«Ψηφίστε τα μέτρα 3,6 δισ. ευρώ για να κλείσει η συμφωνία»

Ηχηρό ήταν το «χαστούκι» στην ελληνική κυβέρνηση από το Eurogroup που διεξήχθη στο Άμστερνταμ και το μεγαλύτερο μέρος των συζητήσεων αφορούσε την Ελλάδα. Οι δανειστές σφίγγουν και άλλο τη θηλιά στο λαιμό της ελληνικής κυβέρνησης αφού απαιτούν να ψηφίσουν εδώ και τώρα τα μέτρα των 3,5 δισ . ευρώ, ως απαραίτητο όρος για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και της συμφωνίας σε ένα νέο Eurogroup την Μεγάλη Πέμπτη είναι να συμφωνηθούν και τα πρόσθετα μέτρα των 3,5 δισ. ευρώ.

Όπως διαβεβαίωσε ο επικεφαλής του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στη συνέντευξη Τύπου μετά τη λήξη της τρίωρης συνεδρίασης στο Άμστερνταμ, το μεγαλύτερο μέρος των συζητήσεων αφορούσε την Ελλάδα.

«Έγινε ουσιαστική πρόοδος, μειώθηκαν τα ανοιχτά θέματα, όπως το συνταξιοδοτικό, η φορολογία εισοδήματος, τα κόκκινα δάνεια και το νέο Ταμείο αποκρατικοποιήσεων. Ξεκαθαρίσαμε το δρόμο που θα ακολουθήσουμε. Το συμπέρασμα είναι ότι πρέπει να υπάρχει ένα πακέτο προληπτικών μέτρων που πρέπει να υιοθετηθούν αν χρειαστεί, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος του πλεονάσματος για το 2018», σημείωσε.

Ντομπρόφσκις: Σημαντική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόφσκις ανέφερε στο Twitter ότι σημειώθηκε σημαντική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα και ότι θα συζητηθούν και τα πρόσθετα μέτρα ώστε να συμμετάσχει και το ΔΝΤ.

Μοσκοβισί: Πρέπει να προσδιορίσουμε τα έκτακτα μέτρα
«Στόχος μας είναι να επιστρέψει η Ελλάδα στην ανάπτυξη. Είναι αναγκαίο να κλείσει η αξιολόγηση το συντομότερο», επεσήμανε ο Πιερ Μοσκοβισί.

«Θα πρέπει να προσδιορίσουμε τα έκτακτα μέτρα και τον μηχανισμό που θα τα ενεργοποιεί σε περίπτωση που υπάρχει ανάγκη», πρόσθεσε και σημείωσε:

Θα δουλέψουμε για λύση αξιόπιστη, λογική και αποδεκτή από όλους.

Λαγκάρντ: Τα έκτακτα μέτρα πρέπει να είναι αξιόπιστα

«Επιστρέφουμε άμεσα στην Αθήνα», δήλωσε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, τονίζοντας πως «τίποτα δεν έχει συμφωνηθεί, μέχρι να συμφωνηθούν όλα».
«Τα μέτρα έκτακτης ανάγκης θα πρέπει να νομοθετηθούν εκ των προτέρων και να είναι αξιόπιστα», υπογράμμισε η Κριστίν Λαγκάρντ.

Κερέ: Πρόοδος στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια

Ο Μπενουά Κερέ της ΕΚΤ σημείωσε ότι υπήρξε σημαντική πρόοδος και χαιρέτησε την προσπάθεια της Ελλάδας να προχωρήσει και να αποκαταστήσει την αξιοπιστία.
Χαιρέτησε την πρόοδο που έχει γίνει στο θέμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Όπως είπε η ΕΚΤ στηρίζει τη συζήτηση για τα έκτακτα μέτρα, ενώ παράλληλα η κεντρική τράπεζα είναι έτοιμη να στηρίξει τεχνικά τη συζήτηση για το θέμα της ελάφρυνσης τους χρέους.

Ρέγκλινκ: Ετοιμοι να βοηθήσουμε

Εγινε καλή πρόοδος και υπήρξε καλή συνεργασία Θεσμών-κυβέρνησης, είπε ο Κλάους Ρέγκλινγκ.

Τα στοιχεία της Eurostat επιβεβαίωσαν ότι η χώρα πήγε καλύτερα από τις προβλέψεις. Τα έκτακτα μέτρα είναι μια ασφάλεια για την περίπτωση που κάτι συμβεί, συμπλήρωσε ο επικεφαλής του ESM.

Καθώς είμαστε ο μεγαλύτερος πιστωτής της Ελλάδας έχουμε μεγάλο συμφέρον να βρούμε τις καλύτερες λύσεις για το θέμα του χρέους, για το οποίο πάντως δεν μπορεί να γίνει «κούρεμα», σημείωσε και πρόσθεσε ότι έχουν περάσει τέσσερις μήνες που δεν έχουν υπάρξει πληρωμές ενώ στο ενδιάμεσο η χώρα πλήρωσε για το χρέος.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα