Τουρκία: Αποφυλακίζονται 230 αξιωματικοί τού σχεδίου «Βαριοπούλα»

Δικαστήριο διέταξε την αποφυλάκιση 230 αξιωματικών τού τουρκικού Στρατού οι οποίοι είχαν καταδικαστεί το 2012 επειδή προετοίμαζαν πραξικόπημα ( το γνωστό σχέδιο «Βαριοπούλα») για να ανατρέψουν την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά από τη χθεσινή (Τετάρτη) απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου της χώρας ότι παραβιάστηκαν τα δικαιώματά τους στη διάρκεια της δίκης τους.

Συγκεκριμένα, η απόφαση του 4ου Κακουργιοδικείου Κωνσταντινούπολης ανακοινώθηκε μία ημέρα αφού το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας αποφάνθηκε ομοφώνως πως παραβιάστηκαν τα δικαιώματα των αξιωματικών αναφορικώς με το χειρισμό ψηφιακών στοιχείων κι επειδή το δικαστήριο αρνήθηκε να ακούσει τη μαρτυρία δύο πρώην υψηλόβαθμων αξιωματικών του στρατού, όπως είχαν ζητήσει οι κατηγορούμενοι.

Ο Εισαγγελέας τού 4ου Κακουργοδικείου αποφάσισε για την επανάληψη της δίκης και η Εισαγγελία τόνισε πως θα πρέπει να ακουστούν από το Δικαστήριο ο πρώην Αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων, Χιλμί Οζκιόκ κι ο πρώην Αρχηγός των Χερσαίων Δυνάμεων, Αϊτάτς Γιαλμάν.

Οι συγκεκριμένοι αξιωματικοί είχαν καταδικαστεί για την εμπλοκή τους στην υπόθεση «Βαριοπούλα», η οποία προέβλεπε προβοκάτσια κατά της Ελλάδας ώστε να ξεσπάσει πόλεμος και να «εκθρονίσουν» τον κ. Ερντογάν.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα