Ωρολογιακή βόμβα οι τράπεζες της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας

Μέχρι σήμερα οι περισσότεροι πίστευαν ότι ο αδύναμος κρίκος της Ευρωζώνης είναι οι χώρες του νότου που έχουν ήδη μπει σε μνημόνια και καταφέρνουν να επιβιώνουν είτε χάρη στις απίστευτες περικοπές των δημοσιονομικών τους είτε με δανεικά των εταίρων τους, έιτε και με τα δύο μαζί. Αντίθετη, ωστόσο, άποψη φαίνεται να έχουν δύο οικονομολόγοι, οι οποίοι σε έρευνά τους που φιλοξενήθηκε στις σελίδες της γερμανικής εφημερίδας Süddeutsche Zeitung, χαρακτηρίζουν ως ωρολογιακή βόμβα της Ένωσης τις γαλλικές, τις γερμανικές και τις ιταλικές τράπεζες.

«Αν υπάρχει σήμερα μία ωρολογιακή βόμβα στην Ευρωζώνη, αυτή δεν εντοπίζεται τόσο στις χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα, όσο στις χώρες εκείνες που δεν έχουν απασχολήσει μέχρι τώρα τη δημοσιότητα: στη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ιταλία», είναι οι χαρακτηριστική περιγραφή που έκαναν οι κ.κ. Σάσα Στέφεν, καθηγητής στην Ευρωπαϊκή Σχολή Μάνατζμεντ και Τεχνολογίας (ESMT) με έδρα το Βερολίνο και ο Βιράλ Αχαρύα καθηγητής στο Stern School of Business της Νέας Υόρκης.

Οι δύο οικονομολόγοι εξέτασαν τα οικονομικά μεγέθη 109 τραπεζών (επί συνόλου 124 χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων) που εντός του τρέχοντος έτους θα λάβουν μέρος στην διαδικασία των stress tests. Τι προέκυψε από την έρευνά τους; Ότι οι 109 τράπεζες που εξετάστηκαν παρουσιάζουν ένα χρηματοδοτικό κενό ύψους 770 δισ. ευρώ, γεγονός που τις καθιστά απροστάτευτες σε μια ενδεχόμενη νέα κρίση. Σημειώνεται, ότι μόνο οι τράπεζες της Γαλλίας χρειάζονται επιπλέον χρηματοδότηση 285 δισ. ευρώ, ενώ το δεύτερο μεγαλύτερο χρηματοδοτικό κενό καταγράφεται στις γερμανικές τράπεζες.

Σε ό,τι αφορά, τέλος, το προφίλ αυτών των τραπεζών, στη έρευνα σημειώνεται ότι πρόκειται για πρώην κρατικά, περιφερειακά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, τα οποία επί πολλά έτη αναζητούσαν νέα πεδία επιχειρηματικής δράσης και στην προσπάθειά τους αυτή επεκτάθηκαν σε «αχαρτογράφητα» -υπό την έννοια της εμπειρίας- νερά χρηματοδοτήσεων όπως λ.χ. δάνεια στον ναυτιλιακό κλάδο, με συνέπεια να έχουν σήμερα συσσωρεύσει ένα εξαιρετικά επισφαλές χαρτοφυλάκιο.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα