Το πρώτο δεκαπενθήμερο Σεπτεμβρίου ο διορθωμένος ΕΝΦΙΑ

Στο α΄ δεκαπενθήµερο του Σεπτεµβρίου περίπου 1.000.000 πολίτες θα λάβουν το νέο, διορθωµένο εκκαθαριστικό σηµείωµα για τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ). Πρόκειται για τους ιδιοκτήτες ακινήτων σε περίπου 4.000 οικισµούς ανά την επικράτεια όπου ο ΕΝΦΙΑ και ο συµπληρωµατικός φόρος υπολογίστηκε µε αντικειµενικές αξίες πέραν κάθε φαντασίας.

Συγκεκριµένα, το υπουργείο Οικονοµικών προωθεί νέα εκκαθάριση για τις περιοχές όπου δεν ισχύει το αντικειµενικό σύστηµα προσδιορισµού της αξίας των ακινήτων, µε βάση τις περσινές ειδικές τιµές όπως αυτές είχαν καθοριστεί από απόφαση (ΠΟΛ.1131/5.6.2013) του υφυπουργού Οικονοµικών Γ. Μαυραγάνη για 4.000 περιοχές σε 457 δήµους της χώρας και χρησιµοποιήθηκαν για τον υπολογισµό του ΦΑΠ 2013. Έτσι, θα µειωθεί σηµαντικά ο φόρος για τα εκτός σχεδίου οικόπεδα, ενώ απαραίτητη προϋπόθεση για την αλλαγή στον ΕΝΦΙΑ είναι να υπάρξει νέα νοµοθετική ρύθµιση, η οποία αναµένεται να κατατεθεί στο γ΄ θερινό τµήµα της Βουλής, στις 26 Αυγούστου.

Την ίδια περίοδο (α΄ δεκαπενθήµερο Σεπτεµβρίου) αναµένεται να ανοίξει και η ηλεκτρονική πύλη του TaxisNet για να µπορούν όσοι πολίτες το επιθυµούν, να υποβάλλουν νέα τροποποιητική δήλωση ακίνητης περιουσίας (Ε9), διορθώνοντας τα όποια λάθη, τα οποία αύξησαν το ποσό του φόρου. Για παράδειγµα, όσοι δεν δήλωσαν είτε τον όροφο του διαµερίσµατος, οπότε το σύστηµα έβγαλε το φόρο ωσάν το διαµέρισµά τους να βρισκόταν στον έκτο όροφο (µε τον υψηλότερο συντελεστή ορόφου), είτε δεν προσδιόρισαν µε σαφήνεια τη γεωγραφική θέση του οικοπέδου τους οπότε η εκκαθάριση έγινε µε την υψηλότερη τιµή του νοµού. Στο πλαίσιο αυτών των διορθώσεων, µετά τις 15 Σεπτεµβρίου, θα διορθωθούν και άλλες αστοχίες, όπως για παράδειγµα, το γεγονός ότι για ηµιτελή κτίσµατα πολλών φορολογουµένων δεν πέρασε η µείωση του φόρου κατά 60%. Σε ό,τι αφορά τις δόσεις του ΕΝΦΙΑ, το οικονοµικό επιτελείο δεν έχει ακόµα ξεκαθαρίσει τον αριθµό και το εάν οι δόσεις θα αυξηθούν από πέντε σε έξι.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα