Το «κουαρτέτο» της επιτυχίας και η «αχίλλειος πτέρνα»

Η «τρόικα» έγινε «κουαρτέτο», η «πρώτη φορά αριστερά» κυβέρνηση έφερε το πιο σκληρό –από τα τρία– μνημόνια στην ελληνική κοινωνία, και η ζωή συνεχίζεται για τον μέσο Έλληνα, ο οποίος πλέον δεν βλέπει την παραμικρή διέξοδο από το τέλμα στο οποίο έχει περιέλθει. «Κουαρτέτο» πάντως δεν υπάρχει ως έννοια μόνο σε επίπεδο των θεσμών επιτήρησης και ελέγχου της ελληνικής οικονομίας, η οποία, παρά ταύτα, πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο. Υπάρχουν και πετυχημένα «κουαρτέτα», όπως αυτό του Ολυμπιακού, μέσω του οποίου η ομάδα του Πειραιά πηγαίνει «τρένο» σε Ελλάδα και Ευρώπη. Ο Ολυμπιακός εξαργυρώνει την παρουσία παικτών που έφτασαν μία ανάσα από την αποχώρησή τους το καλοκαίρι. Για διάφορους λόγους παρέμειναν και εξελίχθηκαν σε ηγέτες της φετινής «ερυθρόλευκης» ομάδας, προσφέροντας το κάτι παραπάνω που χρειαζόταν για να επιχειρήσει το μεγάλο άλμα.

Τρεις από τους τέσσερις του «κουαρτέτου» έφτασαν κοντά στην πόρτα της εξόδου με μεταγραφή, ενώ ο τέταρτος προστέθηκε στο ρόστερ το καλοκαίρι ως… η μεταγραφή της ευκαιρίας και το όνομα-έκπληξη. Αναφερόμαστε στους Λούκα Μιλιβόγεβιτς, Παϊτίμ Κασάμι, Κώστα Φορτούνη και Εστεμπάν Καμπιάσο. Ο καθένας έχει και μία ξεχωριστή ιστορία.
Ο Λούκα Μιλιβόγεβιτς αγωνιζόταν δανεικός την περυσινή περίοδο. Ο Ολυμπιακός, μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις, εξαγόρασε τα δικαιώματά του από την Άντερλεχτ. Λίγες ημέρες αργότερα, κατέφτασε στον Πειραιά ο πρόεδρος της Φενερμπαχτσέ και πρόσφερε το ποσό των έξι εκατομμυρίων ευρώ για την απόκτηση του Σέρβου. Οι «ερυθρόλευκοι» ζητούσαν εφτά εκατομμύρια και έναν παίκτη. Ως εκ τούτου, οι επαφές δεν κατέληξαν σε συμφωνία και ο Μιλιβόγεβιτς παρέμεινε στο «λιμάνι».
Ο Παϊτίμ Κασάμι βρισκόταν όλο το καλοκαίρι με το ένα πόδι εκτός Ρέντη. Για την ακρίβεια, είχε απλωθεί στην Ιταλία, όπου ο μάνατζέρ του, ο πολύς Μίνο Ραϊόλα, υποσχόταν ότι θα του έκλεινε μεγάλη μεταγραφή. Τα σενάρια τον εμφάνιζαν να μετακινείται στην Ίντερ, αλλά τελικά, ο διεθνής Ελβετός πήγε… διακοπές και γύρισε να αγωνιστεί με τον Ολυμπιακό, παρουσιάζοντας το καλύτερο πρόσωπό του.
Ο Κώστας Φορτούνης, που αποτελεί την αποκάλυψη της φετινής περιόδου για τον Ολυμπιακό, ακουγόταν για διάφορες ομάδες στην Ιταλία, αλλά κυρίως στην Πορτογαλία, καθώς για το ταλέντο του έριζαν τόσο η Μπενφίκα, όσο και η Πόρτο. Οι «ερυθρόλευκοι» δεν μπήκαν καν σε διαδικασία συζήτησης και ο παίκτης έμεινε στον Πειραιά.
Παράλληλα, η διοίκηση προχώρησε στην απόκτηση του διάσημου Αργεντινού μέσου Εστεμπάν Καμπιάσο. Η πείρα, το ταλέντο και η ιδιοσυγκρασία του έχουν δώσει το κάτι διαφορετικό στην ανασταλτική λειτουργία της ομάδας, καλύπτοντας ένα σημαντικό μέρος της αδυναμίας που υπάρχει στα μετόπισθεν.

Οι πολύτιμες βοήθειες στο «κουαρτέτο»
Τα «μυστικά» του φετινού Ολυμπιακού δεν εξαντλούνται στο… κουαρτέτο. Ο Μάρκο Σίλβα παίρνει λύσεις από παίκτες που δεν υπολόγιζε ο μέσος οπαδός του Ολυμπιακού το καλοκαίρι. Με εξαίρεση τον Καρίμ Μαζουακού, ο οποίος είναι αυθεντικό «άτι» και εν πολλοίς η παρουσία του δεν προκαλεί έκπληξη, αλλά και τον Τσόρι Ντομίνγκεζ, ο οποίος αποτελεί σταθερή αξία, ο Πορτογάλος έχει βρει το… κουμπί με τους Σαλίνο και Ντουρμάζ, οι οποίοι όχι μόνο συνεισφέρουν, αλλά προσφέρουν σημαντικότατες λύσεις σε επίπεδο οργάνωσης, αλλά και στο σκοράρισμα. Παράλληλα, αποδίδουν πολύ καλά οι μεταγραφές των Ιντέγε, Φινμπόγκασον, ενώ αρχίζουν να ανεβαίνουν και οι Σεμπά, Πάρντο και Ερνάνι, δημιουργώντας ένα ισχυρό μέτωπο, το οποίο διαθέτει τη δυνατότητα να ανταποκριθεί απέναντι σε κάθε αντίπαλο, ακόμη και σε μεγαθήρια, όπως η Άρσεναλ.

Το «αιώνιο» θέμα με την αμυντική γραμμή
Αν μπορεί κάποιος να εντοπίσει μία αδυναμία στον φετινό Ολυμπιακό, είναι η αμυντική του γραμμή. Εκεί υπάρχει θέμα. Μποτία και Ντα Κόστα τα καταφέρνουν σε γενικά πλαίσια, αλλά απέναντι σε πιο ισχυρούς αντιπάλους, όπως η Μπάγερν Μονάχου ή και η Άρσεναλ, τα δεδομένα αλλάζουν. Ο Ολυμπιακός καλύπτει εν μέρει την αδυναμία του από την καλή ανασταλτική λειτουργία της μεσαίας γραμμής. Όμως κάποιες στιγμές θα το πληρώσει αυτό, όπως συνέβη στον αγώνα τού «Γ. Καραϊσκάκης» με την Μπάγερν Μονάχου, στον οποίο το σύστημα κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα