Τους δίχασε και η Ζωή

Το ότι στη Νέα Δημοκρατία είναι ακόμη ζαλισμένοι από την ήττα στις εκλογές είναι γνωστό τοις πάσι. Όπως επίσης ότι δύσκολα θα βρει περπατησιά το κόμμα, καθώς υπάρχει διχογνωμία σχετικά με τον τρόπο αντιπολίτευσης που θα ασκηθεί. Έτσι η ηγεσία προκρίνει το σκληρό ροκ που θα στηριχθεί στο σενάριο Λαζαρίδη περί αριστερής παρένθεσης. Από την άλλη οι βαρόνοι του κόμματος δίχως να έχουν μιλήσει ανοιχτά στέλνουν μηνύματα ότι πρέπει η ΝΔ να είναι θεσμική.
Αυτή η διαφορετικότητα φάνηκε και μετά την ψηφοφορία για την εκλογή της Ζωής Κωνσταντοπούλου στην θέση της Προέδρου της Βουλής με πλειοψηφία ρεκόρ. Μάλιστα το εντυπωσιακό είναι ότι η ΝΔ την ψήφισε, αλλά αμέσως μετά ο μεν Ευάγγελος Μεϊμαράκης την αποθέωνε, ενώ ο εκπρόσωπος του κόμματος Κώστας Καραγκούνης εξαπέλυε σφοδρή επίθεση εναντίον της.
Ο λόγος του απερχόμενου προέδρου της Βουλής, Ευάγγελου Μεϊμαράκη, στην τελετή παράδοσης παραλαβής και αφού είχε ολοκληρωθεί η ομιλία της στην Ολομέλεια με τις προγραμματικές της δηλώσεις, ήταν ιδιαίτερα τιμητική για τη νέα πρόεδρο. Το κλίμα που είχε δημιουργηθεί μεταξύ τους στις τελευταίες συναντήσεις τους σε συνδυασμό με την πρόθεση της ΝΔ να στηρίξει την υποψηφιότητα αυτή δεν προμήνυαν σε τίποτα την ανακοίνωση που λίγο μετά την ψηφοφορία εξέδωσε η Συγγρού.
Την ίδια ώρα ο Κ. Καραγκούνης κατηγόρησε την κ. Κωνσταντοπούλου, ότι έγινε «κομματάρχης» κατά την ομιλία της ενώ λίγο νωρίτερα ο κ. Μεϊμαράκης έκανε λόγο για μια ομιλία μεστή.
Αναμονή για το Eurogroup
Το Eurogroup της 16ης Φεβρουαρίου, όπως είναι λογικό αποτελεί ένα κρίσιμο ορόσημο για την κυβέρνηση Τσίπρα, όμως την ίδια στιγμή είναι χρονικό σημείο-κλειδί και για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ανάλογα με τις αποφάσεις που θα ληφθούν από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης για τη χώρα μας, αναμένεται να κινηθούν και ευρύτερες δυνάμεις στο εσωτερικό της ΝΔ.
Ο Αντώνης Σαμαράς από το βήμα της κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος ξεκαθάρισε ότι η πρώτη συνεδρίαση μετά τις εκλογές, αφορούσε «τα άμεσα και τα επείγοντα» που αντιμετωπίζει η Ελλάδα αυτή τη στιγμή και προανήγγειλε νέα συνεδρίαση του κορυφαίου οργάνου για την Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου, όπου όσοι βουλευτές θα μπορούν να τοποθετηθούν ανοικτά, να παρουσιάσουν προτάσεις, αλλά και αν εκφράσουν την κριτική τους.
Αρκετοί ήταν οι βουλευτές που ικανοποιήθηκαν από την εξέλιξη αυτή, καθώς είχαν ζητήσει ήδη και δημόσια να τοποθετηθούν σε μια πιθανή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, όπως ο Νικήτας Κακλαμάνης, ωστόσο υπήρχαν και κάποια γαλάζια στελέχη, όπως ο Γιώργος Βλάχος, που εξέφρασαν τη δυσφορία τους για τη ημερησία διάταξη της συνεδρίασης, που προέβλεπε μόνο την ομιλία του Αντ. Σαμαρά και την εκλογή νέου Γενικού Γραμματέα.
Ήδη από την Πέμπτη το βράδυ συνεχίστηκαν τα τετ α τετ και οι συναντήσεις μεταξύ κορυφαίων στελεχών του κόμματος, με γνώμονα τη διατήρηση της ενότητας στο εσωτερικό της ΝΔ, αν και υπάρχουν διαφορετικές οπτικές για το πώς μπορεί αν επιτευχθεί αυτό, με πολλούς να κοιτούν και προς τον Κώστα Καραμανλή, ο οποίος ωστόσο δεν ξεκινά καν καμία συζήτηση που τον εμπλέκει.

Αδυναμία των βαρόνων
Το σίγουρο είναι ότι η εσωστρέφεια στη ΝΔ φουντώνει, παρά το γεγονός ότι κανένας δελφίνος, παλιός ή νέος δεν έχει θέσει θέμα ηγεσίας. Ο πρόεδρος του κόμματος εκμεταλλεύεται και την αδυναμία που εμφανίζουν τα κορυφαία στελέχη να συμφωνήσουν μεταξύ τους για τον τρόπο διαχείρισης της εκλογικής ήττας του Ιανουαρίου. Ωστόσο, ενδεικτικό της λεπτής ισορροπίας που επικρατεί στη ΝΔ είναι και το γεγονός ότι οι εχθροπραξίες μπορούν να ξεκινήσουν σε ανύποπτη φάση.
Προς το παρών η μόνη κίνηση που έχει γίνει είναι από τον πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ, Σάκη Ιωαννίδη, ο οποίος συγκάλεσε Κεντρική Επιτροπή της Νεολαίας, για να γίνει μία πρώτη αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ ήταν από τους πρώτους που άσκησε κριτική στους στενούς συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού. Μάλιστα στην πρόσφατη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας ήταν ο μόνος που πήρε τον λόγο και αντέδρασε στα όσα είπε ο πρωθυπουργός.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα