Τραβούν χειρόφρενο οι επενδυτές

Με τις διεργασίες για την Προεδρική εκλογή να βρίσκονται στην κορύφωσή τους και τις πρόωρες εκλογές να φαντάζουν πολύ πιθανές, οι επενδυτές και οι επιχειρηματίες στην Ελλάδα τραβούν χειρόφρενο.

Με ένα πλήρες ρεπορτάζ, η “Wall Street Journal” δίνει φωνή σε κάποιους Έλληνες επιχειρηματίες που βλέπουν τα επενδυτικά πλάνα τους να μένουν στο κενό όσο δεν ξεκαθαρίζει η κατάσταση και το πολιτικό τοπίο παραμένει θολό. Κάνουν λόγο για καθυστερήσεις που είναι αποτέλεσμα του γεγονότος ότι ουδείς γνωρίζει αν η χώρα θα πάει σε εκλογές ή θα εκλέξει νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Όπως σημειώνεται στο άρθρο, πολλοί επιχειρηματίες φοβούνται την προοπτική πρόωρων εκλογών, ειδικά αν αυτές αναδείξουν τον ΣΥΡΙΖΑ, που κινείται σε μια «αντι-επιχειρηματική» λογική. «Αυτή η προοπτική δημιουργεί ανατριχίλα στους επιχειρηματίες», αναφέρει ο γενικός διευθυντής της ΕΛΤΕΧ ΑΝΕΜΟΣ ΑΕ, Θοδωρής Σιέτης. «Σε μια εποχή που θα έπρεπε να έχουμε επενδύσεις και η οικονομία να προχωράει μπροστά, έχουμε μια επιβράδυνση».

Ο κ. Σιέτης οδήγησε την επιχείρησή του στον δρόμο του Χρηματιστηρίου, μια εισαγωγή που χαιρετίστηκε από πολλούς, καθώς συνέβη σε μια εποχή που ουδείς επιθυμούσε να μπει σε αυτό. Οι ξένοι επενδυτές θεώρησαν πως αυτό ήταν ένα σημάδι ανάκαμψης και επιστροφής στην ομαλότητα. Η ΕΛΤΕΧ μπήκε στη διαδικασία να εκπονήσει ένα μακρόπνοο σχέδιο για την κατασκευή αιολικών πάρκων σε όλη την Ελλάδα, μια δυναμική επένδυση που «βλέπει» στο μέλλον, αλλά τώρα είναι υποχρεωμένη να περιμένει τις εξελίξεις. «Υπάρχουν μια σειρά από αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν για υλοποιηθεί το πλάνο, επομένως τώρα περιμένουμε», σημειώνει ο κ. Σιέτης.

Δεν είναι, όμως, μόνο αυτό το σχέδιο που δεχθεί ένα μεγαλοπρεπές «στοπ». Οι περισσότερες ιδιωτικοποιήσεις που ετοίμαζε η κυβέρνηση, σημειώνει το άρθρο, αυτή τη στιγμή έχουν παγώσει. Ιδιωτικοποιήσεις όπως το αεροδρόμιο της Κρήτης ή τουριστικά ακίνητα έχουν σταματήσει να προχωρούν. Την ίδια στιγμή, τα μηνύματα των ανθρώπων της τουριστικής βιομηχανίας δεν είναι καλά, θεωρώντας πως ο τομέας ευθύνης τους θα επηρεαστεί άμεσα από αυτή την αβεβαιότητα.

Η προοπτική μιας παρατεταμένης περιόδου πολιτικής αναταραχής είναι ικανή να μετριάσει ακόμη και τα επιτεύγματα που έχουν συμβεί το τελευταίο διάστημα, γράφει η εφημερίδα. Όπως, επί παραδείγματι, την άνοδο του ΑΕΠ. Ο επιχειρηματίας Νίκος Μανεσιώτης ανησυχεί, με τη σειρά του, για όλα αυτά. Διατηρεί μια οικογενειακή εταιρεία εισαγωγών που ξεκίνησε από τον παππού του, το 1919. Από την ίδρυσή της η εταιρεία έχει έδρα το λιμάνι του Πειραιά. Κατάφερε να αντέξει πολέμους, την Κατοχή, τις τραπεζικές κρίσεις και τις αλλαγές κυβερνήσεων. Η πιο πρόσφατη ταλαιπωρία της ήταν η πιστωτική στενότητα, όταν η Ελλάδα βρέθηκε στο κέντρο της κρίσης στην Ευρωζώνη.

Η εταιρεία του κ. Μανεσιώτη εισάγει μπαχαρικά και τροφές για ζώα και πλέον βρίσκεται σε κατάσταση αναμονής ως προς τις πιστώσεις και τις εμπορικές συνεργασίες της εντός και εκτός Ελλάδας.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα