Ένας σύντροφος στην Μέκκα του καπιταλισμού

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας ανακοινώνει αύριο το ευρωψηφοδέλτιο του ΚΚΕ κι εν συνεχεία ξεκινούν ετοιμασίες για το ταξίδι στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού

Αύριο Κυριακή 14 Απριλίου ο Δημήτρης Κουτσούμπας σε κεντρικό ξενοδοχείο θα παρουσιάσει το ευρωψηφοδέλτιο του ΚΚΕ, που πέραν των δύο ήδη ευρωβουλευτών Κώστα Παπαδάκη και Λευτέρη Νικολάου-Αλαβάνο, τα υπόλοιπα ονόματα δεν έχουν διαρρεύσει.

Της Ευαγγελίας Τζαβάρα

Το μόνο που λένε από τον Περισσό είναι ότι το ψηφοδέλτιο θα έχει πολιτικό χαρακτήρα και θα είναι μακριά από το «life style». Το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ για τις Ευρωεκλογές, όπως επισημαίνεται «απαρτίζεται από αγωνιστές και αγωνίστριες που συμμετέχουν στο εργατικό – συνδικαλιστικό κίνημα, στους αγώνες που εκδηλώθηκαν σε μεγάλους κλάδους, στο κίνημα ενάντια στους πλειστηριασμούς των λαϊκών κατοικιών, στο κίνημα των αγροτών με τα μπλόκα του αγώνα, των αυτοαπασχολούμενων και επαγγελματοβιοτεχνών ενάντια στη φοροληστεία, στο γυναικείο ριζοσπαστικό κίνημα που διεκδικεί μέτρα ολόπλευρης προστασίας των γυναικών από την πολύμορφη βία, στο κίνημα της νεολαίας με τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια».

Σημειώνουν δε ότι ανάμεσά τους είναι άνθρωποι από τον χώρο του πολιτισμού, του αθλητισμού, της δημοσιογραφίας, των επιστημών και της έρευνας, των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και Έλληνες και ξένοι μετανάστες.

Κάποιες πληροφορίες αναφέρουν ότι στο κόκκινο ψηφοδέλτιο θα είναι ο Κώστας Γουλιάμος, καθηγητής, τακτικό μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών, και τέως Πρύτανης του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, η Κωνσταντίνα Κούνεβα, συνδικαλίστρια, καθαρίστρια, μετανάστης από τη Βουλγαρία, η οποία είχε δεχθεί δολοφονική επίθεση με βιτριόλι καθώς διεκδικούσε καλύτερες συνθήκες για τις εργαζόμενες στον κλάδο και η Κατερίνα Γεράκη δικηγόρος και Υπεύθυνη της Διατμηματικής Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ για τα Δικαιώματα των Μεταναστών και των Προσφύγων. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται να έχει και η υποψηφιότητα που θα ανακοινωθεί και θα προέρχεται από το χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων.

Όπως επισημαίνεται από τον Περισσό το ευρωψηφοδέλτιο του ΚΚΕ εκφράζει τη γνήσια εργατική – λαϊκή αντιπολίτευση που εκδηλώθηκε απέναντι στην κυβέρνηση της ΝΔ με τους μεγάλους αγώνες του λαού και τις νεολαίας. Και όπως υπογραμμίζουν «σε αντίθεση με τα ευρωψηφοδέλτια των άλλων κομμάτων, όπου κυριαρχούν οι υποψήφιοι που σε επίπεδο ευρωκοινοβουλίου έχουν στηρίξει την αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ, οι μεταξύ τους μεταγραφές υποψηφίων, καθώς και οι απολιτίκ – life style υποψήφιοι».

Χθες ο Δημήτρης Κουτσούμπας παρουσίασε και τη Διακήρυξη των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων της Ευρώπης για τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, την οποία επεξεργάστηκε η Ευρωπαϊκή Κομμουνιστική Δράση και ακολούθησε συζήτηση των κομμάτων της Ευρωπαϊκής Κομμουνιστικής Δράσης με θέμα: «Η κατάσταση των εργατικών δικαιωμάτων στην Ευρώπη και οι εμπειρίες από την πάλη των κομμουνιστών». Όπως γνωστοποίησε το  ΚΚΕ στη συνάντηση έλαβαν μέρος το Κόμμα Εργασίας Αυστρίας, το Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Γαλλίας, το Ελβετικό ΚΚ, το Κόμμα Εργατών Ιρλανδίας, το ΚΚ Εργαζομένων Ισπανίας, το Κομμουνιστικό Μέτωπο Ιταλίας, το Νέο ΚΚ Ολλανδίας, η Ένωση Κομμουνιστών Ουκρανίας, το ΚΚ Σουηδίας, το ΚΚ Τουρκίας, το Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Φινλανδίας.

Και ταξίδι σε Καναδά-ΗΠΑ

Το εντυπωσιακό είναι ότι ο Δημήτρης Κουτσούμπας ετοιμάζεται για ένα ταξίδι σε Καναδά και ΗΠΑ. Εύλογα υπάρχει το ερωτηματικό τι γυρεύει ένας κομμουνιστής στην Μέκκα του καπιταλισμού, τον οποίο καταγγέλλει σε κάθε ευκαιρία; Ναι μεν το ΚΚΕ αποκηρύσσει τον καπιταλισμό, αλλά οι ψήφοι των ομογενών είναι πολύ χρήσιμοι για να επιτευχθεί ο εκλογικός στόχος.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας, λοιπόν, θα αναχωρήσει αρχικά για τον Καναδά την Κυριακή 21 Απριλίου, όπου θα επισκεφτεί το Μόντρεαλ και το Τορόντο. Κατά την παραμονή του στον Καναδά ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ προγραμματίζει συνάντηση με αντιπροσωπεία της Ελληνικής Κοινότητας, με Εργατικούς Συλλόγους, με αντιπροσωπεία του Κομμουνιστικού Κόμματος Καναδά. Παράλληλα θα μιλήσει σε συγκεντρώσεις, που θα διοργανώσουν η Κομματική Οργάνωση στο Μόντρεαλ και η Λέσχη Φίλων του ΚΚΕ στο Τορόντο.

Την Πέμπτη 25 Απριλίου ο κ. Κουτσουμπάς θα βρεθεί στη Νέα Υόρκη επικεφαλής αντιπροσωπείας του ΚΚΕ. Το πρόγραμμα του στην «πόλη που δεν κοιμάται ποτέ» περιλαμβάνει συναντήσεις με εργατικά σωματεία και συλλόγους, καθώς και ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σε συγκέντρωση που θα διοργανώσει η Λέσχη Φίλων του ΚΚΕ στη Νέα Υόρκη. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ΚΚΕ δίνει έμφαση στην ψήφο των αποδήμων η οποία σύμφωνα και με τις εκτιμήσεις του Περισσού αυτή έχει χρησιμοποιηθεί κατά καιρούς και επιχειρείται να αξιοποιηθεί και τώρα με την επιστολική ψήφο.

Το θέμα είχε θίξει ο Δημήτρης Κουτσούμπας μιλώντας σε συγκέντρωση της Κομματικής Οργάνωσης Λευκωσίας Κύπρου του ΚΚΕ, σημειώνοντας ότι «οι απόδημοι έχουν έναν λόγο παραπάνω να τιμωρήσουν τη Ν.Δ., τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, που τους μεταχειρίζονται προκλητικά σαν «κουκιά» για ψηφοθηρία». Ο κ. Κουτσούμπας είχε κατηγορήσει τα τρία κόμματα που κυβέρνησαν τη χώρα από το 1974 μέχρι σήμερα, πως αφού πρώτα ανάγκασαν τους απόδημους με την πολιτική τους να μεταναστεύσουν, αφού εγκατέλειψαν τα ελληνόφωνα σχολεία στις χώρες όπου υπάρχουν, αφού αποψίλωσαν τα προξενεία και μετέτρεψαν σε πολύµηνη Οδύσσεια και πανάκριβη υπόθεση ακόμη και την έκδοση ενός πιστοποιητικού, τώρα παριστάνουν ότι θέλουν να τους δώσουν φωνή με την επιστολική ψήφο.

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα