Χτίζει συμμαχίες (και) με τους τραπεζίτες

Έναν απρόσμενα μη δογματικό και διαλλακτικό συνομιλητή μοιάζει να έχουν βρει στο πρόσωπο του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη, οι τραπεζίτες. Αυτό τουλάχιστον δείχνουν όλες οι δηλώσεις ανθρώπων της αγοράς αλλά κυρίως τα σημάδια των τελευταίων επτά ημερών.

Η παραπάνω εκτίμηση είναι κάτι που είχε διατυπωθεί εμμέσως πλην σαφώς στο τελευταίο ρεπορτάζ της έντυπης έκδοσης της «Α» το περασμένο Σαββατο (φύλλο 664) για τις τράπεζες. Εκεί περιγράφαμε μεταξύ άλλων την καταλυτική παρέμβαση του κ. Δραγασάκη, ο οποίος με τις δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους έξω από το Μέγαρο Μαξίμου το βράδυ της περασμένης Τρίτης (27/1) –και με τον τραπεζικό κλάδο να «αφανίζεται» επί τριήμερο στο ταμπλό του χρηματιστηρίου της Αθήνας– επεσήμανε ότι η διάθεση της νεοεκλεγείσας κυβέρνησης είναι να συζητήσει με τους ιδιώτες σχέδια και προτάσεις για την ενδυνάμωση του τραπεζικού τομέα.

Σε άλλο, δε, σημείο των δηλώσεών του, ο αντιπρόεδρος είπε ότι σε περίπτωση αλλαγών στα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών δεν θα υπάρξει ουδείς αιφνιδιασμός και όλα θα γίνουν με δημόσια διαβούλευση και σεβασμό στους ιδιώτες μετόχους.

Αυτές οι «προγραμματικές» δηλώσεις, λοιπόν, του κ. Δραγασάκη δεν μοιάζουν να είναι κενό γράμμα, καθώς οι δια ζώσης επαφές του αντιπροέδρου με τους τραπεζίτες συνεχίστηκαν όλες αυτές της ημέρες με τα αποτελέσματα των εν λόγω συναντήσεων να κρίνονται ιδιαίτερα ικανοποιητικά.

Η αρχή έγινε την περασμένη Παρασκευή (30/1) όταν ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης είχε τετ-α-τετ με τον Prem Watsa, τον ισχυρό άντρα του επενδυτικό fund Fairfax, το οποίο αποτελεί ένας από τους κύριους επενδυτές που κάλυψαν την αυξηση μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας, εισφέροντας περί το 1,3 δισ. ευρώ. Οι γνωρίζοντες λένε έστω και καθ ΄υπερβολήν ότι από αυτή τη συνάντησή του με τον κ. Δραγασάκη ο Ρ. Watsa έφυγε με ένα πλατύ χαμόφγελο, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες στη συνάντηση επιβεβαιώθηκε ότι κοινός στόχος και των δύο πλευρών είναι η ανάπτυξη της Eurobank και η ενίσχυση της μετοχικής της αξίας. Mάλιστα, από πλευράς της Fairfax διατυπώθηκε ενδιαφέρον για νέες επενδύσεις στην Ελλάδα. Το καλό κλίμα των συζητήσεων προκύπτει εμμέσως και από τη βελούδινη διοικητική αλλαγή που συνέβη στη Eurobank, με την τοποθέτηση στελεχών που δεν επιβλήθηκαν κομματικά από το Δημόσιο (σ.σ. με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, το κράτος δεν έχει δικαιώματα ψήφου για το διορισμό διοικήσεων στις τράπεζες) αλλά είναι άνθρωποι της αγοράς.

Για την ιστορία να πούμε ότι την Κυριακή η Eurobank ανακοίνωσε προαγωγή ενός δικού της στελέχους στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου, του Φωκίωνα Καραβία (ήταν μέχρι πρότινος ανώτατος γενικός διευθυντής της τράπεζας) και την τοποθέτηση του έως σήμερα συμβούλου διοίκησης της Τράπεζας Πειραιώς, Νίκου Καραμούζη, στη θέση του προέδρου. Σημειώνεται ότι ο αντικατασταθείς CEO της Eurobank, Χρήστος Μεγάλου, αποδέχτηκε την πρόταση που του είχε γίνει για την ανάληψη θέσης συμβούλου στον όμιλο της Fairfax Financial, στο Τορόντο του Καναδά.

Την ίδια εκτίμηση για την πορεία των συναντήσεων με τους τραπεζίτες εκφράστηκε και από τον ίδιο τον Γ. Δραγασάκη, ο οποίος από τον τηλεοπτικό αέρα του Mega είπε το βράδυ της Κυριακής ότι ήταν ευχάριστη έκπληξη για εκείνον ότι άκουσε από τους τραπεζίτες αυτά που ο ίδιος ήθελε να του πει.

Σήμερα, εξάλλου, ήταν η σειρά του προέδρου της Τράπεζας Πειραιώς, Μιχάλη Σάλλα, να συναντηθεί με τον έχοντα το γενικό πρόσταγμα στο οικονομικό επιτελείο της νέας κυβέρνησης. Και αυτό το τετ-α-τετ έγινε όπως διαρρέεται σε πολύ καλό κλίμα, με τους δύο άνδρες να συζητούν το σχέδιο της κυβέρνησης για επανεκκίνηση της οικονομίας αλλά και τις ευρύτερες κινήσεις στο μέτωπο των τραπεζών.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα