«Όπου υπάρχει θέληση, υπάρχει και τρόπος»

Νέο ξεκάθαρο μήνυμα προς την Ελλάδα έστειλε η Άνγκελα Μέρκελ μιλώντας στην γερμανική Βουλή. Η καγκελάριος είπε ότι θέλει την παραμονή της χώρας μας στο ευρώ, τόνισε πως είναι ακόμα πιθανή μια συμφωνία, αλλά η γραμμή είναι μεταρρυθμίσεις για χρήματα.

Εκεί που υπάρχει θέληση υπάρχει και τρόπος. Εξακολουθεί να είναι πιθανή μια συμφωνία αν η Ελλάδα δείξει και αυτή θέληση, δήλωσε αρχικά η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ στο γερμανικό κοινοβούλιο στην πρωινή προγραμματισμένη της ομιλία που αφορούσε σε ζητήματα ευρωπαϊκής και διεθνούς πολιτικής.

Στα πλαίσια της ομιλίας της επανέλαβε, ότι οι προσπάθειες της Γερμανίας έχουν στόχο να διατηρήσουν την Ελλάδα στην ευρωζώνη, αλλά η χώρα θα πρέπει να κάνει όσα της αναλογούν και να εφαρμόσει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Η καγκελάριος τόνισε ότι η Ελλάδα έχει απολαύσει σε πρωτοφανή βαθμό την αλληλεγγύη των εταίρων της στην Ευρώπη.
Όμως δεν είναι η μόνο η Ελλάδα που έλαβε βοήθεια. Και άλλες χώρες, η Ιρλανδία, η Ισπανία, η Πορτογαλία αλλά ακόμα και η Κύπρος έλαβαν βοήθεια και κατάφεραν να σταθούν στα πόδια τους, εκμεταλλευόμενες τις δυνατότητες που τους παρείχε η Ευρωπαϊκή στήριξη, δήλωσε η καγκελάριος.

Ακόμα κι η Ελλάδα, είχε αρχίσει να μπαίνει σε ένα σωστό δρόμο, είπε – εν μέσω θορύβων και διαμαρτυριών από βουλευτές. Η χώρα όμως ανέβαλλε για καιρό και κατ’ επανάληψη την εφαρμογή κάποιων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, οι οποίες είναι απαραίτητες όχι μόνο για να λάβει η χώρα το δεύτερο πακέτο διάσωσης, αλλά και για να μπορέσει σε βάθος χρόνου να βοηθηθεί από μόνη της.

Στις 20 Φεβρουαρίου η Αθήνα συμφώνησε με τους εταίρους της να εκπληρώσει τους όρους του δεύτερου δανειακού πακέτου στα πλαίσια των δικών της προτεραιοτήτων. Τα μέτρα όμως αυτά πρέπει να εγκριθούν από τους τρεις θεσμούς, την Κομισιόν, το ΔΝΤ και την ΕΚΤ. Παράλληλα όμως δεσμεύτηκε (κι εδώ η καγκελάριος διάβασε ακριβώς το κείμενο της συμφωνίας της 20/2) ότι θα εκπληρώσει εγκαίρως και στο ακέραιο τις δανειακές της υποχρεώσεις.

Το αυστηρό ύφος της ομιλίας της καγκελαρίου φάνηκε να μαλακώνει προς το τέλος, όταν η Α. Μέρκελ είπε: «Επιθυμούμε οι άνθρωποι στην Ελλάδα να διατηρήσουν την προοπτική για το μέλλον. Όπου υπάρχει βούληση, υπάρχει και τρόπος».

«Παραμένω πεπεισμένη ότι, όπου υπάρχει βούληση, υπάρχει δρόμος. Εάν οι πολιτικά υπεύθυνοι στην Ελλάδα επιδείξουν αυτή την πολιτική βούληση, τότε μια συμφωνία με τους τρεις θεσμούς είναι ακόμη εφικτή. Αυτή θα ήταν η απαραίτητη βάση για τις μετέπειτα αποφάσεις στο Εurogroup και στην γερμανική Βουλή», πρόσθεσε η κυρία Μέρκελ και επανέλαβε ότι η αλληλεγγύη πηγαίνει χέρι-χέρι με την ίδια ευθύνη και τις ίδιες προσπάθειες.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα