Στο 0,2% του ΑΕΠ «προσγειώνεται» το πρωτογενές πλεόνασμα

Ψαλίδι από ΕΛΣΤΑΤ στο πρωτογενές πλεόνασμα του 2015 αφού είναι μεγαλύτερη τελικά η δημοσιονομική «τρύπα» του περασμένου έτους. Η Ελληνική Στατιστική Αρχή «φουσκώνει» το δημοσιονομικό έλλειμμα στο 7,5% του ΑΕΠ από 7,2% που ήταν η αρχική εκτίμηση τον περασμένο Απρίλιο ενώ στα 311,7 δισ. ευρώ ανέρχεται το χρέος.

Σίγουρα τα νέα δεν είναι καλά για το οικονομικό επιτελείο λίγο πριν ξεκινήσουν οι επαφές με τους δανειστές και αυτή η εξέλιξη δυσκολεύει αρκετά τις κινήσεις της κυβέρνησης.

Ειδικότερα, το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης για το 2015 είναι στα 13,2 δισ ευρώ έναντι της πρόβλεψης για 12,8 δισ.. Τα 480 εκατομμύρια ευρώ που πέσαμε έξω επιβαρύνουν και το πρωτογενές πλεόνασμα το οποίο υπολογίζεται πλέον στο 0,2% του ΑΕΠ αντί για 0,7%.

Για την μέτρηση του πλεονάσματος με βάση τους κανόνες του προγράμματος ωστόσο αφαιρείται (μεταξύ άλλων) το εφάπαξ κόστος για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, το οποίο το 2015 ήταν 7,17 δισ. ευρώ ή 4,1% του ΑΕΠ.

Να σημειωθεί ότι και αυτό το ποσοστό υπερακαλύπτει τον στόχο του προγράμματος που ήταν πέρυσι να καταγραφεί πρωτογενές έλλειμμα 0,25% του ΑΕΠ.

Το ακαθάριστο ενοποιημένο χρέος της Γενικής Κυβέρνησης σε ονομαστικές τιμές στο τέλος του 2015 εκτιμάται στα 311,7 δισ. ευρώ, (177,4% επί του ΑΕΠ). Στην εκτίμηση του Απριλίου η ΕΛΣΤΑΤ τοποθετούσε το χρέος στο 176,9% του ΑΕΠ.

Η ΕΛΣΤΑΤ στην ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι οι αναθεωρήσεις “οφείλονται κυρίως σε επικαιροποιημένα στοιχεία, σε μεθοδολογικές αλλαγές στην ταξινόμηση κάποιων ειδικών συναλλαγών και στην επίδραση της αναθεώρησης του ΑΕΠ”.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα