Το δύσκολο παζλ της Συνόδου Κορυφής

Εξαιρετικά κρίσιμη είναι η Σύνοδος Κορυφής που διεξάγεται Πέμπτη και Παρασκευή, όπου θα μετάσχει και ο Αντώνης Σαμαράς. Οι ηγέτες συνεδριάζουν για πρώτη φορά επισήμως μετά τις ευρωεκλογές και ενώ είναι ανοικτό το θέμα της ανάδειξης Προέδρου της Κομισιόν με τον εκπρόσωπο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, που στηρίζει ο Έλληνας πρωθυπουργός να έχει τις περισσότερες πιθανότητες.

Το πιο ουσιαστικό θέμα της Συνόδου Κορυφής είναι η κοινή πρόταση Γαλλίας και Ιταλίας για ελαστικοποίηση του Συμφώνου Σταθερότητας που έχει ήδη προκαλέσει την αντίδραση της Γερμανίας.

Την συγκεκριμένη πρόταση την έχει υποβάλλει ο Ματέο Ρέντσι, ο αδιαμφισβήτητος νικητής των Ευρωεκλογών, δεν αμφισβητεί ευθέως την πολιτική δημοσιονομικής σταθερότητας ζητά όμως ευελιξία στην εφαρμογή της για τις χώρες που υλοποιούν μεταρρυθμίσεις που έχουν αποφασιστεί.

Μάλιστα η πρόταση έχει ιδιαίτερη αξία, καθώς υπάρχουν πλέον δικαστικές αποφάσεις, τόσο στην Πορτογαλία, όσο και στην Ελλάδα, όπου έκριναν αντισυνταγματικές τις εντολές της τρόικας και φυσικά αφορά και τη χώρα μας, η οποία για τα επόμενα χρόνια έχει βάλει υψηλούς στόχους πλεονασμάτων.

Το επιχείρημα της ελληνικής πλευράς είναι ότι δεν μπορεί για τις περισσότερες χώρες να υπάρχει ανοχή ακόμη και για την καταγραφή ελλειμμάτων έστω και λόγω μεταρρυθμίσεων και για την Ελλάδα που εφαρμόζει το πιο σκληρό πρόγραμμα να παραμένει η απαίτηση για πλεονάσματα 1,5% το 2014 και πάνω από 3% από το 2015 και μετά.

Σε δύσκολη θέση

Όπως γίνεται αντιληπτό η ελληνική θέση είναι σαφώς πιο κοντά στην γαλλοϊταλική πρόταση. Δηλαδή οι πολιτικές δημοσιονομικής πειθαρχίας και οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να πλαισιωθούν με πολιτικές ανάπτυξης της οικονομίας. Το ζητούμενο, όμως για την ελληνική πλευρά είναι πως ενώ συμφωνεί με την συγκεκριμένη πρόταση είναι σε δίλλημα εάν θα την υποστηρίξει ανοιχτά, κάτι που σημαίνει πως θα βρεθεί σε κόντρα με το Βερολίνο ενώ αναμένει να ανοίξει η συζήτηση για την βιωσιμότητα του χρέους.

Ήδη από την Γερμανία εγκαλούν την ελληνική κυβέρνηση για μεταρρυθμιστική κόπωση και ότι έχει καθυστερήσει την υλοποίηση των δώδεκα δράσεων που προβλέπονταν για τον Μάιο και τον Ιούνιο με αποτέλεσμα να καθυστερούν και οι αντίστοιχε δόσεις του δανείου.

Από το Μαξίμου τονίζουν ότι η Ελλάδα θα προσπαθήσει το πιο δύσκολο βήμα. Από την μία να τρέξει για να υλοποιήσει τα προαπαιτούμενα και από την άλλη να στηρίξει την πρόταση για χαλάρωση του δημοσιονομικού συμφώνου σταθερότητας.

Στα υπέρ της χώρας μας είναι πως η μεγάλη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος δεν θα γίνει τώρα, αλλά τον προσεχή Σεπτέμβριο και εκ των πραγμάτων θα συμπέσει και να συνδυαστεί με την έναρξη της διαπραγμάτευσης του χρέους. Και φυσικά υπάρχει ο κατάλληλος χρόνος για να διορθωθούν τυχόν αστοχίες.

 

Μ.Κ.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα