Συνέντευξη Κ. Γκιουλέκας: «Θα στηθούν κάλπες τους προσεχείς μήνες»

Άκρως επικοινωνιακός, με τάση να διαλέγει πάντα τον δύσκολο και όχι τον εύκολο δρόμο, ο Κώστας Γκιουλέκας είναι ετοιμοπόλεμος προκειμένου να βάλει το δικό του λιθαράκι στο να γίνει πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Έχοντας διατελέσει υφυπουργός στους δύο προηγούμενους «γαλάζιους» πρωθυπουργούς, βλέπει ότι έρχονται σύντομα εκλογές, αποκλείει την όποια συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ και καταθέτει στην «Α» την άποψή του για τον Κώστα Καραμανλή και τον Αντώνη Σαμαρά.

 

Συνέντευξη στον Σπύρο Παπαδάκη

 

Κύριε υπουργέ, τα σενάρια πρόωρων εκλογών έχουν φουντώσει, με τη Ν.Δ. να τις ζητά και τον Αλ. Τσίπρα να έχει μπει σε διαδικασίες παροχολογίας. Θεωρείτε ότι είμαστε κοντά στις κάλπες; Και αν ναι, ποιο θα είναι το διακύβευμά τους;

«Όλες οι κινήσεις του κ. Τσίπρα πλέον φανερώνουν ότι οι εκλογές είναι κοντά. Έχει δημιουργηθεί ένα τόσο εκρηκτικό περιβάλλον, που ο Αλέξης Τσίπρας έχει να επιλέξει να συνεχίσει μία ραγδαίως φθίνουσα πορεία για τον ίδιο και τους συνοδοιπόρους του ή να επιχειρήσει μια φυγή προς τα εμπρός. Πιστεύω ότι στους προσεχείς μήνες θα στηθούν κάλπες. Γι’ αυτό και ο Αλέξης Τσίπρας προσπαθεί να καλύψει τις απανωτές αποτυχίες της κυβέρνησής του με προεκλογικές παροχές που θυμίζουν “καθρεφτάκια σε ιθαγενείς”.

»Η Νέα Δημοκρατία, όπως και εσείς αναφέρατε, έθεσε επιτακτικά το αίτημα των εκλογών, γιατί αντιλαμβάνεται τη ζημία που κάνει στη χώρα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ.. Και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Αυτό που έχει ανάγκη ο τόπος περισσότερο από ποτέ είναι μια άμεση αλλαγή πλεύσης, ένα διαφορετικό μείγμα πολιτικής. Κανείς δεν υπόσχεται μαγικές λύσεις –όπως έκανε κάποτε ο κ. Τσίπρας– όμως υπάρχει συνταγή και για να ξανακερδίσει τη χαμένη αξιοπιστία η χώρα μας και να ανασάνει ο Έλληνας πολίτης. Με μία κυβέρνηση η οποία πιστεύει στις μεταρρυθμίσεις και τις επενδύσεις. Αυτή η αλλαγή μπορεί να επέλθει μόνο με εκλογές».

 

Γίνεται πλέον ευθέως λόγος για 4ο μνημόνιο. Θεωρείτε συνετό για τη Ν.Δ. να θέλει να κυβερνήσει σε αυτή τη χρονική στιγμή;

«Πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι. Εάν συνεχιστεί αυτή η πορεία στην οποία μας οδηγεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ., τότε είναι βέβαιο ότι θα αντιμετωπίσουμε πολύ σύντομα ένα 4ο μνημόνιο. Οι συνεχείς αποτυχίες, η αφερεγγυότητα και τα επικοινωνιακά τεχνάσματα των κυβερνώντων καταβαράθρωσαν την αξιοπιστία της χώρας και επανέφεραν συζητήσεις ακόμη και για Grexit. Ο κ. Τσίπρας και οι υπουργοί του συνεχίζουν να χρησιμοποιούν μία ρητορική όπου καταγγέλλουν τους πάντες για τις δικές τους αποτυχίες. Οι ίδιοι, όμως, ζήτησαν τα υψηλά πλεονάσματα του 3,5%, οι ίδιοι είχαν την έμπνευση για τα νέα μέτρα που θα βαρύνουν τους Έλληνες πολίτες. Αφού χάσαμε δύο χρόνια και μας βούλιαξαν στην ύφεση, τώρα προσπαθούμε να ξαναγυρίσουμε εκεί που ήμασταν το 2014».

 

Στο παρελθόν είχατε ταχθεί υπέρ της συνεργασίας της Ν.Δ. με τον ΣΥΡΙΖΑ. Εξακολουθείτε να θεωρείτε ότι θα πετύχαινε μια τέτοια συγκυβέρνηση;

«Οφείλουμε πάνω απ’ όλα να βάζουμε το εθνικό συμφέρον και το καλό του τόπου. Με τον ΣΥΡΙΖΑ, όμως, υπάρχει μία τέλεια διάσταση πολιτικής, απόψεων, αξιών, νοοτροπίας και πρακτικών. Γι’ αυτό πιστεύω ότι μία συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ φαντάζει απίθανη και αδιανόητη».

 

Ακολουθεί σωστή στρατηγική ο Κυριάκος Μητσοτάκης;

«Νομίζω ότι αυτό αποδεικνύεται καθημερινά. Μακριά από ρητορείες, ψέματα και λαϊκισμούς, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει επιλέξει τη στρατηγική των ρεαλιστικών και ξεκάθαρων προτάσεων για το αύριο της χώρας. Χωρίς εμμονές και στρεβλώσεις και μακριά από στείρες αντιπολιτευτικές τακτικές. Γι’ αυτό τον λόγο μίλησε με πολύ συγκεκριμένες προτάσεις για το μέλλον, για τη μείωση της φορολογίας, τη μείωση των δαπανών, τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, την ανάγκη διασφάλισης της ρευστότητας, την επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων. Όλα αυτά μπορούν να μας οδηγήσουν σε έναν άλλο δρόμο, πέρα από την επιβολή ολοένα και περισσότερων φόρων, που ακολουθεί η σημερινή κυβέρνηση. Σε ένα δρόμο που θα φέρει στη χώρα ένα σταθερό περιβάλλον, προκειμένου να προσελκύσουμε επενδύσεις, μέσα από τις οποίες θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. Δεν υπάρχουν μαγικές συνταγές. Οι λύσεις είναι συγκεκριμένες. Αυτές προτείνουμε, με υψηλό αίσθημα ευθύνης, μακριά από τη λογική των παροχών και των δεσμεύσεων χωρίς αντίκρισμα».

 

Θα γίνει ένας καλός πρωθυπουργός ο Κυρ. Μητσοτάκης;

«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ένας νέος πολιτικός με ξεκάθαρη πολιτική σκέψη και πάνω απ’ όλα με έναν σαφή προσανατολισμό για το πώς πρέπει να βαδίσει ο τόπος. Η έως τώρα πορεία του εγγυάται την αυριανή πετυχημένη πρωθυπουργική του θητεία. Γνωρίζουμε ότι μας περιμένει πολλή και σκληρή δουλειά. Έχουμε, όμως, την τόλμη, την αποφασιστικότητα αλλά και το σχέδιο και τις προτάσεις για να οδηγήσουμε τη χώρα μακριά από την κρίση».

 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξελέγην πρόεδρος μέσα από μία διαδικασία που είχε και ιδιαίτερα άσχημες στιγμές. Πιστεύετε ότι όταν έρθει η δύσκολη στιγμή θα του το «χτυπήσουν»;

«Η επόμενη ημέρα πιστεύω ότι διέψευσε πολλούς που εύχονταν η Νέα Δημοκρατία να βγει κατακερματισμένη. Η έως σήμερα πορεία της παράταξης με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο τιμόνι της δείχνει ακριβώς το αντίθετο. Η Κοινοβουλευτική Ομάδα είναι ενωμένη σαν μια γροθιά και όλοι μαζί παλεύουμε για το αύριο του τόπου. Διαφορετικές απόψεις φυσικά υπάρχουν, αλλά αυτό ακριβώς είναι και η απόδειξη ότι η Ν.Δ. είναι μια μεγάλη φιλελεύθερη δημοκρατική παράταξη, στο εσωτερικό της οποίας λειτουργεί ο διάλογος και οι δημοκρατικές διαδικασίες».

 

 

 

«Κεφάλαια για την παράταξη

Καραμανλής και Σαμαράς»

 

Η διεύρυνση του κόμματος πρέπει να γίνει προς τα δεξιά ή προς το κέντρο; Έχουν θέση στη Ν.Δ. πρώην ή νυν στελέχη του ΠΑΣΟΚ;

«Η Νέα Δημοκρατία είναι μια παράταξη με ανοικτές πόρτες. Όποιος θέλει να συνεργαστεί με τη Ν.Δ., δεχόμενος τις θέσεις της και υιοθετώντας τις προτάσεις της, είναι καλοδεχούμενος. Ωστόσο, το σημαντικό δεν είναι η προσέλκυση στελεχών από άλλους πολιτικούς χώρους. Το σημαντικό για εμάς είναι να πείσουμε ολοένα και περισσότερους συμπολίτες μας ότι η Ν.Δ. μπορεί να εγγυηθεί μια διαφορετική πορεία, μακριά από τα σημερινά αδιέξοδα».

 

Στα της Ν.Δ. χωράνε και ο Καραμανλής και ο Σαμαράς;

«Νομίζω ότι κάποια πράγματα είναι αυτονόητα. Οι συγκεκριμένοι πολιτικοί αποτελούν μέρος και της ιστορίας της Ν.Δ. αλλά και εγγύηση για τη συνέχεια της πορείας της παράταξης. Οι δύο πρώην πρωθυπουργοί διαθέτουν τεράστια εμπειρία και αποτελούν κεφάλαιο και για την παράταξη και για τον τόπο».

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα