Τον Νοέμβριο το crash test

Η απόφαση ελήφθη και στις 5 Νοεμβρίου θα φανεί τι ψάρια έχουν πιάσει τα κόμματα και οι Κινήσεις του ενδιάμεσου χώρου μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ., οι οποίες με την εκλογή αρχηγού θα στήσουν τον νέο πολιτικό φορέα της Κεντροαριστεράς.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Με βάση τις αποφάσεις της επιτροπής Αλιβιζάτου, σε δύο μήνες από σήμερα, στις 5 Νοεμβρίου, θα γίνει το κρας τεστ. Καθώς όπως γίνεται αντιληπτό εάν στις κάλπες, ή μέσω ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, προσέλθουν λιγότεροι από το ψυχολογικό όριο των 100.000 ψηφοφόρων για να εκλέξουν αρχηγό, τότε ο νέος φορέας θα καταστεί εν τη γενέσει του θνησιγενής. Κάτι που σημαίνει ότι ανοίγει διάπλατα ο δρόμος και θα ενταθεί η μέχρις εσχάτων μονομαχία κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης για να κερδίσουν τον χώρο του κέντρου.

Βέβαια και οι υποψήφιοι και τα κόμματα, αλλά και οι Κινήσεις που απαρτίζουν την Δημοκρατική Συμπαράταξη, δηλώνουν αισιόδοξοι ότι θα προσελκύσουν τουλάχιστον 150.000 πολίτες, ενώ κάποιοι περισσότερο αισιόδοξοι πιστεύουν ότι τελικά θα ξεπεράσουν ακόμη και τις 200.000. Και βέβαια εάν επαληθευθούν αυτά τα προγνωστικά, τότε ο νέος υπό διαμόρφωση φορέας εισέρχεται στο πολιτικό προσκήνιο με μία διόλου ευκαταφρόνητη προίκα.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι μετέχοντες του εγχειρήματος πρέπει να ξεπεράσουν τις διαφωνίες τους, που είναι ουσιώδεις. Για παράδειγμα, το πώς θα γίνει η ψηφοφορία. Το ΠΑΣΟΚ επιθυμεί μόνο με 1.000 κάλπες ανά την περιφέρεια. Αντίθετα, πρωτοστατούντος του Ποταμιού, όλοι συμφωνούν ότι, εκτός από κάλπες, πρέπει να υπάρχει και ηλεκτρονική ψηφοφορία. Κι αυτό διότι, όπως υποστηρίζουν, δίνει την δυνατότητα ψήφου και σε ψηφοφόρους εκτός Ελλάδας να μετάσχουν στην όλη διαδικασία. Μάλιστα, όπως τόνισαν οι εκπρόσωποι της Σεβαστουπόλεως στην επιτροπή Αλιβιζάτου το εγχείρημα στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία στο τελευταίο συνέδριο του κόμματος τον Φεβρουάριο του 2016, όπου όλοι ψήφισαν ηλεκτρονικά κι επανεξέλεξαν τον Σταύρο Θεοδωράκη, δίχως να υπάρξει το παραμικρό παρατράγουδο. Και στο συνέδριο του Ποταμιού ψήφισαν περισσότερα από 8.000 μέλη.

Οι εκπρόσωποι, ωστόσο, της Χαρ. Τρικούπη διατύπωσαν σοβαρές επιφυλάξεις για το αν προλαβαίνει και μπορεί η επιτροπή Αλιβιζάτου να εγγυηθεί την διαφάνεια της αποστάσεως ψήφου. Κι έτσι το θέμα παραπέμφθηκε σε επόμενη συνεδρίαση και αφού προηγηθεί σειρά συναντήσεων μεταξύ εξειδικευμένων σε τεχνολογικά ζητήματα προσώπων (το ΠΑΣΟΚ όρισε τον Νίκο Φαλδαμή), προκειμένου οι τελευταίοι να διαβεβαιώσουν αν μπορεί τελικώς να διασφαλιστεί το αδιάβλητο της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας.

Ένα ακόμη ζήτημα που δεν έκλεισε είναι η υποχρέωση ή μη όσων πολιτών ψηφίσουν να εγγραφούν σε ένα μητρώο του νέου κόμματος, δηλαδή επί της ουσίας να γίνουν μέλη του. Οι εκπρόσωποι του Ποταμιού εισηγήθηκαν οι πολίτες που θα ψηφίσουν να επιλέγουν οι ίδιοι αν μαζί με τα στοιχεία τους θα γίνονται και μέλη του νέου κόμματος με το επιχείρημα ότι ο ιδεολογικός προσανατολισμός του νέου φορέα θα διαμορφωθεί αφού εκλεγεί ο αρχηγός του. Ωστόσο, τα μέλη που εκπροσωπούν το ΠΑΣΟΚ επικαλέστηκαν και νομικά επιχειρήματα για την υποχρέωση όσων ψηφίσουν να εγγραφούν στο ενιαίο μητρώο του νέου φορέα, ενώ έθεσαν και ένα ηθικό ζήτημα το οποίο βρήκε τους περισσότερους σύμφωνους.

Να δεσμευθούν και οι υποψήφιοι αρχηγοί ότι θα παραμείνουν στο νέο κόμμα ανεξαρτήτως του αποτελέσματος της εκλογής. Οι υποψήφιοι αρχηγοί θα καταβάλουν ένα παράβολο της τάξης των 2.000 ευρώ και θα πρέπει να συλλέξουν 1.000 υπογραφές από τουλάχιστον 7 περιφέρειες της χώρας. Η υποβολή υποψηφιοτήτων θα γίνει έως τις 8 Σεπτεμβρίου, ενώ οι υπογραφές θα πρέπει να προσκομιστούν το αργότερο μέχρι τις 24 Σεπτεμβρίου.

Οι αντίπαλοι
Μπορεί οι πολλές υποψηφιότητες σε κάποιους να μοιάζουν ως μία γραφική εικόνα, όμως στους μετέχοντες το εγχείρημα είναι πολύ σημαντικό, καθώς έτσι εκτιμούν ότι θα πείσουν περισσότερους πολίτες να προσέλθουν στις κάλπες στις 5 και 12 Νοεμβρίου. Κι όπως γίνεται αντιληπτό η εκλογή του νέου αρχηγού στέλνει μηνύματα ένθεν κακείθεν.

Για τις εκλογές και την σύσταση του νέου φορέα δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση. Ειδικά ο ΣΥΡΙΖΑ, κάτι το οποίο το δείχνει με δηλώσεις στελεχών του, πρωτοστατούντος του Παναγιώτη Κουρουμπλή, οι οποίοι καλούν σε αντιδεξιό μέτωπο το ΠΑΣΟΚ (κατά πρώτο λόγο), σύμφωνα με το άρθρο του Κώστα Λαλιώτη, ο οποίος το τελευταίο διάστημα απέκτησε πολλούς… έρωτες στην Κουμουνδούρου. Στο Μαξίμου, αλλά και στο κόμμα ανησυχούν ότι ο κυβερνητικός ΣΥΡΙΖΑ με την σύσταση του νέου φορέα δεν θα παίζει μόνος του σε αυτό το χώρο. Οι ψηφοφόροι, που το 2015 τον οδήγησαν στο 36% και στην συνέχεια απογοητεύθηκαν, θα έχουν μια εναλλακτική μπροστά τους. Στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ γνωρίζουν καλά ότι οι ψηφοφόροι αυτοί είναι «δανεικοί» και θα χρειαστεί υπερπροσπάθεια για να τους κρατήσουν.

Τα πράγματα θα δυσκολέψουν πολύ αν απέναντί τους έχουν ένα ενοποιημένο κόμμα με νέα, αναβαπτισμένη, ηγεσία και όχι το σημερινό σκορποχώρι. Ευλόγως, λοιπόν, ο κ. Τσίπρας και οι συν αυτώ ανησυχούν ήδη. Και αυτό αποτυπώνεται στις επιθέσεις, λοιδορίες και νουθεσίες στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και φιλικών τους μέσων ενημέρωσης, παλαιών και όψιμων «αριστερών». Όλοι αυτοί θα ανησυχήσουν περισσότερο, αν εκεί κατά το τέλος του χρόνου το νέο κόμμα έχει συγκροτηθεί και οι δημοσκοπήσεις καταγράψουν διψήφια ποσοστά.

Αλλά και στην Ν.Δ. ανησυχούν. Κι αυτό διότι με την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη οι κεντρώοι ψηφοφόροι που πίστεψαν στο νεαρό της ηλικίας του Αλέξη Τσίπρα και πλανήθηκαν το 2015 οδεύουν προς την Πειραιώς, όχι για το «καραμανλικό» της παρελθόν, αλλά για την λελογισμένη διακυβέρνηση Σαμαρά και τον κεντρώο Κυριάκο Μητσοτάκη. Έτσι μέχρι στιγμής η Ν.Δ. αποτελεί τον πιο αξιόπιστο υποδοχέα όσων φεύγουν από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ενώ με τον νέο φορέα όλοι αυτοί θα έχουν να επιλέξουν και μία εναλλακτική λύση.

Πάντως τόσο από την Κουμουνδούρου, όσο και από την Πειραιώς, ναι μεν ανησυχούν, αλλά από την άλλη ελπίζουν ότι οι εγωισμοί των υποψηφίων αρχηγών θα αποτελέσουν τροχοπέδη για να ολοκληρωθεί το εγχείρημα. Και το δεύτερο και πιο σημαντικό είναι πως το πολιτικό σκηνικό δεν υπάρχει μία προσωπικότητα, όπως του Ανδρέα Παπανδρέου που κατέλαβε τον συγκεκριμένο χώρο με το έτσι θέλω το 1974, ιδρύοντας το ΠΑΣΟΚ.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα