“Όποιος έχει τα γένια έχει και τα χτένια”

«Το σενάριο “εγώ διαπραγματεύομαι, αλλά όλοι μαζί χάνουμε” δεν παίζει για το Ποτάμι. Δεν υπάρχει περίπτωση να στηρίξουμε μέτρα που είναι προϊόντα μιας κακής διαπραγμάτευσης». Αυτή είναι η ξεκάθαρη θέση του Ποταμιού, όπως την ανέλυσε σε συνομιλία του με δημοσιογράφους ο Σταύρος Θεοδωράκης.
Απαντώντας σε ερωτήσεις για τους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης μετά το τελευταίο Eurogroup ο επικεφαλής του Ποταμιού είπε: «Ένα από τα μεγάλα ψέματα είναι και το ότι η λιτότητα θα τελειώσει επειδή ένας άνθρωπος κάποια στιγμή θα διαπραγματευθεί. Δεν είναι πολιτική η λύση της λιτότητας. Η Ελλάδα για να βγει από αυτό τον φαύλο κύκλο των μνημονίων θα πρέπει να καταργήσει το σπάταλο κομματικό κράτος, κάτι που φοβάμαι ότι δεν το θέλει καμία πολιτική δύναμη εκτός από το Ποτάμι, και το δεύτερο είναι να παράγει και να εξάγει. Εάν δεν παράγουμε, αν δεν εξάγουμε και αν δεν καταργήσουμε τους κηφήνες των κομματικών μηχανισμών που ζουν στο δημόσιο η Ελλάδα δεν θα βγει ποτέ από τα μνημόνια».
“Δεν βλέπω εκλογές”
Εδώ και πολύ καιρό, όταν όλοι εντός κι εκτός ΣΥΡΙΖΑ ανέλυαν σενάρια περί πρόωρων εκλογών ο Σταύρος Θεοδωράκης ήταν ο μόνος που δεν έβλεπε κάλπες. Αυτό υποστηρίζει και τώρα. Κι όπως είπε “δεν βλέπω εκλογές με την έννοια ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ περνάνε καλά. Όταν είπαν ότι ο κόσμος πανηγυρίζει μετά τη συμφωνία του Eurogroup ήταν αλήθεια αφού ο κομματικός στρατός των ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ πανηγύριζε λέγοντας ότι το πάρτι θα συνεχιστεί για πολλούς μήνες ακόμη”.
Παρεμβαίνοντας στην παρουσίαση του βιβλίου του Γιάννη Βλαστάρη «Λεξικό χωρίς γραβάτα», είπε ότι «οι ντεμί -λαϊκιστές, οι εποχιακοί λαϊκιστές του παρελθόντος που ήταν στη ΝΔ και στο ΠΑΣΟΚ, βοήθησαν σήμερα τον ΣΥΡΙΖΑ να γίνει πιστευτός στον ακραίο του λαϊκισμό».
Ο επικεφαλής του Κινήματος απέδωσε την αποδοχή των ψεμάτων των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ σε δύο παράγοντες. «Ο πρώτος είναι η παρουσία πλέον των Social media, που δίνει τη δυνατότητα στα φθηνά ψέματα να διαδίδονται με μεγάλη ταχύτητα, πολύ μεγαλύτερη απ’ όσο είχαμε φανταστεί. Είναι φαινόμενο που δεν αντιμετωπίζεται προς το παρόν και το συζητούν σε όλη την Ευρώπη και την Αμερική». Ο δεύτερος παράγοντας είναι οι άδειες τσέπες. Όπως εξήγησε ο Σταύρος Θεοδωράκης, ο κ. Τσίπρας ξεκίνησε να λέει το παραμύθι του στους πολίτες όταν οι τσέπες άδειαζαν. Άρα ήταν εύκολο από ένα κόσμο “πεσμένο” να γίνει πιστευτή η εύκολη ερμηνεία.
«Οι τσέπες άδειασαν γιατί υπάρχει τρόικα εσωτερικού, γιατί υπάρχει ο “γερμανοτσολιάς”, γιατί υπάρχουν οι “κακοί” που πολεμούν τη χώρα». «Το αφήγημα του εθνικολαϊκισμού, το οποίο το έχουν χρησιμοποιήσει και άλλοι στο παρελθόν – και θα επιμείνω – βρήκε έδαφος επειδή οι τσέπες ήταν άδειες», είπε χαρακτηριστικά. Προέβλεψε όμως ότι όπως ακριβώς έγιναν πιστευτές οι θεωρίες του εθνικολαϊκισμού από τους “πεσμένους”, επειδή αυτοί οι άνθρωποι θα παραμείνουν “πεσμένοι”, θα αντιληφθούν κάποια στιγμή ότι δεν υπάρχει τίποτα άλλο πέρα από το λαϊκισμό.
«Τα προηγούμενα χρόνια» επεσήμανε, «παράλληλα με τα ψέματα του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας υπήρχε και χρήμα που θάμπωνε τον κόσμο. Τώρα όμως δεν υπάρχει χρήμα και όταν θα έχουμε μια καινούρια έξαρση της ανεργίας, μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να μιλάει για επαναπροσδιορισμό του ελεύθερου χρόνου, αλλά η κοινωνία δεν θα τον πιστεύει», συμπλήρωσε.
Στη Βουλή
Στην ουσιαστική έννοια του πατριωτισμού αναφέρθηκε ο Σταύρος Θεοδωράκης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Βουλή στη συνεδρίαση της ολομέλειας για τα 70 χρόνια της ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου λέγοντας: «Πατριωτισμός δεν είναι τα συνθήματα και οι κορώνες αλλά η μελέτη, το σχέδιο, η δουλειά για να τα πετύχουμε μια καλύτερη ζωή για όλους και όχι μόνο για κάποιες συντεχνίες ή για κάποια προνομιούχα τμήματα της κοινωνίας», ενώ προσέθεσε: «Δεν είναι πατριωτισμός ο εθνικολαϊκισμός. Δεν είναι πατριωτισμός ο διχαστικός λόγος».
Ο επικεφαλής του Ποταμιού πρότεινε ως απτή πατριωτική πράξη να αναγνωρίσουμε την μεγάλη προσφορά των νησιωτών μας στην αντιμετώπιση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών, και να τους ενισχύσουμε , να τους στηρίξουμε για να μπορούν να συνεχίζουν! Τέλος, Ο Σταύρος Θεοδωράκης επανέλαβε το πάγιο αίτημα του κινήματος για τη συγκρότηση Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, ενώ έστειλε και ένα μήνυμα στους γείτονες της χώρας αναφέροντας: «Το Αιγαίο πρέπει να είναι μια θάλασσα ειρήνης. Μαζί θα ζήσουμε. Μαζί θα προκόψουμε. Και δε χωράνε σε αυτή τη σχέση τσαμπουκάδες, απειλές και κινήσεις εντυπωσιασμού».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα