Το στοίχημα Σκουρλέτη στην ενέργεια

Το κεφάλαιο «αποκρατικοποιήσεις» που γράφεται με μεγάλα γράμματα στη συμφωνία της 13ης Ιουλίου μεταξύ Αθήνας και δανειστών έχει σε περίοπτη θέση και το άνοιγμα της… πόρτας της ΔΕΗ και του ΑΔΜΗΕ σε ιδιώτες επενδυτές. Κι αυτό αποτελεί ένα από τα πολλά στοιχήματα του νέου υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνου Σκουρλέτη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την περασμένη Τετάρτη και στο πλαίσιο της τελετής παράδοσης-παραλαβής του υπουργείου ο κ. Σκουρλέτης δεν αναφέρθηκε παρά μόνο ακροθιγώς στο θέμα, υποστηρίζοντας ότι η προσαρμογή της ΔΕΗ στη νέα πραγματικότητα πρέπει να γίνει διαφυλάσσοντας τον δημόσιο χαρακτήρα της.

Το ποια είναι αυτή η «νέα πραγματικότητα» σηκώνει πολλές μεταφράσεις. Δεδομένης, ωστόσο, της υπουργικής επίκλησης στον δημόσιο χαρακτήρα της ΔΕΗ οδηγεί σε δύο εύλογα συμπεράσματα για τις προθέσεις της νέας ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας:

α) Ο Π. Σκουρλέτης δεν μοιάζει σε πρώτη φάση τουλάχιστον διατεθειμένος να παρεκκλίνει από την πάγια θέση του ΣΥΡΙΖΑ περί παραμονής της ΔΕΗ υπό κρατικό έλεγχο. Ωστόσο ο νέος ένοικος του υπουργείου Ενέργειας έχει να αντιμετωπίσει την πρόκληση που σχετίζεται με το «αντίτιμο» που συμφώνησε να πληρώσει η κυβέρνηση, προκειμένου να μην προχωρήσει η λύση της μικρής ΔΕΗ και παράλληλα να ανοίξει η αγορά ηλεκτρισμού στη λιανική.

Ποιο είναι αυτό το αντίτιμο; Η υποχρέωση της ΔΕΗ να παραχωρήσει σε ανταγωνιστές της το 25% του μεριδίου της μέχρι το 2018 και συνολικά το 50% έως το 2020 μέσα από ειδικές δημοπρασίες ισχύος σε ανταγωνιστικές τιμές.

β) Στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα πρέπει να αναζητήσουν από… χθες τα ισοδύναμα που θα επιτρέψουν την μη ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ. Ειδικά τον Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας αξίζει να σημειωθεί ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών δεν έχουν ακόμη απαντήσει στο εναλλακτικό σχέδιο της Αθήνας προκειμένου η θυγατρική της ΔΕΗ να διατηρήσει τον δημόσιο χαρακτήρα της.

O ρωσικός αγωγός

Σε ό,τι αφορά τον άλλο μεγάλο φάκελο του υπουργείου του, ο Π. Σκουρλέτης δήλωσε από τον τηλεοπτικό αέρα της δημόσιας τηλεόρασης ότι μεταξύ των προτεραιοτήτων του κυβερνητικού έργου συγκαταλέγεται η κατασκευή του ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου, υπογραμμίζοντας ότι εξαιτίας προβλημάτων που υπήρχαν σχετικά με την χάραξη του η Ελλάδα απαίτησε την επαναραχάραξη του έργου.

«Η συμφωνία είχε υπογραφεί από προηγούμενες κυβερνήσεις. Εμείς θέλουμε να βελτιώσουμε τους όρους της συμφωνίας για τη χώρα μας. Αυτή την κρίσιμη στιγμή προσπαθούμε να δημιουργήσουμε αντισταθμιστικά οφέλη» σημείωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Στην ίδια συνέντευξη, ο κ. Σκουρλέτης αναφέρθηκε, τέλος, και στο θέμα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Υποστηρίζοντας ότι η θητεία της κυβέρνησης Σαμαρά αποτέλεσε «περίοδο αποεπένδυσης», ο υπουργός υπογράμμισε ότι πρέπει να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που έχουν οι χιλιάδες μικροί παραγωγοί, να ενισχυθεί η ενεργειακή αυτάρκεια των νησιών και να αναζητηθούν νέοι επενδυτές, για την κατασκευή μονάδων με όρους προστασίας του περιβάλλοντος.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα