Τα ενεργειακά στο επίκεντρο των συμφωνιών Αθήνας – Σόφιας

Μία εβδομάδα πριν ο Πάνος Καμμένος προσγειωνόταν στη Βουλγαρία πραγματοποιώντας επίσημη επίσκεψη και σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας μοιάζει να έπιασε το νήμα από εκεί που το άφησε ο Έλληνας υπουργός Άμυνας και βρέθηκε στη Σόφια για τη σύνοδο του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Βουλγαρίας.

Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον Βούλγαρο ομόλογό του Μπόικο Μπορίσοφ χαρακτηρίζοντας στρατηγικό σύμμαχο τη Βουλγαρία. Αν, ωστόσο, κάτι ξεχωρίζει από την εν λόγω επίσκεψη είναι η συμφωνία ενεργειακής συνεργασίας που υπεγράφη σήμερα Δευτέρα (1/8) μεταξύ της ελληνικής και της βουλγαρικής κυβέρνησης.

Στη σημασία της ενεργειακής συνεργασίας επικέντρωσαν στις δηλώσεις τους οι δύο πρωθυπουργοί. Συγκεκριμένα, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι η ενεργειακή συνεργασία αναδεικνύεται πλέον ως το κομβικό πεδίο των σχέσεων Ελλάδας – Βουλγαρίας, για να σημειώσει πως η κατασκευή του διασυνδετήριου αγωγού φυσικού αερίου IGB ως τμήματος του κάθετου διαδρόμου αποτελεί έργο προτεραιότητας που θα ενισχύσει τη θέση των δύο χωρών στον ενεργειακό χάρτη της ευρύτερης περιοχής με πολλαπλά οφέλη.

Εξάλλου οι δύο πρωθυπουργοί σημείωσαν τον ρόλο των δύο κρατών ως πυλώνες σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, ιδιαίτερα σε μια περίοδο ευρύτερα αποσταθεροποίησης της γειτονιάς και τόνισαν τη συμφωνία τους στην εμβάθυνση της συνεργασίας των δύο χωρών εντός της ΕΕ και του ΝΑΤΟ για την ενίσχυση αυτού του ρόλου, αλλά και για την εμπέδωση της ασφάλειας, της σταθερότητας, της ειρήνης και της ανάπτυξης της περιοχής, και της ευημερίας των λαών τους.

Ενδεικτικό της εξειδίκευσης των συμφωνιών και της συνεργασίας των δύο χωρών, αλλά και της σημασίας που αποδίδεται σε συγκεκριμένους τομείς, είναι και το γεγονός ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχαν Τσίπρας-Μπορίσοφ, εκλήθησαν ο υπουργός υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Χρήστος Σπίρτζης και ο βούλγαρος ομόλογός του, προκειμένου να συζητηθούν αναλυτικότερα ζητήματα και να υπάρξει στενότερη συνεργασία σε σειρά θεμάτων που άπτονται των αρμοδιοτήτων τους, σημαντικότερο εκ των οποίων είναι το πώς θα επεκταθεί η σιδηροδρομική γραμμή Αλεξανδρούπολη-Μπουργκάς.

Επίσης, η ελληνική πλευρά αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στο ζήτημα της διαχείρισης των φραγμάτων που βρίσκονται στο βουλγαρικό έδαφος, ώστε να αποφεύγονται οι πλημμύρες στον Έβρο κατά τους χειμερινούς μήνες.

Με βάση τις αναφορές που έκανε ο κ. Μπορίσοφ στις δηλώσεις του επί του θέματος φαίνεται ότι υπάρχει ενδιαφέρον από την πλευρά της Βουλγαρίας για επίλυση. Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας είπε ότι σχετικά με τα υδατοφράγματα συμφώνησαν να πράξουν έτσι ώστε να λειτουργούν ομαλά τα συστήματά συναγερμού και το φθινόπωρο η Βουλγαρία να γεμίσει τις τεχνητές λίμνες της μόνο κατά 80%. Είπε ακόμη ότι τον Σεπτέμβριο θα οργανώσουν οι δύο πλευρές συναντήσεις με τους αγρότες και τα συνδικάτα για να μην υπάρχουν προβλήματα στα σύνορα.

(Με στοιχεία από in.gr και ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα