«Φουρτούνες» στη νότια Αττική

 

Ένα μήνα πριν από τον πρώτο γύρο των δημοτικών εκλογών και τα πάντα είναι ρευστά στους δήμους του Νοτίου Τομέα της περιφέρειας Αττικής. Εάν εξαιρέσουμε τον δήμο Παλαιού Φαλήρου και της Νέας Σμύρνης, όπου οι απερχόμενοι δήμαρχοι, Χατζηδάκης και Τζουλάκης αντίστοιχα, είναι μακράν τα φαβορί για τη νίκη, στους υπόλοιπους δήμους αναμένεται αμφίρροπη μάχη με τα προγνωστικά να είναι πολύ δύσκολα.

Του Αλέξανδρου Μιχαήλ

Η δυσκολία, λοιπόν, στην πρόβλεψη είναι μεγάλη, διότι για πρώτη φορά στην ιστορία των δημοτικών εκλογών από το 1975 οι κομματικοί υποψήφιοι δεν έχουν το προβάδισμα, σε αντίθεση με τους ανεξάρτητους συνδυασμούς, οι οποίοι δείχνουν να έχουν δυναμική. Στους δήμους του Νοτίου Τομέα της περιφέρειας Αττικής λογικά τα πάντα θα κριθούν στον δεύτερο γύρο. Ας δούμε πώς εξελίσσεται η προεκλογική περίοδος.

ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

Αυτή τη στιγμή υποψήφιοι είναι οι Μαρία Ανδρούτσου (δήμαρχος, προερχόμενη από ΠΑΣΟΚ), ο Βασίλης Κουτσοβασίλης (ΣΥΡΙΖΑ), ο Χρήστος Πρεκετές (προερχόμενος από Ν.Δ.), η Γιώτα Δήμου (ΚΚΕ) και οι Φάνης Οικονομάκος, Νίκος Βρεττός και Παναγιώτης Κοκκώνης. Με βάση τα μέχρι τώρα στοιχεία, η απερχόμενη δήμαρχος έχει πολύ δύσκολο έργο, καθώς υπάρχει μεγάλη προσφορά υποψηφίων για τον πολιτικό χώρο στον οποίο απευθύνεται, αυτόν της Κεντροαριστεράς: Ο Φάνης Οικονομάκος, ο οποίος, σύμφωνα με γνώστες των κοινών στον δήμο, έχει ξεκινήσει δυναμικά  την καμπάνια του, και οι Νίκος Βρεττός, ο οποίος στηρίζεται και από το πρώην υποψήφιο Μανώλη Παπαδακάκη, και ο Παναγιώτης Κοκκώνης.

Ο υποψήφιος για τον δήμο, με το χρίσμα του ΣΥΡΙΖΑ, ο Βασίλης Κουτσοβασίλης, αναμένεται ότι θα προκριθεί στον δεύτερο γύρο. Για τον έτερο μονομάχο λογικά προβάδισμα έχει η νυν δήμαρχος και ο αντίπαλος στις εκλογές του 2010, ο προερχόμενος από τη Ν.Δ., Χρήστος Πρεκετές.

ΑΛΙΜΟΣ

Έξι είναι οι υποψήφιοι δήμαρχοι στον Άλιμο. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα μετρήσεις, τρεις είναι οι υποψήφιοι που θα κονταροχτυπηθούν για να εισέλθουν στον δεύτερο γύρο. Θεωρητικά τις περισσότερες πιθανότητες έχει ο απερχόμενος δήμαρχος Θάνος Ορφανός (προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ). Από εκεί και πέρα, καλές πιθανότητες έχει ο προερχόμενος από τη Ν.Δ., Νίκος Τσαμπαρλής, και η Ελένη Μπελιά, η οποία έχει τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ. Τα τοπικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν πως η Μπελιά θα είναι η έκπληξη των εκλογών, ποντάροντας στο ότι ο ανεξάρτητος Ανδρέας Κονδύλης θα κόψει ψήφους τόσο από τον Ορφανό, όσο και από τον Τσαμπαρλή. Να τονιστεί ότι ο Κονδύλης είχε διατελέσει αντιδήμαρχος του Ορφανού.

Οι ψηφοφόροι του ΚΚΕ λογικά θα κατευθυνθούν στην εκπρόσωπο του κόμματος Κυριακή Καμαρινού, ενώ στην περιοχή υπάρχει και ψηφοδέλτιο της Χ.Α. με υποψήφιο τον αντιπλοίαρχο Ε.Α., Χάρη Μέξα.

Τέλος, να σημειωθεί ότι ο αδελφός της υποψηφίου του ΣΥΡΙΖΑ, της κας Μπέλια, είναι υποψήφιος με το ψηφοδέλτιο του Τσαμπαρλή.

ΓΛΥΦΑΔΑ

Επτά είναι οι υποψήφιοι στον δήμο Γλυφάδας, όπου τα πάντα είναι ρευστά. Κι αυτό διότι πέραν των δύο φαβορί, του απερχόμενου δημάρχου Παναγιώτη Κόκκορη (προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ) και του Γιώργου Παπανικολάου (απερχόμενος ευρωβουλευτής της Ν.Δ. και πρώην πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ), υπάρχει και άγνωστος Χ, που ακούει στο όνομα Αθηνά Γλυνού, η οποία μετέχει στα κοινά της Γλυφάδας εδώ και πολλά χρόνια.

Όλο το προηγούμενο διάστημα υπήρχαν πολλές μεταγραφές, καθώς υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι άλλαξαν στρατόπεδα, με συνέπεια η μάχη να έχει πάρει δραματική τροπή. Μάλιστα, στην τοπική επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ υπήρξαν και διαγραφές, καθώς τα τοπικά στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης διχάστηκαν με την απόφαση να στηριχθεί ο Τάσος Ταστάνης. Έτσι κάποιοι εξ αυτών προτίμησαν να συνασπιστούν με την Γλυνού.

Θεωρητικά Κόκκορης και Παπανικολάου κινδυνεύουν να τους κλέψει τη μία θέση ο Ταστάνης, όμως όπως λένε όσοι γνωρίζουν περισσότερα για τον δήμο πιο πολύ κινδυνεύουν από τη Γλυνού, η οποία κινείται να προσελκύσει τον χώρο που έχουν αφήσει ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ.

Από το ΚΚΕ υποψήφιος θα είναι εκ νέου ο Σταύρος Τάσσος. Προερχόμενος από την Κινηματική Αριστερά, έχει ανακοινώσει την υποψηφιότητά του ο Νίκος Πυρουνάκης. Τέλος, η Χρυσή Αυγή στέλνει υποψήφιο τον πρώην διαιτητή Σωτήρη Βοργιά.

ΕΛΛΗΝΙΚΟ-ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ

Ο νυν δήμαρχος Χρήστος Κορτζίδης αποτελεί ένα από τα στοιχήματα του ΣΥΡΙΖΑ. Σκληρός κομματικός επί 3,5 χρόνια έκανε ό,τι του υποδείκνυαν από την Κουμουνδούρου, με τον ενιαίο δήμο να είναι παρατημένος. Αν και είναι δύο δήμοι σε ένα, εν τούτοις έχασε πολλές δημόσιες υπηρεσίες, όπως το τοπικό κατάστημα της εφορίας. Ασχολείται μόνο με το πώς θα αντιπαρατεθεί με την κυβέρνηση και το πώς θα ξεσηκώσει τον κόσμο για τον χώρο του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού.

Ο μόνος που μπορεί να τον αντιμετωπίσει είναι ο προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Κωνσταντάτος, ο οποίος έχει στο πλευρό του όχι μόνο το όλον τοπικό ΠΑΣΟΚ (είναι ισχυρό στην περιοχή), αλλά και πρώην δημάρχους, όπως ο Γιάννης Τσαρπαλής. Κοντά στον Κωνσταντάτο είναι και πολλοί «γαλάζιοι» δημοτικοί σύμβουλοι. Συνοπτικά οι προερχόμενοι από την Αργυρούπολη συνασπίστηκαν, ώστε να βγει δήμαρχος από την πόλη τους.

Ο Θόδωρος Λιάπης που είναι ο επίσημος του ΚΚΕ και ο γιατρός Ευάγγελος Βαζαίος (ανεξάρτητος προερχόμενος από τη Ν.Δ.) δύσκολα θα παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο.

ΚΑΛΛΙΘΕΑ

Κάθε στενό και υποψήφιος δήμαρχος στην Καλλιθέα, καθώς δέκα υποψήφιοι διεκδικούν τον θώκο, σε έναν δήμο όπου σίγουρα θα υπάρξει αλλαγή δημάρχου, καθώς ο απερχόμενος δήμαρχος Κώστας Ασκούνης (και πρόεδρος της ΚΕΔΕ) έλαβε την απόφαση να αποσυρθεί για λόγους υγείας.

Όπως ήταν αναμενόμενο, η παράταξη του Ασκούνη διασπάστηκε. Τις υποψηφιότητές τους ανακοίνωσαν η αναπληρώτρια δήμαρχος, Βάσω Μαργαρίτη, η οποία φέρεται να λαμβάνει τη στήριξη των περισσοτέρων συντρόφων της, και ο αντιδήμαρχος Θοδωρής Ψαλιδόπουλος. Στο ίδιο ακροατήριο απευθύνεται και ο δημοσιογράφος Λάζαρος Λασκαρίδης, ανεξάρτητος υποψήφιος, πρώην μέλος του ΠΑΣΟΚ που επέλεξε να συμπορευθεί με τη Λούκα Κατσέλη και την «Κοινωνική Συμφωνία».

Προσπάθεια να συσπειρώσουν γύρω από την υποψηφιότητά τους το τμήμα των εκλογέων που βρίσκονται στον δεξιό χώρο, καταβάλλουν οι Παναγιώτης Σκανδαλάκης και Δημήτρης Κάρναβος, ο οποίος το 2010 είχε λάβει το «χρίσμα» από τη Ν.Δ. Πιο αδύναμες θεωρούνται οι υποψηφιότητες του Βαγγέλη Παπαδάκη, ο οποίος στηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ, του Βασίλη Δημόπουλου, ο οποίος στηρίζεται από το ΚΚΕ, της Φλώρας Βαζαίου και του Κώστα Γρίβα.

Πριν από την ανακοίνωση της υποψηφιότητας του τραγουδιστή Γιώργου Γερολυμάτου, στον β΄ γύρο αναμενόταν να αναμετρηθούν ένας εκ των τριών από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ (Μαργαρίτη, Ψαλιδόπουλος, Λαζαρίδης) και ένα από το χώρο της Ν.Δ. (Σκανδαλάκης, Κάρναβος), ωστόσο κανείς δεν μπορεί να προβλέψει ποια θα είναι η δυναμική του Γερολυμάτου.

ΜΟΣΧΑΤΟ-ΤΑΥΡΟΣ

Μια ακόμη θητεία διεκδικεί ο Ανδρέας Ευθυμίου, προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ, ωστόσο η παράταξή του εμφανίζεται ιδιαιτέρως αποδυναμωμένη με αποτέλεσμα να ίδιος να κινδυνεύει να μείνει ακόμη και εκτός β΄ γύρου. Χαρακτηριστική είναι η αποχώρηση του Θανάση Ντερέκα, προέδρου του δημοτικού συμβουλίου και πρώτου σε ψήφους συμβούλου. Ιδιαίτερα ισχυρός εμφανίζεται ο προερχόμενος από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ, αλλά υποψήφιος δήμαρχος τον Μάιο με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, Άρης Κρεμμύδας, ο οποίος επιδιώκει ευρύτερες αριστερές συνεργασίες.

Τους ψηφοφόρους του συντηρητικού χώρου θα επιδιώξει να συσπειρώσει ο Δημήτρης Καζαντζής, ο οποίος προέρχεται από την παράταξη του πρώην υποψήφιου δήμαρχου Βασίλη Σπανάκη. Πιο πίσω αναμένεται να βρεθεί ο Παναγιώτης Κυριαζίδης από το ΚΚΕ.

ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ

Εδώ τα πράγματα φαίνονται πιο ξεκάθαρα, καθώς ο απερχόμενος δήμαρχος Σταύρος Τζουλάκης (προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ) στηρίζεται με γνωστά ονόματα της πόλης από όλους τους πολιτικούς χώρους. Ο πρώην δήμαρχος, Γιώργος Κουτελάκης, απομακρύνθηκε από την παράταξη Τζουλάκη και ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του με νέο ψηφοδέλτιο. Όμως ο νυν δήμαρχος είχε έτοιμη την απάντηση και αυτή ακούει στο όνομα Στάθης Κούπας. Ο υποψήφιος με τη Ν.Δ. από το 2010 πλέον είναι στο πλευρό του Τζουλάκη.

Ο δημοσιογράφος Νίκος Στέφος ηγείται ενός ανεξάρτητου ψηφοδελτίου, χωρίς χρίσμα από κάποιο κόμμα και επιχειρεί για δεύτερη φορά να είναι υποψήφιος.  Σύμφωνα με πληροφορίες, ένας εκ των Κουτελάκη-Στέφου είναι πιθανόν να είναι αντίπαλος του Τζουλάκη στον δεύτερο γύρο, δίχως όμως να έχει καμία τύχη.

Ο Παναγιώτης Πάντος, που ρίχνεται στη «μάχη» με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, και ο Άγγελος Βρεττός, με τη στήριξη του ΚΚΕ, παρά το γεγονός ότι η αριστερά καταγράφει ισχυρά ποσοστά, στη Ν.Δ. θεωρείται απίθανο να εισέλθουν στον δεύτερο γύρο.

ΠΑΛΑΙΟ ΦΑΛΗΡΟ

Πριν από τέσσερα χρόνια ο Διονύσης Χατζηδάκης είχε εκλεγεί από τον πρώτο γύρο. Όμως τώρα, λόγω της πολιτικής κατάστασης, ίσως μπει στην ταλαιπωρία του δεύτερου γύρου.

Απέναντι στον Διονύση Χατζηδάκη θα σταθούν από τον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς ο Γιώργος Βασιλείου, αλλά και ο Δημήτρης Πιτούλης, όπως και ο νεαρός Κώστα Μερκουράκης με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ.  Υποψήφιοι είναι ακόμη ο Νίκος Παπαγεωργίου με τη στήριξη του ΚΚΕ, ο οποίος είχε κατέβει και το 2010, και ο δικηγόρος Σωτήρης Μεταξάς με τη στήριξη της Χρυσής Αυγής. Πάντως, οι συνεργάτες του Χατζηδάκη ισχυρίζονται ότι ο απερχόμενος δήμαρχος μάχεται για εκλογή από τον πρώτο γύρο.

ΝΗΣΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

Οι διαπροσωπικές σχέσεις παίζουν τον πρώτο λόγο

Αναμφίβολα εξαιρετικό ενδιαφέρον υπάρχει και για την έκβαση των δημοτικών εκλογών των νησιών που ανήκουν στην περιφέρεια Αττικής. Εκεί οι εκλογές έχουν σαφώς πιο τοπικό χαρακτήρα, καθώς τα προβλήματα ανά νησί διαφέρουν, ενώ και οι προσωπικές σχέσεις που αναπτύσσονται δίνουν άλλη διάσταση. Ας δούμε πώς έχει διαμορφωθεί η μέχρι τώρα κατάσταση.

# ΑΓΚΙΣΤΡΙ: Λογικά ο Γιάννης Αθανασίου θα έχει το πιο εύκολο έργο σε αυτές τις εκλογές. Μέχρι στιγμής είναι ο μοναδικός που έχει θέσει υποψηφιότητα και λογικά δεν θα υπάρξει άλλος αντίπαλος. Να υπενθυμίσουμε ότι στις προηγούμενες εκλογές ο Αθανασίου είχε εκλεγεί με ποσοστό 84,61%.

# ΑΙΓΙΝΑ: Ο απερχόμενος δήμαρχος Σάκης Σακιώτης αποφάσισε να θέσει υποψηφιότητα για περιφερειακός σύμβουλος με τον Γιάννη Σγουρό στον Κεντρικό Τομέα, οπότε σίγουρα θα έχουμε αλλαγή δημάρχου. Υποψήφιος με την παράταξη είναι ο αντιδήμαρχος Φίλιπππος Τζίτζης, ενώ την ψήφο των πολιτών θα διεκδικήσει ξανά ως ανεξάρτητος και ο Παναγιώτης Γρηγορόπουλος. Υποψήφιοι θα είναι και πάλι ο Στέλιος Κοττάκης με το ΚΚΕ αλλά και ο εκπαιδευτικός Αντώνης Ντελής.

# ΚΥΘΗΡΑ: Ο νυν δήμαρχος Θόδωρος Κουκούλης ανακοίνωσε την εκ νέου υποψηφιότητά του, αλλά αυτήν τη φορά έχει έναν ισχυρό αντίπαλο: τον γνωστό ζωγράφο Μανώλη Χάρο που αποφάσισε να ασχοληθεί με τα κοινά. Υποψήφιοι είναι ακόμη ο Δημήτρης Λουράντος και ο Στράτος Χαρχαλάκης

# ΠΟΡΟΣ: Ο πρώην δήμαρχος Σπύρος Σπυρίδων, υποψήφιος το 2010 αντιπεριφερειάρχης Νήσων με τον Βασίλη Κικίλια, επιστρέφει στην πατρίδα του, αναλαμβάνει ξανά την παράταξη που είχε παραχωρήσει για λίγο στον νυν δήμαρχο Δημήτρη Στρατηγό, ο οποίος αποχωρεί για τη θέση του υποψήφιου αντιπεριφερειάρχη Νήσων με την παράταξη Κουμουτσάκου. Ο Σπυρίδων είναι το μεγάλο φαβορί για μία νέα θητεία. Απέναντί του θα είναι, όπως και το 2010 απέναντι στο νυν δήμαρχο, ο Γιάννης Δημητριάδης.

# ΣΑΛΑΜΙΝΑ: Και το 2010 τρεις έδωσαν τη μάχη για τον δεύτερο γύρο. Ανάλογο θα είναι το σκηνικό και φέτος. Συγκεκριμένα, για την είσοδο στον β΄ γύρο φαίνεται ότι θα αναμετρηθούν ο νυν δήμαρχος Γιάννης Τσαβαρής, ο πρώην δήμαρχος Σπύρος Σοφράς (προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ) και η Ρούλα Νάννου που προέρχεται από τη Ν.Δ. αλλά στηρίζεται από τη ΔΗΜΑΡ. Υποψήφιος αυτή τη φορά για το ΚΚΕ είναι ο Γιάννης Βλάχος.

# ΣΠΕΤΣΕΣ: Δύο είναι οι υποψήφιοι που θα διεκδικήσουν τα πρωτεία στο νησί. Ο πρώην δήμαρχος Βαγγέλης Κονταξάκης θα είναι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος στη Νέα Σμύρνη. Το 2010 οι ψήφοι της κας Κουμπή είχαν δώσει τη νίκη στον νυν δήμαρχο Παναγιώτη Λυράκη. Τώρα και οι δύο θα επιχειρήσουν να αντλήσουν από τη «δεξαμενή» του 38% του α΄ γύρου.

# ΤΡΟΙΖΗΝΙΑ: Στους δύο υποψηφίους του 2010, το νυν δήμαρχο Γιάννη Σαμπάνη και τον επικεφαλής τής μείζονος αντιπολίτευσης Σάββα Αθανασίου, μπήκε εμβόλιμα ο μηχανικός Κώστας Καραγιάννης. Πάντως, παρά τη φθορά του, ο νυν δήμαρχος φέρεται να έχει το προβάδισμα.

# ΥΔΡΑ: Τέσσερις είναι οι υποψηφιότητες στο ιστορικό νησί. Ο δήμαρχος Άγγελος Κοτρώνης, που στις εκλογές του 2010 είχε κερδίσει από τον α΄ γύρο με 54%, αυτή τη φορά θα έχει ως αντιπάλους τούς Λευτέρη Κεχαγιόγλου και Γιάννη Θεολογίτη, που κατεβαίνουν για πρώτη φορά, και τον Μανόλη Τσακίρη από τους Οικολόγους που ήταν υποψήφιος και το 2010.

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα