Τεράστια δημοσκοπική άνοδος της Μαρίν Λεπέν

Στη Γαλλία σε πολιτικό θρίαμβο για το ακροδεξιό και ευρωσκεπτικιστικό κόμμα της Μαρίν Λεπέν εξελίσσονται μέχρι στιγμής οι αυτοδιοικητικές εκλογές, επιβεβαιώνοντας τους φόβους πολλών αναλυτών, που προέβλεπαν αποτέλεσμα τιμωρία για τους Σοσιαλιστές του αντιδημοφιλούς προέδρου, Φρανσουά Ολάντ, στην πρώτη τους σοβαρή εκλογική δοκιμασία μετά τις προεδρικές εκλογές του 2012.

Σύμφωνα με το exit poll το Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν αποσπά το 7% της λαϊκής ψήφου σε εθνικό επίπεδο, πραγματοποιώντας «άλμα» από το 0,9% που είχε κερδίσει στις δημοτικές και περιφερειακές κάλπες του 2008. Μεγάλες είναι οι απώλειες για το Γάλλο πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ,  λιγότερο από δύο χρόνια μετά την εκλογή του.

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Φρανσουά Ολάντ και οι σύμμαχοί του στην αριστερά είναι πίσω από την κεντροδεξιά στον πρώτο γύρο των δημοτικών εκλογών.

Νικητές των εκλογών αναδεικνύονται, σύμφωνα με τις πρώτες σφυγμομετρήσεις, τα δεξιά και κεντροδεξιά κόμματα, με αθροιστικό 48%, ενώ δεύτερη άρχεται η αριστερά και κεντροαριστερά με 43%.

Ο Ολάντ έχει δει την δημοτικότητά του να πέφτει σε ιστορικά χαμηλά, κυρίως διότι απέτυχε να τιθασεύσει την ανεργία στην δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης. Η συμμετοχή ήταν ιδιαίτερα χαμηλή στον πρώτο γύρο με το 60% των ψηφοφόρων να προσέρχονται στις κάλπες, από 66,5% το 2008.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα