«Το “παιχνίδι Τσίπρα” τελειώνει»

Σε τρεις εβδομάδες τελειώνει το «παιχνίδι Τσίπρα», λέει το Bloomberg. Το ειδησεογραφικό πρακτορείο τονίζει ακόμα ότι ξεμένουν από εχέγγυα οι τράπεζες, τα οποία χρησιμοποιούν για να δανειστούν χρήματα από τον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας (ELA) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας

Το διεθνές πρακτορείο τονίζει ότι το τέλος πλησιάζει για την Ελλάδα καθώς οι καταθέσεις φεύγουν από το εγχώριο τραπεζικό σύστημα και οι εγγυήσεις για τη λήψη ρευστότητας μπορεί να εξαντληθούν ακόμα και τις επόμενες τρεις εβδομάδες, στη χειρότερη περίπτωση, κάτι που θα σπρώξει τις τράπεζες στη χρεοκοπία, επισημαίνουν οι οικονομολόγοι.

“Βρισκόμαστε κοντά στο σημείο που τα ενέχυρα τελειώνουν. Οι πιέσεις στις ταμειακές ροές της κυβέρνησης, στο τραπεζικό σύστημα αλλά και η πολιτική ατζέντα, όλα συγκλίνουν στα τέλη Μαϊου ή στις αρχές Ιουνίου” τονίζει η JPMorgan Chase.

“Οι Ευρωπαίοι χάνουν την υπομονή τους με τον Τσίπρα” γράφει στη συνέχεια το Bloomberg. Μάλιστα, εάν η ΕΚΤ αποφασίσει να “κουρέψει” τα εχέγγυα τότε αυτό θα προκαλούσε ενδεχομένως μεγάλες εκροές καταθέσεων και κατά συνέπεια πίεση προς τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος αντιμέτωπος με αυτή την κατάσταση μπορεί να προχωρήσει ακόμα και σε επιβολή περιορισμού κεφαλαίων.

“Ο μαθηματικός τύπος πάει ως εξής. Οι ελληνικές τράπεζες μέχρι στιγμής έχουν λάβει 80 δισ. ευρω από τον ELA κι έχουν αρκετά εχέγγυα για να αυξήσουν το ποσό αυτό στα 95 δισ. ευρώ, με βάση τα τρέχοντα δεδομένα και κανόνες από την ΕΚΤ” τονίζει στο Bloomberg, άτομο που γνωρίζει την κατάσταση.

Με την ΕΚΤ να αυξάνει το όριο κατά 2 δισ. ευρώ κάθε εβδομάδα, οι ελληνικές τράπεζες έχουν περιθώριο μέχρι τα τέλη Ιουνίου” προσθέτει το Bloomberg.

Το πρόβλημα θα υπάρξει εάν η ΕΚΤ αποφασίσει να αυξήσει το “κούρεμα” των ενεχύρων. Αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις ή ακόμα και την μη αποπληρωμή δόσης.

Μάλιστα, σύμφωνα με την πηγή που επικαλείται το Bloomberg, σε μια περίπτωση “κουρέματος” το όριο θα έφτανε μόνο μέχρι τα 88 δισ. ευρώ. Αυτό δίνει περιθώριο τεσσάρων εβδομάδων στις τράπεζες, αλλά στο μεταξύ θα μπορούσα να επιβληθούν περιορισμοί κεφαλαίων για να επιμηκυνθεί η όποια ρευστότητα.

“Από την αρχή της κρίσης το 2008, η Ευρώπη έχει δημιουργήσει πολλά εργαλεία για να ελέγξει τη ροή χρημάτων και τραπεζών. Γι’ αυτό και είναι πιο πιθανό η κρίση να λυθεί μέσω των εργαλείων της ΕΚΤ παρά μέσω πολιτικών εργαλείων” τονίζει ο Ανδρέας Κούτρας, αναλυτής της In Touch Capital Markets

Πάντως, σύμφωνα με την πηγή, η ΕΚΤ δεν πρόκειται να σπρώξει την Ελλάδα έξω από το ευρώ εάν φανεί ότι υπάρχει πρόοδος και σύγκλιση στις διαπραγματεύσεις.

Σύμφωνα με άλλη πηγή που επικαλείται το Bloomberg, οι ελληνικές τράπεζες μαζί με την Τράπεζα της Ελλάδος επεξεργάζονται σχέδια για να χρησιμοποιήσουν άλλα περιουσιακά στιχεία ως εχέγγυα.

Αλλά παραμένει αδιευκρίνιστο εάν αυτά τα assets, συμπεριλαμβανομένων των κρατικών εγγυήσεων, θα γίνουν αποδεκτά από την ΕΚΤ εάν συνεχιστεί το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα