Τέρμα στην ασυδοσία στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας

ΤΙ ΕΙΠΕ Ο Μ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΗΣ ΣΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ ΔΕΗ

Η  προ των πυλών διαδικασία υποχρεωτικού ανοίγματος της λιανικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας που ενεργοποιείται με τον πρόσφατο νόμο 4389/2016 με τα ΝΟΜΕ, αλλά και η υπέρτατη ανάγκη να τερματιστεί η ασυδοσία στην εν λόγω αγορά ήταν από τα βασικά σημεία της συνέντευξης Τύπου που έδωσε το πρωί της Τετάρτης (8/6) ο  πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Μανώλης Παναγιωτάκης.

Επ’ αφορμή της συνεδρίασης του Δ.Σ. της ΔΕΗ (σ.σ. μεταξύ άλλων αποφασίστηκε η χορήγηση ενιαίας έκπτωσης 15% σε όλους τους οικιακούς και επαγγελματικούς καταναλωτές Χαμηλής και Μέσης Τάσης), ο κ. Παναγιωτάκης είπε συγκεκριμένα για το άνοιγμα της αγοράς ότι η ΔΕΗ θα αναλάβει στο αμέσως προσεχές διάστημα και νέες πρωτοβουλίες και δράσεις, ώστε το άνοιγμα της αγοράς να γίνει με τον πιο ομαλό τρόπο, προκειμένου να ωφεληθούν,  κατά το δυνατό,  πρωτίστως οι καταναλωτές.

«Ο ηλεκτρισμός απαιτεί υπεύθυνες και σοβαρές επιχειρηματικές πρωτοβουλίες, και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να γίνει αντικείμενο κερδοσκοπίας» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παναγιωτάκης. Εν συνεχεία ο επικεφαλής της δημόσιας επιχείρησης ηλεκτρισμού σκιαγράφησε τα τρία επείγοντος χαρακτήρα ζητήματα για τη ΔΕΗ και την αγορά ηλεκτρισμού τα οποία είναι:

α] Η άμεση κατάργηση του ειδικού τέλους λιγνίτη και η τροποποίηση του κώδικα ώστε να μην υπολογίζεται στις ημερήσιες προσφορές το κόστος των πιστοποιητικών CO2.  Αυτό, σύμφωνα με τον κ. Παναγιωτάκη, θα τονώσει τη λιγνιτική παραγωγή, που σήμερα βρίσκεται στο κατώτατο σημείο της, έναντι του εισαγόμενου φυσικού αερίου, με προφανείς θετικές επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία, χωρίς να παραγνωρίζεται η σημασία για τη δοκιμαζόμενη Δυτική Μακεδονία.

β] Η εντατικοποίηση των προσπαθειών σε πολιτικό επίπεδο για χορήγηση δωρεάν πιστοποιητικών CO2  και στη χώρα μας. Αυτός είναι όρος για την επιβίωση της λιγνιτικής παραγωγής στην Ελλάδα τις επόμενες δύο δεκαετίες. Όπως εξήγησε ο επικεφαλής της ΔΕΗ, το πελώριο λάθος που έγινε τον Οκτώβριο του 2014 όταν οι τότε κυβερνώντες ψήφισαν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να εξαιρεθεί η χώρα μας από τη χορήγηση δωρεάν πιστοποιητικών CO2,  τη στιγμή μάλιστα που αποφάσιζαν να γίνει η επένδυση 1,4 δισ. ευρώ της «Πτολεμαϊδας V» πρέπει να διορθωθεί.

γ] Η άμεση θέσπιση εκ μέρους της ΡΑΕ του μόνιμου μηχανισμού αποζημίωσης διαθεσιμότητας ισχύος ή ευελιξίας, με επιστημονική τεκμηρίωση  και όρους αγοράς. Ο κ. Παναγιωτάκης εξήγησε ότι ο σημερινός προσωρινός μηχανισμός, που επιβλήθηκε από τους θεσμούς ως προαπαιτούμενο, εκτός του ότι στερείται  από κάθε λογική και επιστημονική τεκμηρίωση, οδηγεί ούτε λίγο ούτε πολύ στη μεταβίβαση 80 εκατ. ευρώ από τη ΔΕΗ στους ιδιώτες παραγωγούς, «εξανεμίζοντας έτσι και  τα όποια οφέλη της επιχείρησης από την κατάργηση του ειδικού φόρου στο αέριο».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα