Το ραντεβού των μονομάχων

Αφού προηγήθηκε το παρασκήνιο για τη σειρά… εμφάνισης στο Προεδρικό Μέγαρο, οι κ.κ. Σαμαράς και Τσίπρας οριοθέτησαν τις επιδιώξεις τους ενόψει των προσεχών μηνών. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε εκλογές άμεσα, επιδιώκοντας να είναι αυτός που θα διαμορφώσει τους όρους υπό τους οποίους θα γραφτούν οι πολιτικές εξελίξεις. Ο Πρωθυπουργός, από την πλευρά του, εμφανίστηκε ανοικτός στην… πρόκληση αλλά στο χρόνο και στο γήπεδο που ο ίδιος ο Αντ. Σαμαράς θα επιλέξει.

Και αυτό δεν είναι άλλο παρά η Βουλή, εν προκειμένω η διαδικασία εκλογής του διαδόχου του κ. Κάρολου Παπούλια, ενώ ο χρόνος είναι, σε κάθε περίπτωση, ο προσεχής Φεβρουάριος. Ο κ. Σαμαράς ευελπιστεί ότι στους τρεις μήνες που μεσολαβούν μέχρι την έναρξη της διαδικασίας αναζήτησης νέου Προέδρου θα έχει ολοκληρώσει τη διαπραγμάτευση με τους εταίρους για το νέο πλαίσιο παρακολούθησης και στήριξης της ελληνικής οικονομίας, εκτός μνημονίου, και συνεπώς θα μπορεί να διεκδικήσει ό,τι καλύτερο από την κοινοβουλευτική διαδικασία και στη συνέχεια από τις κάλπες.

Όλα αυτά, το «πολιτικό θέατρο», θα ήταν ανεκτά, ενδεχομένως και διασκεδαστικά, αν η χώρα, παρά τις 5ετείς θυσίες, δεν βρισκόταν σε κρίσιμη καμπή και ο κίνδυνος να απολεσθούν ακόμη και όσα κερδήθηκαν το τελευταίο διάστημα μεγάλος. Ωστόσο, οι δύο μονομάχοι επιλέγουν την ακραία πόλωση, με την οποία έχουν επιλέξει ότι θα οδηγηθεί η χώρα στην προεδρική εκλογή και τις κάλπες. Ο κ. Σαμαράς δεν πρόκειται να ενδώσει στην πίεση του ΣΥΡΙΖΑ και να συρθεί σε πρόωρες εκλογές.

Εκτιμά ότι στους μήνες που απομένουν, πριν το απώτατο συνταγματικό όριο της 12ης Φεβρουαρίου για την έναρξη των ψηφοφοριών για τον Πρόεδρο, θα μπορεί να ολοκληρώσει και να παρουσιάσει στους βουλευτές, αρχικώς, και στους πολίτες τη συμφωνία για τη «μεταμνημονιακή» περίοδο. Και πάνω σε αυτή τη συμφωνία να οικοδομήσει το τελικό του διακύβευμα.

Σε κάθε περίπτωση, προκύπτει αβίαστα ότι το αίτημα περί συνεννόησης, το οποίο έθεσε και ο Κάρολος Παπούλιας προς τον Αλέξη Τσίπρα κάνοντας ότι δεν… ακούει όσα του έλεγε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, θα παραμείνει ζητούμενο. Κι αν επανέλθει θα είναι μάλλον στην προσπάθεια εξασφάλισης πρόσκαιρων επικοινωνιακών ωφελημάτων.

 

 

 

M.K.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα