Συνάντηση «κορυφής» για ΔΕΗ και ενέργεια

ΜΕ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΚΑΙ Δ/ΝΤΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ Μ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΗ…

Συνάντηση ανωτάτων στελεχών της ΔΕΗ με Έλληνες ευρωβουλευτές, πραγματοποιήθηκε πριν από μερικά 24ωρα με σκοπό την ενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων για τα κρίσιμα θέματα της δημόσιας επιχείρησης ηλεκτρισμού και εν γένει της ενεργειακής αγοράς σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το τετ-α-τετ πραγματοποιήθηκε κατόπιν σχετικής πρωτοβουλίας του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ, Μανώλη Παναγιωτάκη, και σε αυτό έδωσαν το «παρών» οι ευρωβουλευτές κ.κ. Μαρία Σπυράκη (Ν.Δ.), Νίκος Ανδρουλάκης (ΠΑΣΟΚ), Γιώργος Γραμματικάκης (ΠΟΤΑΜΙ), Κωνσταντίνος Παπαδάκης (ΚΚΕ), Νίκος Μαριάς (ανεξάρτητος), Σοφία Σακοράφα (ανεξάρτητη), καθώς και ένας συνεργάτης της κας Εύας Καϊλή (ΠΑΣΟΚ).

Υπογραμμίζεται ότι σε κορυφαίο θέμα για την ΔΕΗ και συνολικά την ελληνική οικονομία αναδεικνύεται η μείωση των τιμών στο ηλεκτρικό ρεύμα. Στο πλαίσιο αυτό κεντρικό ζήτημα αποκτά η χορήγηση και στην Ελλάδα δωρεάν πιστοποιητικών CO2 από το 2016. Σε διαφορετική περίπτωση το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας θα εκτιναχθεί στα ύψη και η λιγνιτική παραγωγή θα απαξιωθεί με αποτέλεσμα να διακινδυνεύσει η ασφάλεια εφοδιασμού της χώρας η οποία, είναι απομακρυσμένη «νησίδα» στο σύστημα της Ε.Ε.

Εκ μέρους της ΔΕΗ, ο πρόεδρος της δημόσιας επιχείρησης επεσήμανε ότι η χορήγηση δωρεάν δικαιωμάτων CO2 θα αποτελέσει προωθητικό παράγοντα για επενδύσεις και περιβαλλοντική αναβάθμιση μέσω της αντικατάστασης παλαιών μονάδων με σύγχρονες πιο αποδοτικές, όπως η «Μελίτη 2» με επιδίωξη την συνολική βελτίωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος. Στόχος πρέπει να είναι να παραμείνει στο 35% η λιγνιτική παραγωγή την επόμενη 20ετία για την ασφάλεια του εφοδιασμού.
Σχετικά με τον ΑΔΜΗΕ επισημάνθηκε ότι τα πάγια των δικτύων αποτελούν το πολύτιμο και αναντικατάστατο περιουσιακό στοιχείο της ΔΕΗ, στήριγμα για την ανάπτυξης.

Γόνιμος διάλογος αναπτύχθηκε και στα υπόλοιπα σημαντικά θέματα της ΔΕΗ και της αγοράς ενέργειας και μάλιστα ενόψει των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς, όπως είναι τα ΝΟΜΕ και τα πιστοποιητικά διαθεσιμότητας ισχύος (ΑΔΙ). Όπως τονίστηκε η αγορά πρέπει να λειτουργεί όχι α λα καρτ, αλλά παντού, όχι όπου δεν συμφέρει να υπάρχουν ρυθμίσεις.

Σχετικά με τα ΝΟΜΕ, πρώτον, δεν πρέπει και δεν υπάρχει περίπτωση οι δημοπρασίες να γίνονται κάτω του κόστους σε βάρος της ΔΕΗ. Δεύτερον, η μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ στην αγορά να γίνει αναλογικά για όλες τις κατηγορίες των καταναλωτών.
Ο κ. Μ. Παναγιωτάκης αναφέρθηκε επίσης στην αναγκαιότητα των νέων προσλήψεων στη ΔΕΗ ώστε να καλυφθούν τα μεγάλα κενά σε εξειδικευμένο προσωπικό και σημείωσε ότι σήμερα ο μέσος όρος ηλικίας των εργαζομένων στην επιχείρηση είναι τα 49 έτη.
Αναφορικά με την λειτουργία της αγοράς η ΔΕΗ τάσσεται υπέρ της πλήρης ανεξάρτητης και αντικειμενικής λειτουργίας όλων των φορέων της αγοράς και ειδικότερα του Ανεξάρτητων Αρχών που πρέπει ωστόσο να μην λειτουργούν γραφειοκρατικά, χωρίς να λαμβάνουν υπόψιν τους τις ανάγκες της κοινωνίας, που δεν είναι άλλες από την μείωση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας.
Τέλος, τονίστηκε ότι η στρατηγική της ΔΕΗ θα διέπεται από τρεις άξονες: Ευελιξία, επέκταση στις άλλες αγορές και επιχειρηματικές συνεργασίες.

Για τη ιστορία να πούμε ότι η παραπάνω συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο «Κωστής Παλαμάς» του Πανεπιστημίου Αθηνών, και μεταξύ άλλων συμφωνήθηκε ότι οι επαφές και η συνεργασία της ΔΕΗ με τους Έλληνες ευρωβουλευτές που μόλις «εγκαινιάστηκε» πρέπει να συνεχισθεί με εποικοδομητικό τρόπο. Ενδεικτικό είναι ότι από ευρωβουλευτές προτάθηκε η ενεργοποίηση τους για την προώθηση τροπολογίας στο Ευρωκοινοβούλιο ώστε να χορηγηθούν στην Ελλάδα δωρεάν πιστοποιητικών CO2

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα