Υποψηφιότητα Ντόρας για ανώτατο ευρωπαϊκό αξίωμα

Καθώς στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναζητούν τη διάδοχο της Κάθριν Αστον για τη θέση της Ύπατης Αρμοστού της Ε.Ε. για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και την Ασφάλεια, ακούγεται όλο και πιο έντονα της Ντόρας Μπακογιάννη.

Η πρώην υπουργός Εξωτερικών έχει το προφίλ που απαιτεί η θέση, ενώ χαίρει  της εκτίμησης και του Χέρμαν Φαν Ρομπάι. Σε άρθρο στο έντυπο ευρωπαϊκής ενημέρωσης, με τίτλο «Κούρσα διορισμών: τα διακυβεύματα του επόμενου ευρωπαϊκού δείπνου», σημειώνεται ότι οι 28 θα συναντηθούν στις 17 Ιουλίου για να καταλήξουν στους διαδόχους του Ρομπάι και της Αστον, ενώ επισημαίνεται ότι στόχος του Προέδρου της Ε.Ε. είναι οι επιλογές των προσώπων να γίνουν αυτή τη φορά με ομοφωνία.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ένα από τα θέματα που θα «βαρύνουν» στη ζυγαριά θα είναι η κάλυψη των «βοηθητικών» θέσεων όπως η Προεδρία του Eurogroup, τα σημαντικά χαρτοφυλάκια της Επιτροπής, η γενική γραμματεία της Επιτροπής.

Για τη θέση της Αστον, σημειώνει το Europolitics, το προφίλ της Ελληνίδας πρώην υπουργού Εξωτερικών, Ντόρας Μπακογιάννη φαίνεται να ενδιαφέρει τον Ρομπάι. Στο στάδιο αυτό, γίνονται επίσης αναφορές και στη Βουλγάρα Επίτροπο Γκεοργκίεβα, καταλήγει το δημοσίευμα.

Το άρθρο του Europolitics δίνει ιδιαίτερη σημασία στο γεγονός ότι κύριος στόχος της συνάντησης στις 17 Ιουλίου είναι η επίτευξη συναίνεσης, ενώ υπογραμμίζεται ότι ο Χέρμαν Φαν Ρομπάι έχει λιγότερες από τρεις εβδομάδες στη διάθεσή του για να «μαζέψει τα κομμάτια» και να «επανατοποθετήσει τη Βρετανία στο παιχνίδι». Παράλληλα αναφέρεται πως αν και το Λονδίνο φέρει τεράστια ευθύνη -την οποία έχει πλήρως αναλάβει- για τη χαμένη «εκστρατεία δυσφήμησης» ενάντια στον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα επιδιώξει να αποφευχθεί μια νέα σύγκρουση στο δείπνο της 17ης Ιουλίου.

Στο δείπνο, τέλος, θα συζητηθεί το θέμα του νέου Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (για ανανεώσιμη διετή θητεία) και ο/η αντικαταστάτης της Υπατης Αρμοστού της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας (για πενταετή θητεία). Για τον ορισμό της δεύτερης θέσης, απαιτείται η συμφωνία του Προέδρου της Επιτροπής.

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα