Όλοι έχουν απασφαλίσει

Σε μία κλωστή κρέμεται πλέον η ενότητα στην Νέα Δημοκρατία, εξαιτίας του φιάσκου με τις εσωκομματικές εκλογές. Παρά το γεγονός ότι η ΚΕΦΕ όρισε ως νέα ημερομηνία των εκλογών την 13η Δεκεμβρίου, εν τούτοις όλοι έχουν απασφαλίσει, με πρώτο και καλύτερο τον Ευάγγελο Μεϊμαράκη, ο οποίος ηγείται του πολέμου μεταξύ των καραμανλικών με τους σαμαρικούς.

Νωρίς το πρωί ο κ. Μεϊμαράκης όρισε ως αντιπρόεδρο του κόμματος τον Γιάννη Πλακιωτάκη και παραιτήθηκε από τη μεταβατική προεδρία της Ν.Δ. Πέρα, ωστόσο, από τις “διαδικαστικές” εξελίξεις η χθεσινή ευθεία επίθεση του Ευ. Μεϊμαράκη προς τον πρώην Πρωθυπουργό και προκάτοχό του στο κόμμα προκάλεσε σύρραξη καθώς ο Αντώνης Σαμαράς απάντησε ευθέως ενώ συνεργάτες του σχολίαζαν πως «ο Μεϊμαράκης υπερέβη τα εσκαμμένα».

Πλέον στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποκαλύπτονται εμφατικά 2 + 1 στρατόπεδα. Αφενός η καραμανλική πτέρυγα που βρίσκεται στο πλευρό του Ευάγγελου Μεϊμαράκη και επιδιώκει την ομαλή εξέλιξη στην επετηρίδα του κόμματος, την αποφυγή κλυδωνισμών και τη λήξη οριστικών αποφάσεων σε δεύτερο χρόνο. Ο ίδιος ο Κώστας Καραμανλής, πάντως, αποφεύγει κάθε εμπλοκή ενώ το μόνον που υπογραμμίζει είναι η ανάγκη να πέσουν οι τόνοι και να ολοκληρωθεί, το ταχύτερο δυνατόν, η διαδικασία εκλογής.

Αφετέρου, το στρατόπεδο πέριξ του Απόστολου Τζιτζικώστα στο οποίο έχουν προσχωρήσει βουλευτές και στελέχη του κλίματος Σαμαρά, όπως ο Μάκης Βορίδης, ο Τάκης Μπαλτάκος και άλλοι. Ακόμη κι αν ο τέως Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς προκρίνει την ενότητα και αποφεύγει να λάβει θέση, η μετωπική σύγκρουση με τον Ευ. Μεϊμαράκη τον φέρνει, εξ αντανακλάσεως έστω, πιο κοντά στις θέσεις Τζιτζικώστα.

Το τρίτο στρατόπεδο είναι αυτό του Κυριάκου Μητσοτάκη, των στελεχών επιρροής του αλλά και μετριοπαθών, φιλελεύθερων δυνάμεων που, πάντως, δεν έχουν ισχυρή επιρροή στο κόμμα καθώς λειτουργούν με πιο χαλαρούς όρους.

Μπορούν οι τρεις αυτές πτέρυγες να συνυπάρξουν, μετά τα όσα έγιναν την Κυριακή και, κυρίως, μετά τις αιχμηρές δηλώσεις που ακολούθησαν το εκλογικό φιάσκο; Έμπειροι βουλευτές εμφανίζονται απαισιόδοξοι ενώ στο παρασκήνιο το σενάριο περί διάσπασης του κόμματος καθίσταται βασικό θέμα συζήτησης. Ενδεχόμενη εκτόνωση μπορεί να υπάρξει μόνον εφόσον η εκλογή πραγματοποιηθεί σχετικά γρήγορα, στις 13 Δεκεμβρίου, και μέχρι τότε υπάρξει αποκλιμάκωση της έντασης. Κάτι τέτοιο, ωστόσο, μοιάζει δύσκολο, τουλάχιστον βάσει του κλίματος των πρώτων ωρών.

Για πολλούς, η σοβούσα κρίση στο εσωτερικό της Ν.Δ. εξαιτίας της απουσίας ενός ισχυρού πολιτικού ηγέτη που θα δίνει ενεργά το παρών, των υπαρκτών ιδεολογικών και τακτικών διαφωνιών στο εσωτερικό, των προσωπικών και πολιτικών αντιπαθειών και εν τέλει της απουσίας της συγκολλητικής ουσίας της εξουσίας είναι θέμα χρόνου να μετατραπεί σε ανοικτή αντιπαράθεση.

Η Ντόρα

Να κατεβάσουν τους τόνους και να αφήσουν τις προσωπικές επιθέσεις συνέστησε στους τέσσερις υποψήφιους για την προεδρία της Νέας Δημοκρατίας η Ντόρα Μπακογιάννη.

Η κ. Μπακογιάννη, μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή έκανε έκκληση για  ψυχραιμία τονίζοντας ότι το θέμα τώρα είναι η Νέα Δημοκρατία και να κρατηθεί το κόμμα ενωμένο, ενώ ερωτηθείσα σχετικά, παραδέχθηκε ότι υπάρχει κίνδυνος διάσπασης.

«Η Νέα Δημοκρατία δεν είναι ούτε ο κ. Παπαμιμίκος, ούτε οι τέσσερις υποψήφιοι. Η Ν.Δ. είναι η βάση της, οι φίλοι της τα στελέχη της» είπε η βουλευτής σημειώνοντας ότι το κόμμα οφείλει να ζητήσει ένα μεγάλο συγγνώμη από τους ανθρώπους που στήθηκαν στα εκλογικά κέντρα την Κυριακή.

Ανέφερε ακόμη πως δεν υπάρχει καταστατική διαδικασία που να μπορεί να διώξει τον κ. Παπαμιμίκο, σημειώνοντας ότι το κόμμα πρέπει να αποκτήσει επιτέλους «ένα νέα δημοκρατικό καταστατικό».

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα