Το απόγευμα η απόφαση για τον Γιάννο Παπαντωνίου

Με μυστική ψηφοφορία, μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης στην Ολομέλεια, που αναμένεται αργά το απόγευμα, αποφασίζει σήμερα η Βουλή για την παραπομπή του πρώην υπουργού Εθνικής Άμυνας Γιάννου Παπαντωνίου σε ποινικό δικαστήριο.

Ο ίδιος ο υπουργός αν και δικαιούται να μιλήσει στην Ολομέλεια προκειμένου να υπερασπιστεί ενώπιον των μελών της τον εαυτό του, επέλεξε τη διαδικασία της αποστολής υπομνήματος, όπως έκανε και στην Προανακριτική Επιτροπή. Στο υπόμνημά του ο κ. Παπαντωνίου, κάνει λόγο μεταξύ άλλων, για «συκοφαντική δυσφήμιση που υπηρετεί φαύλες πολιτικές σκοπιμότητες».

Σύμφωνα με το σκεπτικό της εισήγησης των μελών της Προανακριτικής προς την Ολομέλεια, λόγω αναρμοδιότητας της Βουλής, ο κ. Παπαντωνίου θα πρέπει να παραπεμφθεί και να δικαστεί από το αρμόδιο ποινικό δικαστήριο για το αδίκημα νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες ενέργειες στο πλαίσιο εξοπλιστικών προγραμμάτων, ενώ σε ό, τι αφορά το αδίκημα της απιστίας σε βάρος του Δημοσίου, όλα τα κόμματα συμφώνησαν ότι έχει παραγραφεί.

ΣΥΡΙΖΑ: Άκρως προβληματικός ο νόμος περί ευθύνης υπουργών

Στη συζήτηση που ξεκίνησε με τους εισηγητές των κομμάτων, ο εισηγητής της κυβερνητικής πλειοψηφίας Χρήστος Καραγιαννίδης, τόνισε την ανάγκη αλλαγής του «άκρως προβληματικού», όπως το χαρακτήρισε «άρθρου 86 περί ευθύνης υπουργών» για το οποίο είπε ότι δεν επιτρέπει στη Βουλή να μπει στο βάθος της υπόθεσης, προκειμένου να βρεθούν στοιχεία που αθωώνουν ή δεν αθωώνουν τον κ. Παπαντωνίου.

Παραλλήλως ο κ. Καραγιαννίδης υποστήριξε την ανάγκη σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής που θα διερευνήσει την «τρομακτικά προβληματική οκταετή περίοδο διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ». «Αν προσθέσουμε το Χρηματιστήριο, τα Ολυμπιακά έργα και τα εξοπλιστικά φτάνουμε σε ένα ιλιγγιώδες ποσό» είπε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας τη Δημοκρατική Συμπαράταξη ότι «κάνει προσπάθεια να μην ακουμπήσει κανείς την περίοδο του Κώστα Σημίτη».

ΝΔ: Ατελέσφορες βόμβες κρότου λάμψης οι κυβερνητικές ενέργειες

Ο εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αθανάσιος Δαβάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επέλεξε να αφήσει υπόνοιες και σκιές, ενώ γνώριζε από την αρχή ότι η Βουλή είναι αναρμόδια, και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση «με την πλήρη κατάρρευση της αντιμνημονιακής της πολιτικής στήνει διαχωριστικές γραμμές διαφάνειας, σταυροφόρων κάθαρσης, νομίζοντας ότι θα ξεγελάσει τον ελληνικό λαό από τα καθημερινά του προβλήματα».

Κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ ότι «ποτέ δεν ενδιαφέρθηκε για την ουσία της υπόθεσης» και τόνισε ότι αυτό που ζητάει ο κόσμος είναι «διαφάνεια, απονομή δικαιοσύνης και χρηστή διαχείριση» για να επισημάνει ότι «ο ελληνικός λαός δεν πρέπει να παρασύρεται από τέτοιες βόμβες κρότου λάμψεις που είναι ατελέσφορες».

ΑΝΕΛ: Η απόφαση να χυθεί άπλετο φως στην περίοδο Σημίτη-Γιάννου είναι ειλημμένη

Ο ειδικός αγορητής των ΑΝΕΛ, Κ. Κατσίκης τόνισε ότι με την παραπομπή των δικογραφιών στον αρμόδιο εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών διασφαλίζεται η επιτάχυνση και η αποτελεσματικότητα απονομής δικαιοσύνης με όρους κράτους-δικαίου και επισήμανε ότι «ο πρώην υπουργός δεν θα προστατευθεί από ειδικές και ευνοϊκές διατάξεις και ρυθμίσεις που ισχύουν κατά το Σύνταγμα για μέλη της κυβέρνησης, αλλά θα αντιμετωπιστεί όπως ένας απλός πολίτης». Υπογράμμισε επίσης ότι είναι ειλημμένη «η απόφαση να χυθεί άπλετο φως στην περίοδο Σημίτη-Γιάννου, κατά τη διάρκεια της οποίας ίσως συνετελέσθη η μεγαλύτερη λεηλασία δημοσίου χρήματος» και κάλεσε το σύνολο του Σώματος να ψηφίσει την παραπομπή του πρώην υπουργού στην ποινική δικαιοσύνη.

ΔΗ.ΣΥ: Φούσκα που έσκασε η υποτιθέμενη ρομφαία της κυβέρνησης

«Έχετε αποτύχει και στη σκηνοθεσία και στην παράσταση, με όσους Πολάκηδες και με όσους Καμμένους να ανεβάσετε στο προσκήνιο», ανέφερε ο εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράσταση Θεόδωρος Παπαθεωδόρου, κάνοντας παραλλήλως λόγο για «φούσκα της υποτιθέμενης ρομφαίας της κυβέρνησης κατά της διαπλοκής και της διαφθοράς», η οποία έχει σκάσει.

Ο κ. Παπαθεοδώρου κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προτείνει εξεταστικές χωρίς αντικείμενο, ενώ την ίδια ώρα αρνείται «να γίνει οποιαδήποτε έρευνα για την περίοδο Βαρουφάκη ή για τις παρεμβάσεις Καμμένου στη Δικαιοσύνη». Ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση ότι, ενώ ο πρωθυπουργός αρνήθηκε την Εξεταστική για το Noor 1 και ζήτησε «όποιος έχει στοιχεία να προσφύγει στην Δικαιοσύνη», επιδεικνύει «πρωτοφανή δυσανεξία στον έλεγχο, ακόμη και των δικαστών». Έκανε τέλος λόγο για «μια κυβέρνηση που τα βάζει με ολόκληρο το πλαίσιο του δημοκρατικού συνταγματισμού της χώρας».

ΚΚΕ: Είχαμε ζητήσει παράταση της Επιτροπής και συνέχιση της έρευνας

Σκάνδαλο είναι «να πληρώνει ο ελληνικός λαός τα μαλλιά της κεφαλής του για εξοπλισμούς που δεν υπηρετούν κατά κύριο λόγο την άμυνά του», τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης,  για να συμπληρώσει ότι «το ΚΚΕ ούτε έχει, ούτε είχε ποτέ κανέναν δισταγμό να πει ότι χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση για ενδεχόμενες ευθύνες για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες το οποίο ερευνά η Δικαιοσύνη, γιατί το αδίκημα της απιστίας έχει παραγραφεί».

Υπενθυμίζεται ότι το ΚΚΕ και το Ποτάμι είχαν ζητήσει την παράταση των εργασιών της προανακριτικής για την περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα