστουπόλεως, όπου βρίσκεται η έδρα του κόμματος, ο μηχανισμός των εκλογών έχει τεθεί σε συναγερμό από τα μέσα του καλοκαιριού και ήδη ετοιμάζονται οι λίστες των υποψήφιων βουλευτών. «Το Ποτάμι θέλει να κυβερνήσει. Έχει σχέδιο και ανθρώπους» διαμηνύει ο κ. Θεοδωράκης.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα