Τα 5 «στοιχήματα» της Εθνικής Τράπεζας

Η ετήσια συνάντηση των στελεχών του Ομίλου της Εθνικής Τράπεζας, που πραγματοποιήθηκε πριν από μερικές ημέρες, αποτέλεσε την ιδανική ευκαιρία για την πρόεδρο της ΕΤΕ, Λούκα Κατσέλη, να αναφερθεί στα μεγάλα «στοιχήματα» της τράπεζας για το τρέχον έτος.

Όπως σκιαγράφησε επιγραμματικά η πρόεδρος της ΕΤΕ, οι βασικές προτεραιότητες της Εθνικής Τράπεζας και του Ομίλου συνολικά περιστρέφονται γύρω από τους εξής 5 άξονες:

α) Τη διατήρηση και την ενίσχυση της φερεγγυότητας και κερδοφορίας της Εθνικής Τράπεζας και του Ομίλου.

β) Την ανάπτυξη νέων αγορών, προϊόντων και υπηρεσιών.

γ) Την επένδυση στην πληροφορική, στις νέες τεχνολογίες και στο ανθρώπινο δυναμικό της τράπεζας.

δ) Την περαιτέρω αναβάθμιση των συστημάτων εταιρικής διακυβέρνησης.

ε) Τη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας.

Έρχονται οι «Αλυσίδες Αξίας»

Ειδικότερα για το τελευταίο, που αποτελεί κεντρικό ζητούμενο για την πλειοψηφία των παραγωγικών φορέων της χώρας, η κα Κατσέλη εστίασε στην πρωτοβουλία της ΕΤΕ, που αναμένεται σύντομα να δημοσιοποιηθεί και η οποία θα αφορά τη χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜμΕ), μέσω «Αλυσίδων Αξίας».

Οι «Αλυσίδες Αξίας» είναι ένα καινοτόμο χρηματοδοτικό εργαλείο για όλες τις επιχειρήσεις, οι οποίες περιλαμβάνονται σε αλυσίδες αξίας παραγωγής, που ξεκινάει με τη χρηματοδότηση συστάδας επιχειρήσεων που συνδέονται με τη ναυπήγηση πλοίων.

Συγκεκριμένα, στις ΜμΕ που προμηθεύουν κάθε πλοίο θα προσφέρονται συνολικές χρηματοδοτικές λύσεις, καθώς θα είναι εγγυημένη η τελική ζήτηση και πληρωμή από τον τελικό αγοραστή. Με τον τρόπο αυτό θα στηριχτούν έμπρακτα τόσο η διεύρυνση της παραγωγής και της παραγωγικότητας, όσο και οι εξαγωγές και εν τέλει ο μετασχηματισμός της οικονομίας.

Αξίζει να τονιστεί ότι οι «Αλυσίδες Αξίας» μπορεί ως χρηματοδοτικό προϊόν να εισαχθούν σε όλους τους κλάδους της οικονομίας και να διευρύνει σημαντικά, χωρίς κινδύνους, τη χρηματοδότηση μικρομεσαίων  επιχειρήσεων που μέχρι τώρα δεν είχαν  δυνατότητες –η κάθε μία αυτόνομα– πρόσβασης και δανειοδότησης από την ΕΤΕ.

Νέες απαιτήσεις, νέος ανταγωνισμός

Στο πλαίσιο, πάντα, της ετήσιας συνάντησης των στελεχών της Εθνικής, η Λ. Κατσέλη αναφέρθηκε εξάλλου σε έναν νέου τύπου ανταγωνισμό, με τον οποίο αργά ή γρήγορα θα έρθει αντιμέτωπος ο εγχώριος τραπεζικός τομέας. Επικαλούμενη τα αποτελέσματα πλειάδας αναλύσεων και μελετών, η πρόεδρος της ΕΤΕ είπε ότι τα επόμενα χρόνια σχεδόν όλες οι βασικές τραπεζικές υπηρεσίες θα προσφέρονται και εκτός του σήμερα ρυθμισμένου τραπεζικού περιβάλλοντος.

Τι συνεπάγεται αυτό; «Ο ανταγωνισμός επομένως θα ενταθεί και θα προστεθούν παίκτες που σήμερα δεν είναι στον ορίζοντα των ανταγωνιστών μας», επεσήμανε χαρακτηριστικά, αναφερόμενη και στην έκρηξη των τεχνολογιών και τη χρήση του διαδικτύου.

Όπως εξήγησε η πρόεδρος της ΕΤΕ, η τεχνολογική ανάταση θα δημιουργήσει διαφορετικές απαιτήσεις από ένα εντελώς διαφορετικό πελατολόγιο από το σημερινό, ειδικά σε ό,τι αφορά τη νέα γενιά. Αυτό, δε, το πελατολόγιο για να το προσελκύσει ο παραδοσιακός τραπεζικός κλάδος θα χρειαστεί νέες τεχνολογίες, νέα προϊόντα και υπηρεσίες, ανάπτυξη εναλλακτικών δικτύων, νέες στρατηγικές προώθησης, επικοινωνίας και μάρκετινγκ.

«Θα χρειαστεί επομένως να αλλάξουμε κουλτούρα. Να σκεφθούμε πολύ σοβαρά τον νέο ρόλο του Δικτύου. Κάθε κατάστημά μας, για να διατηρήσει την προστιθέμενη αξία του, θα πρέπει από τη μια μεριά να διευρύνει την πελατειακή του βάση και, από την άλλη, να διευρύνει τις υπηρεσίες του αντιστοιχώντας τες με τις ανάγκες κάθε πελάτη στο πλαίσιο ενός πελατοκεντρικού συστήματος», ανέφερε η Λ. Κατσέλη.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα