Τρομοκρατική επίθεση σε βαγόνι του μετρό στο Λονδίνο

Συναγερμός σήμανε το πρωί της Παρασκευής στο μετρό του Λονδίνου αφού σημειώθηκε έκρηξη, ευτυχώς μικρής έντασης, μέσα σε βαγόνι στο σταθμό Parsons Green που βρίσκεται στο δυτικό τμήμα της πρωτεύουσας της Βρετανίας με αποτέλεσμα να υπάρξουν πολλοί τραυματίες.  

Οι βρετανικές αρχές “βλέπουν” τρομοκράτες πίσω από την βομβιστική επίθεση.  «Οι βρετανικές αρχές αντιμετωπίζουν το περιστατικό στο μετρό του Λονδίνου ως τρομοκρατία» αναφέρει το βρετανικό δίκτυο, επικαλούμενο πηγές της αντιτρομοκρατικής.

Κάποιοι από τους επιβάτες τραυματίστηκαν και από τον πανικό που προκλήθηκε και είχε ως αποτέλεσμα να ποδοπατηθούν επιβάτες στην προσπάθειά τους να βγουν από το βαγόνι του συρμού.

Οι έρευνες επικεντρώνονται σε έναν λευκό κουβά ο οποίος φαίνεται με περιείχε εκρηκτικό υλικό αλλά και καλώδια που παραπέμπουν σε αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό.

Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες

Επιβάτες του συγκεκριμένου τρένου έγραψαν στους λογαριασμούς τους στο Twitter πως επικράτησε πανικός και πως «χρειάστηκε να τρέξουν για την ζωή τους». Άλλοι ανέφεραν πως υπήρξαν «πολλοί τραυματίες», κάποιοι με εγκαύματα, καθώς βρίσκονταν κοντά στο σημείο που εξερράγη το μπιτόνι και άλλοι επειδή ποδοπατήθηκαν κατά την προσπάθεια όλων να βγουν από το τρένο και τον σταθμό όσο γρηγορότερα μπορούσαν ώστε να σωθούν.

Όπως μετέδωσε το BBC, μία γυναίκα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με σοβαρά εγκαύματα.

“Ακουγα ουρλιαχτά παντού”

Πολλοί ούρλιαζαν, ενώ άλλοι ανέφεραν πως εντελώς ξαφνικά είδαν κόσμο να τρέχει πανικόβλητος να σωθεί και άμεσα ο φόβος εξαπλώθηκε σε όλο το σταθμό: «Ακουγα ουρλιαχτά παντού, δεν μπορούσα να καταλάβω τι είχε γίνει», δήλωσε ένας από τους επιβάτες του τρένου στην Telegraph.

Πληροφορίες που διαψεύδονται όμως από την αστυνομία, ανέφεραν πως έγινε έρευνα και για δεύτερη βόμβα. Υπήρξαν αναφορές και για άντρα που εθεάθη να κρατά μαχαίρι, όμως οι πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν σχετίζεται με την επίθεση.

Αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ότι βρισκόταν μέσα σε ένα βαγόνι του συρμού όταν άκουσε έναν ήχο που παρέπεμπε σε ανάφλεξη και είδε το διπλανό βαγόνι να τυλίγεται στις φλόγες. Την ίδια στιγμή επιβάτες άρχισαν να τρέχουν προς την ίδια πόρτα εξόδου του συρμού και να ποδοπατούνται. Σύμφωνα πάντα με τον μάρτυρα, η φωτιά εξαπλωνόταν και στα υπόλοιπα βαγόνια του συρμού, προσθέτοντας ότι δεν άκουσε κάποιον δυνατό κρότο.

Ξαφνικά υπήρξε πανικός. Πολλοί άνθρωποι φώναζαν πάρα πολύ δυνατά», περιγράφει άλλος αυτόπτης μάρτυρας μιλώντας στον Guardian και προσθέτει: «μία γυναίκα που βρισκόταν στην πλατφόρμα είπε πως είδε μία τσάντα να εκρήγνυται και να παίρνει φωτιά».

Δήμαρχος Λονδίνου: Δεν θα νικηθούμε από την τρομοκρατία

Την κατηγορηματική καταδίκη της επίθεσης στο μετρό του Λονδίνου εξέφρασε σε ανακοίνωσή του ο δήμαρχος του Λονδίνου Σαντίκ Χαν.

«Η Αστυνομία έχει επιβεβαιώσει ότι η έκρηξη στο μετρό στο σταθμό Parsons Green σήμερα το πρωί αντιμετωπίζεται ως τρομοκρατικό χτύπημα» λέει ο δήμαρχος και προσθέτει: «Η πόλη μας καταδικάζει αυτά τα άτομα που χρησιμοποιούν τον τρόμο για να καταστρέψουν τον τρόπο ζωής μας. Όπως έχει επανειλημμένα αποδείξει το Λονδίνο, ποτέ δεν φοβηθούμε, ούτε θα νικηθούμε από την τρομοκρατία».

Ο Χαν είπε ότι συνεργάζεται στενά με την Αστυνομία και την κυβέρνηση, καθώς και με τα σωστικά συνεργεία που περιθάλπουν τους τραυματίες και διευκρίνισε ότι θα συμμετάσχει στη συνεδρίαση της Επιτροπής Ασφαλείας, υπό την προεδρία της Τερέζα Μέι.

«Παροτρύνω τους Λονδρέζους να μείνουν ψύχραιμοι και προσεχτικοί» είπε.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα