Το ποσοστό του… ρυθμιστή κυνηγούν στον Περισσό

Μετά τις κάλπες θα ληφθεί η όποια απόφαση για τη στάση που θα τηρήσει στη Βουλή ο Περισσός. Παρά τα περί του αντιθέτου, όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοιχτά και θα κριθούν από τα… γεννητούρια.

Ρεπορτάζ: Θεοδόσης Παπανδρέου

«Η κάλπη είναι γκαστρωμένη», έλεγε ο αείμνηστος Χαρίλαος Φλωράκης, και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το αποτέλεσμα. Και στο ΚΚΕ αυτήν τη φράση τη γνωρίζουν πολύ καλά. Με την προεκλογική περίοδο μόλις να έχει ξεκινήσει, οι κατοικοεδρεύοντες στον Περισσό ρίχνουν αυτή τη στιγμή το βάρος στο να… γονιμοποιήσουν την κάλπη, με στόχο ένα καλό για εκείνους αποτέλεσμα που να τους φέρει ρυθμιστές στην επόμενη Βουλή. Και μέχρι τότε ο αγώνας τόσο κατά της Νέας Δημοκρατίας όσο κυρίως κατά του ΣΥΡΙΖΑ καλά θα κρατήσει.

Καμία εντύπωση πάντως δεν προκαλεί η στάση του ΚΚΕ απέναντι στο κόμμα της Κουμουνδούρου. Σε μεγάλο βαθμό αντλούν ψήφους από την ίδια δεξαμενή με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη να ζημιώνει τον Περισσό που πολύ θα ήθελε να ενισχύσει τα ποσοστά του. Επιπλέον, με την παρουσία τής ΑΝΤΑΡΣΥΑ που κινείται μεταξύ των δύο κομματών και εμφανίζεται να συγκεντρώνει μέχρι και 2%, τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο δύσκολα.

Στόχος για τον Περισσό δεν μπορεί να είναι άλλος από τα ποσοστά των ευρωεκλογών τουλάχιστον και σίγουρα κάτι καλύτερο από το 4,5% των εκλογών του 2012. Αν δε καταφέρει να ξεπεράσει το 6,11% του Μαΐου, τότε ο Δημήτρης Κουτσούμπας θα μπορεί να κάνει λόγο για μεγάλη επιτυχία.

Εκείνο που προβληματίζει είναι η πόλωση που προκαλείται μεταξύ των δύο μονομάχων και που συντρίβει όλα τα υπόλοιπα κόμματα. Ειδικά μπροστά στο ενδεχόμενο η χώρα να εκλέξει για πρώτη φορά αριστερή κυβέρνηση, παρατηρείται περιξ του ΣΥΡΙΖΑ ισχυρή συσπείρωση ψηφοφόρων (ειδικά νέων) που προέρχονται κατευθείαν από τον Περισσό.

Η επιλογή του ΚΚΕ έναντι αυτού του δεδομένου είναι να καταδείξει ότι αποτελεί τον διακριτό πόλο του πολιτικού συστήματος απέναντι από τα δύο μεγάλα κόμματα, τα οποία κινούνται στο ίδιο πλαίσιο. Άλλωστε, σε αυτή τη γραμμή κινήθηκε και κατά την προεκλογική εκστρατεία για τις ευρωεκλογές του περασμένου Μαΐου. Αναφορικά με το μετεκλογικό τοπίο, ο Περισσός επιμένει στη θέση ότι δεν υφίσταται κανένα περιθώριο για συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ ή ανοχή απέναντι σε μια κυβέρνηση του σημερινού κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Με δεδομένη την επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου, διαφορετικό χαρακτήρα λαμβάνει και η μεγάλη εκδήλωση που το ΚΚΕ προγραμματίζει για τις 11 Ιανουαρίου στην Αθήνα για τον εορτασμό των 96 χρόνων λειτουργίας του κόμματος.

Σκληραίνει τη στάση του

Σε μια προσπάθεια να ξεκαθαρίσει πως το ΚΚΕ δεν θα γίνει ουρά του ΣΥΡΙΖΑ και με στόχο να διατηρήσει τις δυνάμεις του, ο Δημήτρης Κουτσούμπας σκληραίνει τη στάση του.

«Παραμονές Πρωτοχρονιάς έχουμε και όχι Πρωταπριλιάς», σχολίασε ειρωνικά ο κ. Κουτσούμπας σε συνέντευξή του στα «Χανιώτικα Νέα», προσθέτοντας μάλιστα πως όποια στελέχη της Κουμουνδούρου πιστεύουν πως υπάρχει ενδεχόμενο ψήφου ανοχής από τους βουλευτές του Περισσού «μάλλον βρίσκονται εκτός τόπου και χρόνου». Επαναβεβαίωσε, μάλιστα, πως δεν υπάρχει καμία πιθανότητα μετεκλογικής συνεργασίας μεταξύ ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ, καθώς –όπως είπε– δεν υπάρχουν σημεία επαφής ή σύγκλισης στα ζητήματα του δημόσιου χρέους, της παραμονής της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή της συμμετοχής της Ελλάδας στο NATO.

Τόνισε, επίσης, πως οι διαφορές του δίπολου Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν αφορούν παρά το μείγμα οικονομικής πολιτικής που έχει ως στόχους την «αύξηση της κερδοφορίας των μονοπωλιακών ομίλων» και «τη συμπίεση του εργατικού κόστους».

Ασφυκτικές οι πιέσεις στο εσωτερικό

Την ίδια ώρα που συμβαίνουν τα παραπάνω, η ηγετική ομάδα του ΚΚΕ δέχεται ασφυκτικές πιέσεις να αλλάξει μετεκλογικά τη στάση της έτσι, ώστε να μην παραδοθεί ο ΣΥΡΙΖΑ στην αγκαλιά των φιλομνημονιακών δυνάμεων. Όπως υποστηρίζουν ορισμένοι, το ΚΚΕ θα μπορούσε να στηρίξει επιλεκτικά θέσεις και προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ εφόσον κάποιες από αυτές πλησίαζαν εκείνες του Περισσού. Με τον τρόπο αυτό, εκτιμούν, θα υποχρεωνόταν και η Κουμουνδούρου να κινηθεί πιο αριστερά.

Αλλά και στο απέναντι στρατόπεδο, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης έχει σε εξέλιξη επιχείρηση με στόχο να μεταπείσει τους πρωταγωνιστές του ΚΚΕ. Θα πρέπει να ληφθεί υπόψη πως πάντα ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κρατούσε ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με το κόμμα από το οποίο προέρχεται. Και με δημόσιες δηλώσεις του, έκανε την εκτίμηση ότι το ΚΚΕ θα δώσει ψήφο ανοχής στον ΣΥΡΙΖΑ, σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας.

«Εγώ πιστεύω ότι ο ελληνικό λαός θα μας δώσει αυτοδυναμία. Σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας –δεν πιστεύω ότι θα έχουμε μια τέτοια περίπτωση, νομίζω ότι θα υπάρχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία–, το ΚΚΕ θα δώσει ψήφος ανοχής. Πιστεύω είναι μια λογική τοποθέτηση από την πλευρά του ΚΚΕ, με τις δικές του προϋποθέσεις να δώσει ψήφο ανοχής στον ΣΥΡΙΖΑ», ανέφερε.

Όπως είπε, θέτοντας και ένα εκβιαστικό δίλημμα, «αν δεν έχουμε εμείς την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, δεν είναι δυνατόν να συνεργαστούμε με δυνάμεις όπως το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι. Αν συνεργαστούμε με αυτές τις δυνάμεις για να διαμορφώσουμε κυβέρνηση, δεν θα μπορεί να εφαρμοστεί αντιμνημονιακή προοδευτική πολιτική».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα