«Όλοι είναι ανεύθυνοι και ανίκανοι»

Για εγκληματικές παραλείψεις όσον αφορά τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών κατηγορεί την κυβέρνηση η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά. Κανείς από την κυβέρνηση δεν δηλώνει υπεύθυνος για τη διαχείριση της κρίσης που προέκυψε από την φετινή αύξηση των προσφυγικών ροών. Ο υπουργός Επικρατείας δηλώνει υπεύθυνος για τη διαχείριση των πάρκων της Αθήνας», αναφέρει χαρακτηριστικά σε δήλωσή της.
Η κ. Γεννηματά υποστηρίζει ότι «η κυβέρνηση, με τις εγκληματικές παραλείψεις της, έπληξε τον τουρισμό στα νησιά σε μια εποχή που είναι ακόμη πιο σημαντικός για την εθνική μας οικονομία» και κάνει λόγω για «ανικανότητα» που «δημιούργησε αρνητικά συναισθήματα για τους πρόσφυγες σε τοπικούς πληθυσμούς που νιώθουν ανήμποροι βλέποντας μια ολόκληρη τουριστική περίοδο να χάνεται αλλά και τα νησιά τους να δυσφημούνται στα διεθνή μέσα με απρόβλεπτες συνέπειες για το μέλλον».
Αναφέρεται δε στην ανακοίνωση από τον περασμένο Απρίλιο για την άμεση μεταφορά των προσφύγων και μεταναστών από τα νησιά προς την ηπειρωτική Ελλάδα, λέγοντας ότι μέχρι σήμερα «δεν έπραξε τίποτα». «Αυτός που δεν μπορεί να φέρει σε πέρας αυτό που έχει αναλάβει πάει στο σπίτι του», λέει, μεταξύ άλλων.
«Έστω και τώρα η κυβέρνηση πρέπει να σταματήσει να κρύβεται πίσω από την οικονομική αδυναμία της χώρας την οποία η ίδια παρέτεινε με την αλλοπρόσαλλη “διαπραγματευτική” της τακτική. Να σταματήσει να μεταθέτει τις ευθύνες της στην τοπική αυτοδιοίκηση από την οποία στέρησε κάθε διαθέσιμο πόρο για τη διαχείριση έκτακτων αναγκών. Να σταματήσει να προβάλλει, ως μέρος της δικής της πολιτικής, τις πρωτοβουλίες ευαίσθητων πολιτών, που σε πολλές περιπτώσεις, υπερβαίνοντας τις δικές τους οικονομικές δυσκολίες, κάλυψαν ανάγκες εκεί που δεν υπήρξε καμία κρατική παρέμβαση», σημειώνει η κ. Γεννηματά.
«Απαιτούνται γρήγορες αποφάσεις που υλοποιούνται άμεσα και αποτελεσματικά από τον κρατικό μηχανισμό», επισημαίνει η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και υπογραμμίζει: «Το ΠΑΣΟΚ από πολύ νωρίς έχει καλέσει την κυβέρνηση για διακομματική συνεννόηση και συνεργασία. Απαιτείται σχέδιο που να καλύπτει όλες τις ανάγκες από τα νησιά μέχρι τα αστικά κέντρα και όπου αλλού βρίσκονται οι πρόσφυγες, για αυτούς που επιθυμούν να υποβάλλουν αίτηση ασύλου και για αυτούς που δεν το επιθυμούν. Απαιτείται η προστασία των προσφύγων, η αντιμετώπιση των συνεπειών στην ελληνική κοινωνία και οικονομία της μαζικής έλευσης προσφύγων και η διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής. Έστω και τώρα η κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες.»

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα