Χωρίς συμφωνία και στο συνταξιοδοτικό

Άκαρπο αποδείχθηκε και το ραντεβού του Σαββάτου της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές αφού δεν υπήρξε συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών στο φορολογικό και το ασφαλιστικό.

Τα τεχνικά κλιμάκια θα συνεχίσουν τις εργασίες και την Κυριακή όπου  θα πραγματοποιηθεί νέο ραντεβού με τους δανειστές, χωρίς όμως να διαφαίνεται προοπτική σύγκλισης απόψεων. «Δεν πάμε για να κλείσουμε αύριο» είπε ο κ. Κατρούγκαλος

Στο ραντεβού αυτό θα καθοριστεί και το επόμενο πρόγραμμα συναντήσεων, ενώ όπως ανάφερε την Παρασκευή κυβερνητικό στέλεχος, κάποια στιγμή έως την Τρίτη, οι θεσμοί θα αποχωρήσουν για το Πάσχα των Καθολικών και η διαπραγμάτευση θα συνεχισθεί μετά από αυτό.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Εργασίας πριν ξεκινήσει η συνάντηση του Σαββάτου, «δεν έχουμε να δώσουμε κάτι άλλο» (ερωτηθείς αν σήμερα κομίσει νέες προτάσεις για το συνταξιοδοτικό στους θεσμούς).

«Το ασφαλιστικό από μόνο του θα μπορούσε να τελειώσει, αλλά εμπλέκεται στο συνολικό ζήτημα της διαπραγμάτευσης».

Τα μεγάλα αγκάθια

Στο ασφαλιστικό τα δυο μεγάλα αγκάθια είναι τα ποσοστά αναπλήρωσης και η αύξηση των εισφορών, με την τελευταία να είναι αυτή που θα καθορίσει το μέγεθος των περικοπών στις επικουρικές συντάξεις.

Όπως είπε ο κ. Κατρούγκαλος, δεν θα μειωθούν οι κύριες συντάξεις, ενώ δεν μπήκε καν το θέμα από τους θεσμούς. Παράλληλα αρμόδιες πηγές σημείωναν πως δεν έχει πέσει στο τραπέζι ούτε σενάριο για Εθνική Σύνταξη 288 ευρώ σε όσους έχουν συμπληρώσει 15ετία.

Η βασική διαφορά Αθήνας δανειστών παραμένουν τα ποσοστά αναπλήρωσης, ενώ διαφορά υπάρχει και για το θέμα της αύξησης των εισφορών.

Στο θέμα της Εθνικής Σύνταξης η ελληνική πλευρά υποστηρίζει ότι έχει κλειδώσει το ποσό των 384 ευρώ για όσους έχουν συμπληρώσει 20ετία και όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά «συζητούμε να είναι μικρότερο για τα 15 χρόνια σαφώς όμως όχι 288 ευρώ».

«Ό,τι είχαμε το δώσαμε, οι προτάσεις μας έχουν κατατεθεί, εάν το ασφαλιστικό δεν συνδεόταν με το φορολογικό, εμείς από την πλευρά μας θα είχαμε τελειώσει. Δεν θα μειωθεί καμά σύνταξη» είπε ο κ. Κατρούγκαλος.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα