Το δύσκολο παζλ του Σαμαρά

Οι νέοι υπουργοί ορκίστηκαν, ήδη παρέλαβαν τις καυτές πατάτες και πλέον το ζητούμενο είναι τι μέλλει γενέσθαι. Δεν είναι λίγοι αυτοί που επιμένουν ότι ο ανασχηματισμός είναι καθαρά εκλογικός και η πολυπληθής παρουσία μελών της λαϊκής δεξιάς έχει σαν στόχο να επαναπατριστούν όσοι ψηφοφόροι της ΝΔ την εγκατέλειψαν.

Όμως από το Μαξίμου διαμηνύουν πως ο στόχος είναι οι εκλογές να γίνουν το 2016 και έχουν βάσιμες ελπίδες, ότι τελικά η παρούσα Βουλή θα εκλέξει νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Παράλληλα θεωρούν ότι το νέο κυβερνητικό σχήμα θα είναι αυτό που θα μας οδηγήσει στην μετά μνημόνιο εποχή. Βέβαια υπάρχουν και παράδοξα. Πως για παράδειγμα θα πειστούν οι νέοι υπουργοί, οι οποίοι προέρχονται από την λαϊκή δεξιά, όταν θα πρέπει να συνεργαστούν και να εφαρμόσουν τις οδηγίες του Γκίκα Χαρδούβελη, ο οποίος είναι βέβαιο ότι δεν θα παρεκκλίνει και πολύ από τον δρόμο που ακολούθησε ο προκάτοχος του Γιάννης Στουρνάρας.

Απλά από το Μαξίμου εκτιμούν ότι υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης του σημερινού σφιχτού οικονομικού πλαισίου. Τώρα πως μπορεί να γίνει αυτό με τον Χαρδούβελη είναι ένα ερώτημα που μόνο στην πράξη θα απαντηθεί. Πάντως με την συγκεκριμένη επιλογή ο Αντ. Σαμαράς στέλνει ένα μήνυμα και προς το εξωτερικό, ότι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών δεν θα οδηγήσεις τις καλένδες τις μεταρρυθμίσεις.

Η κυβερνητική προσπάθεια κάθε άλλο παρά εύκολη είναι. Το πολυπληθές σχήμα που ανακοινώθηκε μοιάζει να επιχειρεί ένα… άλμα πίστης: χωρίς να υπάρχουν ουσιαστικά περιθώρια αλλαγών στην ασκούμενη πολιτική, να στείλει εικόνα ότι παλεύει για βελτίωση της σημερινής κατάστασης.

Γιατί έφυγαν

Το τι θα καταφέρει το νέο κυβερνητικό σχήμα σίγουρα αποτελεί το μεγάλο ερωτηματικό. Όμως δεν είναι λίγοι αυτοί που αναρωτιούνται για ποιον λόγο ο πρωθυπουργός απέπεμψε αρκετούς πρωτοκλασάτους υπουργούς με ατάκες του στυλ «ήρθε η ώρα να ξεκουραστείς», ή «θα κάνεις τώρα διακοπές».

Όπως αναφέρουν πηγές του Μαξίμου ο καθένας πλήρωσε κάποια λάθη του. Έτσι για παράδειγμα για τον Μιχελάκη υπήρχε βέτο από το ΠΑΣΟΚ, ενώ πλήρωσε και την κόντρα με τον Σγουρό, που θεωρήθηκε ως μία από τις αιτίες που επικράτησε η Δούρου στην Περιφέρεια Αττικής. Επίσης είχε ανοίξει μέτωπο με πολλούς δημάρχους της ΝΔ για το συγκεκριμένο θέμα.

Και για τον Κωστή Χατζηδάκη υπήρχε βέτο από το ΠΑΣΟΚ. Και το κυριότερο είναι ότι λόγω της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ έβαλε σε τεράστιους μπελάδες την κυβέρνηση, τις οποίες τις πλήρωσε στις ευρωεκλογές. Συν τοις άλλοις ότι δεν κατάφερε να ελέγξει τις τιμές.

Για τον Αρβανιτόπουλο το μέλλον είχε προδιαγραφεί από τη στιγμή που τάχθηκε ανοιχτά υπέρ του Μώραλη, κόντρα στην επιλογή του κόμματος τον Βασίλη Μιχαλολιάκο.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης πλήρωσε τα μέτωπα που άνοιξε ακόμη και με συμμάχους της Ν.Δ, όπως είναι τα συνδικαλιστικά στελέχη γιατρών και φαρμακοποιών. Ταυτόχρονα η καθημερινές εμφανίσεις του στην τηλεόραση δημιούργησαν αρνητική εικόνα.

Ο Παναγιωτόπουλος πλήρωσε το γεγονός, ότι στην προεκλογική περίοδο είχε κρυφτεί και δεν στήριξε καμία από τις βασικές επιλογές της Ν.Δ.

Στον Κεδίκογλου χρεώθηκε αδίκως το κλείσιμο της ΕΡΤ, καθώς άλλοι αποφάσισαν γι’ αυτό.

Στον Θεόδωρο Καράογλου χρεώθηκε ότι δεν έβαλε φρένο στον Τζιτζικώστα, με συνέπεια ο εκλεκτός της ΝΔ, Γιάννης Ιωαννίδης να γνωρίσει την συντριβή.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα