Το 95% είπε «ντα» στη μαμά Ρωσία

Ώδινεν κάλπη και έτεκε 95%. Κάπως έτσι μπορεί να αποδοθεί επιγραμματικά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Κριμαία βάσει του οποίου η κάτοικοι τη χερσονήσου αποφάσισαν με σταλινικά –όπως έδειξαν τα exit poll- ποσοστά να προσαρτηθεί ο τόπος τους στη Ρωσία. Σύμφωνα με το πρακτορείο Ιtar Tass, η συμμετοχή στο δημοψήφισμα ξεπέρασε το 80% σε ολόκληρη τη χερσόνησο της Μαύρης Θάλασσας και το 85% στη Συμφερόπολης, όπου το κλίμα είναι σύμφωνα με άλλα ρωσικά ΜΜΕ πανηγυρικό.

Αυτή που δεν πανηγυρίζει καθόλου είναι Δύση, καθώς από την ώρα που έκλεισαν οι κάλπες στην Κριμαία (σ.σ. 8 το βράδυ της Κυριακής τοπική ώρα, και ώρα Ελλάδος), αλλά και νωρίτερα από την ανακοίνωση των exit polls, άρχισαν οι πρώτες αντιδράσεις. Η πιο πρόσφατη από αυτές είναι για την ώρα η γαλλική, με το Παρίσι να ζητάει από τη Μόσχα να λάβει αμέσως μέτρα για την άμβλυνση της «άσκοπης και επικίνδυνης» έντασης στην Ουκρανία, χαρακτηρίζοντας παράνομο το δημοψήφισμα στην Κριμαία.

Είχε προηγηθεί τηλεφωνική επικοινωνία της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλάντιμιρ Πούτιν, στην οποία ο τελευταίος υποστήριξε από την πλευρά του ότι το δημοψήφισμα στην Κριμαία είναι συμβατό με το διεθνές δίκαιο και ότι η χώρα του θα το σεβαστεί.

Πιο σκληρός εμφανίζεται ο αμερικανικός παράγοντας. «Έχουν περάσει σε αυτόν τον αιώνα οι εποχές που η διεθνής κοινότητα παρακολουθούσε απαθής μία χώρα να αποκόπτει και να προσαρτά το έδαφος μιας άλλης», λέει σε ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος προειδοποιώντας τη Ρωσία με κυρώσεις για το ζήτημα του δημοψηφίσματος στην Κριμαία. Μάλιστα την πρόθεση των ΗΠΑ να επιβάλλουν κυρώσεις γνωστοποίησε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι στον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν οι δύο άνδρες.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδίκασε, τέλος, επισήμως το δημοψήφισμα στην Κριμαία, χαρακτηρίζοντάς το «παράνομο και αθέμιτο», αντίθετο με το ουκρανικό σύνταγμα και το διεθνές δίκαιο και ανακοίνωσε ότι η επιβολή κυρώσεων θα αποφασισθεί αύριο Δευτέρα (17/3).

Σε κάθε περίπτωση όλα τα παραπάνω δεν φαίνεται να πτοούν τους Ρώσους και τους ρωσόφιλους Ουκρανούς. Καταρχήν ανακοινώθηκε εκεχειρία Ρωσίας και ΟυκρΑΝΊΑΣ στην κριμαϊκή χερσόνησο μέχρι τις 21 Μαρτίου, ενώ ο αυτοανακηρυχθείς πρωθυπουργός της Κριμαίας Σεργκέι Αξιόνοφ δήλωσε ότι η αυτόνομη Δημοκρατία θα ενωθεί το συντομότερο δυνατό με τη Ρωσία. Την παραπάνω πρόθεση επιβεβαίωσε ο πρόεδρος του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου της Ρωσίας (Άνω Βουλή) και ηγέτης του κόμματος «Δίκαιη Ρωσία», Σεργκέι Μιρόνοφ, που θεωρείται σύμμαχος του Βλαντιμίρ Πούτιν και ο οποίος τόνισε ότι η Δούμα, η Κάτω Βουλή της Ρωσίας, θα ψηφίσει γρήγορα όλους τους νόμους σχετικά με την προσχώρηση της Κριμαίας στη Ρωσία.

Υπενθυμίζεται ότι οι κάτοικοι της Κριμαίας προσήλθαν στις κάλπες καλούμενοι να επιλέξουν αν θα γίνει επανένωση της χερσονήσου με τη Ρωσική Ομοσπονδία ή αν επιθυμούν να αποκατασταθεί το Σύνταγμα του 1992 και το καθεστώτος της Κριμαίας ως μέλους της Ουκρανίας. Στο ψηφοδέλτιο δεν υπήρχε η επιλογή της διατήρησης του σημερινού καθεστώτος της Κριμαίας, βάσει του οποίου η χερσόνησος διαθέτει αυτονομία αλλά παραμένει τμήμα της Ουκρανίας.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα