Φόβος νέων διαγραφών

Καθημερινά εντείνεται η αγωνία για το εάν θα επιτευχθεί η περιβόητη συμφωνία που «ψήνει» εδώ και 100 ημέρες η κυβέρνηση Τσίπρα. Όμως την ίδια στιγμή δημιουργείται μείζον πρόβλημα στο εσωτερικό της ΝΔ, καθώς δεν είναι λίγοι αυτοί που ενθυμούνται τον Μάιο του 2010, όταν υπήρχε η ανάλογη συζήτηση για το πρώτο μνημόνιο που έφερνε προς ψήφιση στο Κοινοβούλιο ο Γιώργος Παπανδρέου.
Μοιάζει μακρινό παρελθόν αλλά είναι μόνον πέντε χρόνια από την ψήφιση του πρώτου μνημονίου, επί κυβερνήσεως Παπανδρέου, και της πρώτης διαγραφής στη Ν.Δ. Τότε ήταν η Ντόρα Μπακογιάννη, η μόνη που κόντρα στην γραμμή στήριξε το πρώτο μνημόνιο, και αμέσως ετέθη εκτός κοινοβουλευτικής ομάδας και κόμματος από τον Αντ. Σαμαρά.
Ενάμιση χρόνο αργότερα, το Νοέμβριο του 2011 ήταν η σειρά του Πάνου Καμμένου να τεθεί εκτός κοινοβουλευτικής ομάδας, όχι όμως και εκτός του κόμματος, επειδή καταψήφισε την κυβέρνηση Παπαδήμου.
Αυτό δεν άργησε να συμβεί. Τρεις μήνες αργότερα, το Φεβρουάριο του 2012 ο Πρόεδρος της ΝΔ διαγράφει 21 βουλευτές που καταψηφίζουν το δεύτερο μνημόνιο. Συγκεκριμένα, εκτός κόμματος βρίσκονται οι Έλενα Κουντουρά, Ελίζα Βόζεμπεργκ, Δ. Σταμάτης, Κ. Παπασιώζος, Γ. Βλάχος, Μιχ. Γιαννάκης, Μαργ. Τζίμας, Μίκα Ιατρίδη, Αλ. Δερμεντζόπουλος, Κ. Μαρκόπουλος, Μαν. Κεφαλογιάννης, Κ. Γκιουλέκας, Ζ. Τζηκαλάγιας, Χρ. Ζώης, Σπ. Γαληνός, Παν. Μελάς, Γ. Καρασμάνης, Θ. Λεονταρίδης, Αν. Καριπίδης, Μαρία Κόλλια, Γ.Βαγιωνάς και, φυσικά, ο Π. Καμμένος που βρισκόταν ήδη εκτός Κ.Ο. Οι μισοί εκ των ανωτέρω επέστρεψαν αργά ή αργότερα στο κόμμα, άλλοι συγκρότησαν τους ΑΝΕΛ και όσοι εξ αυτών παρέμειναν βρίσκονται σήμερα στην κυβέρνηση, που δεν αποκλείεται να φέρει ένα νέο μνημόνιο!
Ωστόσο, η γαλάζια αιμορραγία συνεχίστηκε και μετά τις κάλπες. Λίγο μετά την ορκωμοσία του παραιτείται ο Νικ. Νικολόπουλος (υφυπουργός Εργασίας της κυβέρνησης!), το Νοέμβριο του 2012 ο Γ. Κασαπίδης καθώς δήλωσε παρών στο μεσοπρόθεσμο αλλά και ο Νικ. Σταυρογιάννης, ενώ στα τέλη του 2013, με αφορμή τον ΕΝΦΙΑ, εκτός κόμματος βρίσκεται ο Βύρων Πολύδωρας.
Νέο δίλλημα
Δεν είναι λίγοι όσοι εκτιμούν ότι η ΝΔ βρίσκεται ενώπιον αντίστοιχων διλημμάτων. Την ίδια στιγμή που η ηγεσία οικοδομεί σημείο προς σημείο το «όχι» έναντι της νέας συμφωνίας – μνημονίου, επικεντρώνοντας την κριτική της στους αυξημένους φόρους που θα περιλαμβάνει – μερίδα στελεχών επιμένουν ότι αποτελεί μονόδρομο για τη Ν.Δ., παρά την κριτική που δικαιολογημένα ασκείται προς την πλευρά Τσίπρα, η στήριξη της συμφωνίας καθώς κάτι τέτοιο θα ήταν συνεπές τόσο έναντι της κυβερνητικής πολιτικής που ασκήθηκε, έναντι των εταίρων της χώρας στο εξωτερικό αλλά και έναντι όσων μετεκλογικά έχει πει η κεντροδεξιά παράταξη.
Από την πλευρά τους, στελέχη της ηγεσίας επιμένουν ότι είναι αδύνατο να υποστηριχθούν μέτρα υπέρμετρης φορολόγησης και, συνεπώς, επιστροφής της χώρας σε φαύλο κύκλο ύφεσης και προειδοποιούν όσους σπεύδουν να πάρουν θέση υπερψήφισης ότι μπορεί να εκτεθούν.
Στο μεταξύ παραμένει άγνωστο εάν θα πραγματοποιηθεί η προγραμματισμένη για το σαββατοκύριακο προσυνδιάσκεψη στην Τρίπολη. Πέραν του ανθρώπινου ενδιαφέροντος λόγω του μικροτραυματισμού που υπέστη ο Αντώνης Σαμαράς, στη Νέα Δημοκρατία έχουν να ανησυχούν και για την εξέλιξη των προσυνδιασκέψεων του κόμματος. Έστω κι αν τα αποτελέσματα από άποψης εσωκομματικής κινητοποίησης δεν είναι ακριβώς θριαμβευτικά (σ.σ. πως θα μπορούσε άλλωστε λίγους μήνες μετά από μία βαριά ήττα), ο Πρόεδρος της ΝΔ επέμενε στην ολοκλήρωση του κύκλου των περιφερειακών διασκέψεων του κόμματος, έχοντας έτσι την ευκαιρία, σε εβδομαδιαία βάση, να έρχεται σε επαφή με περιφερειακά στελέχη και, κυρίως, να κρατά ψηλά τους τόνους της κριτικής προς την κυβέρνηση.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα