Τα απόνερα της κίνησης ματ

Ως κίνηση ματ που εξυπηρετεί τους σκοπούς του προέδρου του ΠΑΣΟΚ χαρακτηρίστηκε από πολλούς η απόφαση για ευρωεκλογές με σταυρό προτίμησης. Ο Βαγγέλης Βενιζέλος δεν χρειάζεται πλέον να ανησυχεί για την κατάταξη των υποψηφίων ενώ θεωρείται βέβαιο πως οι πράσινοι υποψήφιοι ως πιο αναγνωρίσιμοι θα έχουν και το προβάδισμα. 

Εκτιμήθηκε δε πως με τον τρόπο αυτό θα αποφευχθεί και η ρήξη με τους 58. Μάταια όμως καθώς έκπληξη και ανησυχία προκάλεσε στους «58» η υπό εξέταση πρόταση των Σαμαρά-Βενιζέλου για καθιέρωση του σταυρού προτίμησης στις Ευρωεκλογές.
Στη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Πρωτοβουλίας καταγράφηκαν αντιδράσεις, ακούστηκαν αρνητικά σχόλια, ενώ κάποιοι ζήτησαν ακόμα και διαζύγιο με την Ιπποκράτους.
Όπως αναφέρουν Τα Νέα της Δευτέρας, το κλίμα στη διάρκεια της μαραθώνιας συνεδρίασης ήταν ιδιαίτερα φορτισμένο και ουσιαστικά καταγράφηκαν δύο τάσεις: η μία ομάδα πρότεινε την αποχώρηση της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης από την «Ελιά», ενώ η δεύτερη ομάδα πρότεινε μια πιο διαλλακτική στάση υπό την προϋπόθεση ότι θα μπουν όροι στον τρόπο συγκρότησης του ευρωψηφοδελτίου της «Ελιάς».
Η άποψη που εκφράζεται στις τάξεις των «58» είναι ότι ο σταυρός προτίμησης οδηγεί αυτόματα σε μειονεκτική θέση τους δικούς της υποψηφίους, καθώς δεν έχουν την εμπειρία και την αναγνωρισιμότητα των στελεχών του ΠΑΣΟΚ, ιδίως στην Περιφέρεια.
Αρκετοί μιλούν επίσης για αιφνιδιασμό από πλευράς της Ιπποκράτους, ώστε να μην έχουν πλέον τη δυνατότητα αποχώρησης από το ενιαίο σχήμα. Πάντως, οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν τα επόμενα 24ωρα και αφού πρώτα ξεκαθαρίσει το τοπίο σχετικά με το θέμα της σταυροδοσίας.

Η Διαμαντοπούλου

Από την πλευρά της η Άννα Διαμαντοπούλου έγραψε στο fb για ψήφο μεταναστών και σταυρό προτίμησης ευρωεκλογές με τίτλος η παράγκα . Γράφει λοιπόν η πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ :
«100 μέρες πριν τις εκλογές οι αρχηγοί της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ χωρίς καμία συνεννόηση, ενημέρωση (των εταίρων τους όπου υπάρχουν) προετοιμασία και χωρίς καμία διαδικασία εντός των κομμάτων τους, αποφασίζουν με κυνικό τρόπο την αλλαγή του εκλογικού νόμου.
Αυτό ενώ, συνεχίζουν την ανατροπή και την πλαγιοκόπηση των μεταρρυθμίσεων που σε πολύ δύσκολες συνθήκες έγιναν από το 2009 και μετά… Ό,τι δηλαδή είχε γίνει με πολιτική επιλογή και μεγάλο κόστος πέρα από τα μνημόνια στη Διαύγεια, στην Παιδεία, στην ψήφο των μεταναστών, στη δικαιοσύνη, στη φορολόγηση των μερισμάτων…
Φυσικά και είναι καλύτερα να ψηφίζει ο πολίτης, παρά να διορίζει ο αρχηγός, ΑΛΛΑ: Στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπου υπάρχει σταυρός προτίμησης για τον ευρωβουλευτή, οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές ανακοινώνονται 8 με 12 μήνες πριν από τις εκλογές!
Τόσο τα μεγάλα κόμματα όσο και οι νέοι σχηματισμοί υποχρεούνται και ταυτόχρονα έχουν την δυνατότητα να αναδείξουν πρόσωπα και ιδέες.
Τι σημαίνει τώρα για την Ελλάδα και ιδιαίτερα για τους κάθε τύπου σχηματισμούς της κεντροαριστεράς που ομνύουν στο νέο οι 40 – 50 μέρες προεκλογικής παρουσίας σε όλη τη χώρα υποψηφίων ευρωβουλευτών;
Αν ισχύσουν οι προεκλογικού κανόνες του σταυρού οι νέοι υποψήφιοι θα έχουν ελάχιστες πιθανότητες να παρουσιαστούν.
Αν ισχύσουν οι κανόνες των ευρωεκλογών κανάλια και κομματικές ηγεσίες θα κατευθύνουν τα πράγματα.
Η πρόταξη του συμφέροντας του αρχηγού και του κόμματος ως συνδετική ουσία του Συνασπισμού αλά ελληνικά! Ο ένας επιλύει το πρόβλημα το εσωτερικό του με τους 58 (τους οποίους έχει ήδη αδειάσει), ο άλλος απαντά στο σκληρό πυρήνα της παράταξης του για τους μετανάστες.
Το ντηλ συμφέρει, βολεύει και κυρίως μπορεί να πουλήσει….
Όλα αυτά όμως γίνονται πια κατανοητά από τους πολίτες, απαξιώνουν τελείως το πολιτικό σύστημα και κάνουν ακόμα πιο σαφή την ανάγκη ενός νέου φορέα που δεν θα κουβαλάει παθογένειες κομματικών μηχανισμών και που θα μπορέσει από την αρχή να πείσει για την λειτουργία του με δημοκρατία και αρχές.
Δεν γίνεται κόμματα αρχηγικά, προσωποκεντρικά και χωρίς τις στοιχειώδεις δημοκρατικές διαδικασίες να αλλάξουν τη χώρα προς τη κατεύθυνση που αυτή έχει ανάγκη».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα