Τρέμουν τις διπλές κάλπες

Πενία τέχνας κατεργάζεται. Και ηπ ολιτική πενία παίζει με τους νόμους για να διαχειριστεί τις συνέπειες των επιλογών της. Η συζήτηση που έχει ανοίξει και όπως όλα δείχνουν θα οδηγήσει σε μετάθεση των αυτοδιοικητικών εκλογών, αποκαλύπτει το μέγεθος του αδιεξόδου ενώπιον του οποίου βρίσκεται η κυβέρνηση.

Ρεπορτάζ: Θεοδόσης Παπανδρέου

Στο μικροσκόπιο της κυβέρνησης βρίσκεται το ενδεχόμενο αναβολής των δημοτικών εκλογών για πέντε περίπου μήνες με την παράλληλη επέκταση της θητείας των δημάρχων κατά τέσσερις μήνες! Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει ήδη στα χέρια του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και γραπτή εισήγηση από τον υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη, στην οποία περιλαμβάνεται νομοθετική ρύθμιση για παράταση της θητείας των περιφερειαρχών, των δημάρχων και των περιφερειακών και δημοτικών συμβουλίων έως τις 31 Δεκεμβρίου 2019, με παράλληλο ορισμό διεξαγωγής των δημοτικών εκλογών στις 13 Οκτωβρίου της ίδιας χρονιάς!

Το γεγονός βέβαια ότι υπάρχει ήδη έτοιμη η σχετική ρύθμιση δεν σημαίνει ότι θα κατατεθεί στην Βουλή προκειμένου να υπερψηφιστεί από την κυβερνητική πλειοψηφία άμεσα, αφού προέχει να οριστεί ο χρόνος των βουλευτικών εκλογών που είναι και η προτεραιότητα του πρωθυπουργού και του προέδρου των ΑΝΕΛ. Βούληση και των δύο πλευρών της συγκυβέρνησης είναι να εξαντληθεί η τετραετία, δηλαδή να διεξαχθούν βουλευτικές εκλογές τον Σεπτέμβριο του 2019. Μόνο τότε έχει αξία η παράταση της θητείας των δημοτικών αρχόντων. Και ο λόγος της… σκέψης αυτής είναι πολύ απλός, έως και απλοϊκός αλλά και απόλυτα κατανοητός.

Εάν οι δημοτικές εκλογές διεξαχθούν τον Μάιο του 2019, μαζί με τις ευρωεκλογές, η κυβέρνηση κινδυνεύει να υποστεί διπλή –εντυπωσιακή– ήττα, που κάθε άλλο παρά θα την βοηθήσει ενόψει των βουλευτικών εκλογών του Σεπτεμβρίου. Η σκέψη λοιπόν της μετάθεσης των αυτοδιοικητικών εκλογών θεωρείται στο Μαξίμου ότι βοηθά να μετριαστούν οι εντυπώσεις που θα δημιουργηθούν από ήττα στις διπλές κάλπες για ανάδειξη ευρωβουλευτών και δημοτικών αρχόντων.

«Να διορθώσουμε»
«Στις ευρωεκλογές μπορεί να χάσουμε, αλλά είναι μια ήττα διαχείρισιμη όπως άλλωστε έχει συμβεί και στο παρελθόν με άλλα κόμματα. Παράλληλα, θα έχουμε όλο το καλοκαίρι στην διάθεσή μας να περισώσουμε ό,τι μπορούμε ή –στην καλύτερη περίπτωση– να μειώσουμε την διαφορά», σχολίασε στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, για να συμπληρώσει: «Εάν όμως υποστούμε ήττα και στην ευρωπαϊκή αλλά και στην αυτοδιοικητική κάλπη, τότε τα πράγματα θα είναι τα χειρότερα δυνατά ενόψει των επερχόμενων εθνικών εκλογών του Σεπτεμβρίου του 2019»!

Εκείνο που όμως δεν σχολίασε ο συνομιλητής μας είναι το γεγονός της αποχής… Παρακολουθώντας κανείς τα ποσοστά της αποχής στις ευρωεκλογές σε συνδυασμό με την χαλαρότητα στην ψήφο, τότε γίνεται πιο εύκολα αντιληπτό γιατί στην κυβέρνηση δεν θέλουν να συνυπάρχουν οι κάλπες των σαφέστατα και πιο πολιτικοποιημένων αυτοδιοικητικών εκλογών. Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί πως μολονότι άπαντες υποστηρίζουν πως οι εκλογές στους πρωτοβάθμιους ΟΤΑ είναι ακομμάτιστες, αυτό δεν συμβαίνει στις μεγάλες πόλεις όπου συνηθίζεται να επιστρατεύονται κομματικά στελέχη. Και σίγουρα δεν συμβαίνει σε επίπεδο περιφερειών, όπου συναντάμε μόνο στελέχη προερχόμενα από τον κομματικό σωλήνα!

Αντιδράσεις
Πάντως και μόνο το ενδεχόμενο της παράτασης έχει δημιουργήσει σοβαρές αντιδράσεις μεταξύ των δημοτικών και περιφερειακών αρχόντων, οι οποίοι δεν δείχνουν διατεθειμένοι να δεχτούν τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις και να εξυπηρετήσουν τις κυβερνητικές προσδοκίες.

«Τα πέντε χρόνια είναι πολλά και τα πεντέμισι ακόμη περισσότερα», αναφέρουν αυτοδιοικητικοί παράγοντες, εξηγώντας ότι «δεν θα γίνουμε εμείς το όργανο εξυπηρέτησης των κυβερνητικών επιδιώξεων, όταν μάλιστα έχουμε υποστεί απίστευτη οικονομική αφαίμαξη από αυτούς που υπόσχονταν ότι θα μας γυρίσουν πίσω και όσα μας είχε πάρει η προηγούμενη κυβέρνηση (σ.σ.: Σαμαρά – Βενιζέλου)».

Στις αντιδράσεις των αυτοδιοικητικών θα πρέπει να προστεθεί και ένα ακόμα θέμα: η μεταρρύθμιση αυτή εκτός των άλλων είχε γίνει για οικονομία κλίματος. Λιγότερα έξοδα για τον κρατικό μηχανισμό, μιας και οι κάλπες θα στήνονταν άπαξ, οπότε δεν θα πληρώνονταν δύο φορές οι εμπλεκόμενοι υπάλληλοι. Με την αλλαγή αυτή, ο κρατικός προϋπολογισμός θα επιβαρυνθεί με αρκετά εκατομμύρια χωρίς ουσιαστικό λόγο, απλά και μόνο για να δοθεί η ευκαιρία στην κυβέρνηση να διαχειριστεί την ήττα της.

Η δε δικαιολογία του αρμόδιου υπουργού Πάνου Σκουρλέτη, ότι δηλαδή: «Εγώ θεωρώ απαραίτητο το να αποσυσχετιστεί η ημερομηνία διεξαγωγής των ευρωεκλογών από εκείνη των τοπικών και περιφερειακών εκλογών. Λειτουργεί παραμορφωτικά για τον χαρακτήρα των αυτοδιοικητικών εκλογών το να συμπίπτουν με τις ευρωεκλογές. Το διακύβευμα είναι άλλο στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές, δεν έχουμε ανάγκη από μια τέτοιου είδους αν θέλετε υπερπολιτικοποίηση, υπερκομματικοποίηση των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών», μόνο ως κακόγουστο αστείο ακούγεται, έστω και αν υποστηρίζει ότι «αποτελεί μια μόνο αλλαγή από ένα σύνολο θεσμικών αλλαγών που θέλουμε να προωθήσουμε και αφορούν τον Καλλικράτη».

«Δεν πρέπει να το προσεγγίζουμε αποσπασματικά. Μελετούμε ταυτόχρονα το θέμα των αρμοδιοτήτων των ΟΤΑ, του ρόλου τους στην υπόθεση της παραγωγικής ανασυγκρότησης, των οικονομικών τους, των σχέσεών τους με την κεντρική εξουσία. Φιλοδοξούμε τους επόμενους μήνες και εντός του έτους να παρουσιάσουμε το σύνολο των αλλαγών που επιδιώκουμε», τονίζει ο υπουργός Εσωτερικών.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα