Συνεργασία (;) για το προσφυγικό

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ

Αναφερόμενες στο μήνυμα που ανέδειξε ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, από το ταξίδι του στην Τουρκία, κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι αυτό είναι πως: Αν και για να αντιμετωπιστεί συνολικά το προσφυγικό πρέπει να λυθεί το συριακό, θα πρέπει να υπάρξει άμεση συμφωνία Τουρκίας-ΕΕ που να οδηγεί στον περιορισμό των ροών και στην καθιέρωση σταθερού μηχανισμού επανεγκατάστασης από την Τουρκία.

Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, συμφωνήθηκε διμερής ελληνοτουρκική συνεργασία και συντονισμός με στόχο την αποφασιστική αντιμετώπιση των διακινητών.

Η Ελλάδα και η Τουρκία πρέπει να κάνουν περισσότερες ενέργειες για να αντιμετωπίσουν τα κυκλώματα που διακινούν πρόσφυγες, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, μετά την συνάντησή τους.

Ο κ. Νταβούτογλου από την πλευρά του είπε ότι η τουρκική κυβέρνηση συμφώνησε να συνεργαστεί σε τεχνικά ζητήματα με την Ελλάδα για να αντειμτωπιστεί η μεταναστευτική κρίση.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε ότι θα ενθαρρύνει και τις δύο κοινότητες στην Κύπρο να καταλήξουν σε μια βιώσιμη συμφωνία.

Μάλιστα ο Αλέξης Τσίπρας σχετική αναφορά είχε κάνει και στην συνάντησή του με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο: «Η παρουσία μου εδώ, Παναγιότατε, έχει να κάνει βεβαίως με την επιθυμία της ελληνικής κυβέρνησης να γίνουν ουσιαστικά βήματα προσέγγισης, διαλόγου για την ανάδειξη της συνεργασίας και της καλής γειτονίας ανάμεσα στους δύο λαούς. Έχει, όμως, να κάνει και με την ανάγκη να αντιμετωπίσουμε από κοινού, η ελληνική και η τουρκική κυβέρνηση, ένα πρόβλημα που μας στεναχωρεί, μας συντρίβει και αφορά το γεγονός ότι στα νερά του Αιγαίου έχουμε καθημερινά την απώλεια ανθρώπινων ζωών , ιδίως μικρών παιδιών που πνίγονται. Δεν μπορεί αυτό να μας αφήνει αδιάφορους, ούτε από τη μια ούτε από την άλλη πλευρά του Αιγαίου. Διακονείτε , άλλωστε, εσείς σε αυτές τις ακτές και βλέπετε αυτό το δράμα καθημερινά. Ανθρωπιστικό μας καθήκον, πάνω απ΄ όλα , είναι να σταματήσουμε αυτή τη δραματική εξέλιξη. Και πιστεύω ότι μπορούμε. Πιστεύω ότι μπορούμε να συνεργαστούμε, πιστεύω ότι μπορούμε να συντονιστούμε, ώστε να σταματήσουμε αυτό το δράμα χιλιάδων ανθρώπων καθημερινά. Και βεβαίως να χτυπήσουμε τους διακινητές που διαπράττουν τη μεγαλύτερη ύβρη απέναντι στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια – την ύβρη του να θέλουν να κερδοσκοπούν πάνω στις ανθρώπινες ζωές».

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα