«Χτίζει» το μέλλον με Αναστασίου και ελεύθερους

Ένα χαρακτηριστικό του ποδοσφαίρου είναι η ανατροπή. Πρόκειται για ένα στοιχείο που έχει εφαρμογή τόσο εντός αγωνιστικού χώρου, όσο και εκτός. Ιδιαίτερα εκτός, οι ανατροπές είναι εντυπωσιακές και καθορίζουν την πορεία ενός ολόκληρου συλλόγου.

Δεν είναι λίγες οι φορές που τον ένα μήνα οι εφημερίδες και οι παράγοντες αποθέωναν έναν προπονητή και, τον άλλο μήνα, τον «έστηναν» στο «εκτελεστικό απόσπασμα» και τον «τελείωναν» με συνοπτικές διαδικασίες. Και τούμπαλιν. Στην τελευταία αυτή κατηγορία ανήκει ο τεχνικός του Παναθηναϊκού, Γιάννης Αναστασίου.

Στο ξεκίνημα της σεζόν η εικόνα της ομάδας δεν έπειθε κανέναν. Η ομάδα παρουσίαζε τρανταχτές αδυναμίες και παράλληλα είχε προκύψει θέμα διχογνωμίας με τον τότε τεχνικό διευθυντή, Νίκο Νταμπίζα. Η διοίκηση του «τριφυλλιού» δεν προχώρησε σε σπασμωδικές κινήσεις. Πρόσφερε χρόνο στους δύο επαγγελματίες να επανακαθορίσουν τη στάση τους και να ξεκαθαρίσουν την κατάσταση, αφήνοντας τις διαφορές τους εκτός ομάδας. Η μία πλευρά, ο Γιάννης Αναστασίου, επικεντρώθηκε στις αρμοδιότητές του και μέσα από σκληρή δουλειά στην προπόνηση κατάφερε να ανατρέψει την κατάσταση, να βελτιώσει την αγωνιστική εικόνα και να φτάσει στο σημείο μέχρι και να διεκδικεί τον φετινό τίτλο. Η άλλη πλευρά, ο Νίκος Νταμπίζας, δεν υπαναχώρησε από τις θέσεις του, επέμεινε στη φιλοσοφία του και, εφόσον κρίθηκε ότι απέχει από το γενικότερο προσανατολισμό του Παναθηναϊκού, απομακρύνθηκε από το πόστο του. Η διοίκηση έκανε την επιλογή της. Επέλεξε τον Αναστασίου και, σε πρώτη φάση, δικαιώθηκε, καθώς η ομάδα της Αθήνας έχει αρχίσει και αποδίδει σωστό και εντυπωσιακό ποδόσφαιρο, ενώ επικρατεί οργάνωση και ηρεμία σε όλα τα τμήματα.

Η διοίκηση, όμως, το προχώρησε ένα βήμα παραπάνω. Ο Γιάννης Αλαφούζος ενημέρωσε τους συνεργάτες του πως έχει σκοπό να «χτίσει» την ομάδα γύρω από τον Αναστασίου, τον οποίο θέλει να «δέσει» στον πάγκο για πολλά χρόνια. Ο πρόεδρος του «τριφυλλιού» πιστεύει ότι ο «Ολλανδός» μπορεί να εξελιχθεί σε περίπτωση ανάλογη με εκείνη του… σερ Άλεξ Φέργκιουσον στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και του Γιούργκεν Κλοπ στην Μπορούσια Ντόρτμουντ. Για τον λόγο αυτό, του πρότεινε νέο συμβόλαιο, με προοπτική… μονιμότητας!

Η πρώτη επαφή μεταξύ του Γιάννη Αναστασίου και του Γιάννη Αλαφούζου αναμένεται να πραγματοποιηθεί την Κυριακή, μετά τη διεξαγωγή της αναμέτρησης πρωταθλήματος με τον Πανιώνιο, στη Νέα Σμύρνη. Οι δύο πλευρές επιθυμούν τη συνέχιση της συνεργασίας τους και όπως έχουν αφήσει να εννοηθεί, το οικονομικό δεν θα αποτελέσει εμπόδιο. Και πώς να αποτελέσει εμπόδιο, όταν επικρατεί το κοινό όραμα μίας ομάδας που θα αναβιώσει το σπουδαίο παρελθόν του συλλόγου και θα προσθέσει ακόμη μεγαλύτερες διακρίσεις στο μέλλον.

 

Το μεταγραφικό πλάνο

Στο σημείο αυτό, μπαίνει και ο μεταγραφικός σχεδιασμός. Όπως έχουμε ξαναγράψει, το πλάνο των «πράσινων» είναι να καταρτίζουν την ομάδα από παίκτες που θα προέρχονται από την ακαδημία και από το σκάουτινγκ. Το επιτελείο που έχει επιφορτιστεί με την αναζήτηση παικτών σε όλον τον κόσμο, έχει λάβει πολύ συγκεκριμένες κατευθύνσεις. Ο Παναθηναϊκός της νέας εποχής, θέλει παίκτες με χαμηλό κόστος, τους οποίους να αναδεικνύει και να πουλάει πολύ πιο ακριβά μετά από ένα, δύο ή τρία χρόνια. Ο Μάρκους Μπεργκ αποτελεί ένα παράδειγμα. Όμως ένας… κούκος δεν φέρνει την άνοιξη!

Η διοίκηση διαπίστωσε πως μπορεί να εφαρμοστεί το συγκεκριμένο πλάνο και αποφάσισε να το υλοποιήσει από το καλοκαίρι κιόλας. Πρώτιστο μέλημα είναι ο εντοπισμός και η αξιολόγηση παικτών που μένουν ελεύθεροι σε έξι μήνες, άρα έχουν και δικαίωμα υπογραφής. Στη διάρκεια της εβδομάδας κυκλοφόρησαν τα ονόματα των Αζουμπουίκε Εγκβουέκβε από τη Γουόρι Γουλβς της Νιγηρίας, και του Βραζιλιάνου Μπρούνο Σοάρες από τη Φορτούνα Ντίσελντορφ. Ανάλογες περιπτώσεις θα υπάρξουν πολλές, καθώς ο Τάκης Φύσσας και ο Λεωνίδας Βόκολος έχουν συγκεντρώσει μία μεγάλη λίστα με παίκτες που μένουν ελεύθεροι το καλοκαίρι και «σκανάρουν» κάθε μία από αυτές. Οι περιπτώσεις που προαναφέραμε έχουν να κάνουν με τη… μάχη που δίνει το «τριφύλλι» για την ενίσχυση της αμυντικής του γραμμής. Η προσθήκη του Στάθη Ταυλαρίδη από τον Ατρόμητο αποδίδει ήδη καρπούς, αλλά απαιτείται μία ακόμη λύση, πολύ δε περισσότερο ενόψει του καλοκαιριού. Και αυτό διότι ο Γκόρντον Σίλντενφελντ δεν έχει απαντήσει στην πρόταση των «πράσινων». Ο Κροάτης μένει ελεύθερος σε έξι μήνες και μπορεί να διαπραγματευθεί με οποιαδήποτε ομάδα το μέλλον του. Η Ντιναμό Μόσχας, στην οποία ανήκει, δεν δείχνει διάθεση να τον κρατήσει, αλλά έχουν εμφανιστεί ομάδες από την Ιταλία και τη Γαλλία. Ο ίδιος είναι αναποφάσιστος και, προκειμένου να μείνει ξεκρέμαστος ο Παναθηναϊκός, φροντίζει να καλυφθεί με άλλες λύσεις.

Στην κατηγορία των έξυπνων μεταγραφών, εντάσσεται και η απόκτηση του Νίκου Καλτσά από τη Βέροια. Ο ποδοσφαιριστής της «Βασίλισσας της Ημαθίας» έχει εντυπωσιάσει με τις εμφανίσεις του, βρίσκεται ψηλά στα στατιστικά διάκρισης του πρωταθλήματος και έμενε ελεύθερος το καλοκαίρι. Ο Παναθηναϊκός κινήθηκε γρήγορα και ολοκλήρωσε μία έξυπνη κίνηση ενόψει της νέας αγωνιστικής περιόδου. Το πλάνο έχει τεθεί σε φουλ εφαρμογή και θα υλοποιηθεί επί της ουσίας από την επόμενη περίοδο, όταν και θα φανούν τα πρώτα αποτελέσματα σε όλα τα επίπεδα.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα