Ιράν: Εκρήξεις στον τάφο του Κασέμ Σουλεϊμανί – Αναφορές για 103 νεκρούς

Τουλάχιστον 170 οι τραυματίες - Ήταν η 4η επέτειος της δολοφονίας του διοικητή της Δύναμης Κουντς των Φρουρών της Επανάστασης

Εκρήξεις σημειώθηκαν το μεσημέρι της Τετάρτης κοντά στο νεκροταφείο όπου είναι θαμμένος ο Κασέμ Σουλεϊμανί στην πόλη Κερμάν στο νοτιοανατολικό Ιράν, όπως ανέφεραν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της χώρας, κάνοντας λόγο για τουλάχιστον 103 νεκρούς.https://twitter.com/i/status/1742520966104981939

Οι εκρήξεις σημειώθηκαν με διαφορά 10 λεπτών, ενώ πλήθος κόσμου είχε συγκεντρωθεί στην περιοχή για την τέταρτη επέτειο της δολοφονίας του διοικητή της Δύναμης Κουντς των Φρουρών της Επανάστασης σε αμερικανική επιχείρηση στη Βαγδάτη. Σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο Mehr οι εκρήξεις προκλήθηκαν από μηχανισμούς, οι οποίοι ενεργοποιήθηκαν με τηλεχειρισμό.

Η ιρανική τηλεόραση έκανε λόγο και για τουλάχιστον 173 τραυματίες.

Η κρατική τηλεόραση έδειξε διασώστες της Ερυθράς Ημισελήνου να φροντίζουν τραυματίες στην τελετή, όπου εκατοντάδες Ιρανοί είχαν συγκεντρωθεί για την επέτειο.

“Οι ομάδες μας ταχείας απόκρισης απομακρύνουν τους τραυματίες… Όμως υπάρχουν πλήθη που μπλοκάρουν δρόμους”, δήλωσε στην κρατική τηλεόραση ο Ρεζά Φαλάχ, επικεφαλής της Ερυθράς Ημισελήνου στην επαρχία Κερμάν.

Ο Κασέμ Σουλεϊμανί σκοτώθηκε τον Ιανουάριο του 2020, σε ηλικία 62 ετών, στη διάρκεια επίθεσης με αμερικανικό drone στο Ιράκ. Πρόσωπο-κλειδί του ιρανικού καθεστώτος, ήταν επίσης από τα πιο δημοφιλή δημόσια πρόσωπα στη χώρα.

Αφού υπηρέτησε στον πόλεμο Ιράν-Ιράκ (1980-1988), ο Σουλεϊμανί ανήλθε γρήγορα στην κλίμακα της ιεραρχίας και έγινε επικεφαλής της Δύναμης Κουντς των Φρουρών της Επανάστασης, που έχει επιφορτιστεί με τις εξωτερικές επιχειρήσεις της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα