ΣΥΡΙΖΑ: Ευσεβής πόθος ο «σεισμός» – Ν.Δ.: Ο λαός δεν σας εμπιστεύεται

Εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες, με την εικόνα να διαψεύδει την ΕΛ.ΑΣ. που κάνει λόγο για μόλις 140.000 άτομα, βροντοφώναξαν «Η Μακεδονία είναι ελληνική». Με την εμβληματική μορφή του Μίκη Θεοδωράκη να δίνει το σύνθημα, το συλλαλητήριο του Συντάγματος ήταν ένα ηχηρό μήνυμα προς την πολιτική ηγεσία του τόπου, ότι αυτός ο εξουθενωμένος οικονομικά λαός δεν ανέχεται «παιχνίδια» με τα εθνικά θέματα.

Από νωρίς το πρωί, πούλμαν από όλη την Ελλάδα, αλλά και πολίτες της Αθήνας κατέβηκαν στο Σύνταγμα για το μεγάλο συλλαλητήριο, παρά τις εκτεταμένες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και το κλείσιμο των σταθμών του Μετρό, «Ομόνοια», «Πανεπιστημίου» και «Σύνταγμα», από την ΕΛ.ΑΣ., μια απόφαση που προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις. Την ίδια ώρα, οι διοργανωτές κάνουν λόγο για περίπου 1,5 εκατομμύριο πολιτών -αριθμός δεν προσεγγίζει καν αυτόν που έδωσε επισήμως η Αστυνομία-. Σε κάθε περίπτωση το μήνυμα που έστειλαν οι Έλληνες που κατέβηκαν στο κέντρο της πρωτεύουσας, κάνοντας πράξη το ζητούμενο για εθνική ενότητας και ομοψυχία, δεν μπορεί να αγνοηθεί από το Μέγαρο Μαξίμου.

Ή μήπως μπορεί; Γιατί από την ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού αυτό καταλαβαίνουμε.

«Το συλλαλητήριο για το ονοματολογικό συγκέντρωσε, όπως αναμενόταν, αρκετές χιλιάδες πολιτών στο Σύνταγμα. Ο «σεισμός» και τα εκατομμύρια διαδηλωτών που φαντάστηκαν οι διοργανωτές και ο κ. Σαμαράς με τον κ. Μητσοτάκη, που ήθελαν να καπηλευθούν το συλλαλητήριο, παρέμειναν ευσεβείς πόθοι. Ας λύσουν μεταξύ τους τα εσωκομματικά τους», αναφέρει το Μέγαρο Μαξίμου και συνεχίζει:

«Η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού, που το παρακολούθησε από τους τηλεοπτικούς του δέκτες, ανεξαρτήτως απόψεων συγκλίνει στην εκτίμηση ότι τα μείζονα θέματα της εξωτερικής πολιτικής δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται με οδηγό το φανατισμό και τη μισαλλοδοξία».

«Γνώμονας της κυβέρνησης είναι το πατριωτικό συμφέρον, η μετριοπάθεια, η σύνεση και η επιμονή σε καθαρές θέσεις με στόχο τη συνεργασία, τη συνεννόηση και την συνανάπτυξη. Αυτή την στάση θα τηρήσει αταλάντευτα η ελληνική κυβέρνηση με πατριωτική ευθύνη γιατί κάθε άλλη μόνο σε εθνικές ήττες μπορεί να καταλήξει», καταλήγει το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού.

Στον αντίποδα, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε δήλωσή του μετά το συλλαλητήριο του Συντάγματος εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση εναντίον της κυβέρνησης. «Η κυβέρνηση έσπειρε ανέμους, θερίζει θύελλες. (…) Οι Έλληνες εξέφρασαν την αγωνία τους γιατί η κυβέρνηση αντί να συνεργαστεί με την αντιπολίτευση, προχώρησε μόνη της» σημείωσε ανάμεσα σε άλλα και συνέχισε: «Ο κ. Τσίπρας περιφρόνησε τα αισθήματα των πολιτών. Ως αρχηγός της αντιπολίτευσης έχω την υποχρέωση να ακούω το λαϊκό αίσθημα».

Το μήνυμα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης:

Η Νέα Δημοκρατία κι εγώ προσωπικά από την πρώτη στιγμή υπερασπιστήκαμε το δικαίωμα των πολιτών να διαδηλώσουν ελεύθερα, ειρηνικά και δημοκρατικά, όπως το Σύνταγμα ορίζει.

Η σημερινή έκφραση εθνικής υπερηφάνειας από εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που βρέθηκαν στο Σύνταγμα από κάθε γωνιά της χώρας δεν είχε κομματικό χρώμα. Κανείς άλλωστε δεν δικαιούται να εκμεταλλευτεί πολιτικά μια τόσο μεγάλη συγκέντρωση.

Οι πολίτες όμως σήμερα εξέφρασαν και την αγωνία τους. Την έλλειψη εμπιστοσύνης τους σε μία κυβέρνηση που, αντί να συνεργαστεί εξ αρχής με την αντιπολίτευση για να συνδιαμορφώσει μια εθνική γραμμή, έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι της για να διχάσει τα κόμματα και τον Ελληνικό λαό πάνω σε ένα κρίσιμο εθνικό ζήτημα. Ο κ. Τσίπρας δεν προσπάθησε ποτέ να δημιουργήσει συνθήκες εθνικής ενότητας. Περιφρόνησε τα πατριωτικά αισθήματα των πολιτών. Έσπειρε ανέμους και σήμερα θερίζει θύελλες.

Οι Έλληνες είναι προφανές πια ότι δεν εμπιστεύονται τον κ. Τσίπρα τον κ. Καμμένο και τον κ. Κοτζιά να διαπραγματευτούν οτιδήποτε. Πόσο μάλλον ένα μέιζον εθνικό θέμα. Ως αρχηγός της αντιπολίτευσης έχω χρέος να ακούω το λαϊκό αίσθημα χωρίς όμως να πυροδοτώ πάθη και διχασμούς.

Κυρίως όμως έχω το καθήκον να εξασφαλίσω ότι θα πορευτούμε με ενότητα, αυτοπεποίθηση και ρεαλισμό, με γνώμονα πάντα το εθνικό συμφέρον.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα