12 «άκυρα» στο σχέδιο της Κομισιόν

Και η Αθήνα λέει «όχι» στις Βρυξέλλες για μείωση 15% στην κατανάλωση φυσικού αερίου

Όσο η Κομισιόν έκανε σχέδια επί χάρτου η μεγάλη πλειοψηφία των χωρών-μελών αρματώνονταν τα… φυσεκλίκια για να ξεκινήσουν τον ανένδοτο κατά των Βρυξελλών.

Απόδειξη ότι πριν καν αλλάξει η μέρα από τη δημοσιοποίηση του ευρωσχεδίου μείωσης της χρήσης αερίου στη Γηραιά Ήπειρο κατά 15% έως την επόμενη άνοιξη ώστε αντισταθμιστεί η ελλιπής ενεργειακή τροφοδοσία από τη Ρωσία, τα… άκυρα στην πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, άρχισαν να διαδέχονται το ένα το άλλο.

Δια στόματος της Ισπανίδας υπουργού Οικολογικής Μετάβασης, Τερέζα Ριμπέρα, η Μαδρίτη ξεκαθάρισε ότι δεν υποστηρίζει την πρόταση με την υπουργό να εκφράζει τη λύπη της επειδή όπως είπε δεν υπήρξε διαβούλευση επί του προτεινόμενου σχεδίου.

«Θα αντιταχθούμε στην επιβολή υποχρεώσεων που υπερβαίνουν, σε επίπεδο προσπαθειών, αυτό μου μας αναλογεί», είπε χαρακτηριστικά η Ριμπέρα. Αντίστοιχα αρνητική  ήταν η στάση του υπουργού Ενέργειας της Πορτογαλίας ο οποίος είπε ότι η χώρα του δεν θα υποστηρίξει το σχέδιο.

Το αντάρτικο δεν φαίνεται να περιορίζεται στις χώρες της ιβηρικής χερσονήσου, τουλάχιστον με όσα ισχυρίζεται σε σχετικό ρεπορτάζ του το πρακτορείο Reuters που μετράει 12 «αντιφρονούντες» επί συνόλου 27 κρατών-μελών της Ε.Ε..

Σύμφωνα, πάντα, με το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο ενστάσεις, άλλες πιο έντονες άλλες πιο μετριοπαθείς, έχουν εκφράσει η Γαλλία, η Ιταλία, η Ολλανδία, η Πολωνία, η Δανία, η Ιρλανδία, η Μάλτα, αλλά και η χώρα μας.

Η ελληνική αντίθεση εκφράστηκε και από τον αρμόδιο υπουργό Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, και από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου οι οποίοι κατέστησαν σαφές ότι η Αθήνα διαφωνεί επί της αρχής με την πρόταση της Κομισιόν για μείωση 15% της κατανάλωσης του φυσικού αερίου.

Μάλιστα ο υπουργός Ενέργειας εξήγησε ότι το 70% του φυσικού αερίου που εισάγει η Ελλάδα διοχετεύεται στην παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος, γεγονός που σημαίνει ότι η υιοθέτηση του προτεινόμενου ευρωσχεδίου περί μειώσεων θα προκαλούσε προβλήματα στα ελληνικά νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Η γενική ενόχληση που επικρατεί και οδηγεί τις χώρες να αρνούνται είναι καταρχάς ότι δεν γίνεται να «αποφασίζουν και να διατάζουν» οι Βρυξέλλες για την επιβολή στόχων και μάλιστα δεσμευτικών, αγνοώντας τις θέσεις ακόμη και τα δυνητικά βέτο  των μελών της Ένωσης.

Το σημαντικότερο όλων; Αυτό που Ευρωπαίος αξιωματούχος σχολίασε στο Reuters και αφορά την αδιαπραγμάτευτη βούληση των κρατών-μελών να διατηρήσουν τη δυνατότητα να ενεργοποιούν μόνα τους μηχανισμούς αντιμετώπισης κρίσεων κι όχι να δώσουν τα… κλειδιά στην Κομισιόν.

Στo 40% αποκαταστάθηκε η ροή στον Nord Stream 1

Σταθερή παρέμεινε χθες Παρασκευή η ροή του ρωσικού φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream 1 προς τη Γερμανία. Σύμφωνα με τα στοιχεία της σελίδας του διαχειριστή Nord Stream AG, η ροή του φυσικού αερίου καταγράφηκε στα 29.191.527 kWh ανά ώρα (8:00 και 9:00 το πρωί ώρα Ελλάδας) σε σύγκριση με τα επίπεδα των 29.000.000 kWh ανά ώρα την προηγούμενη ημέρα.

μεταφέρει ποσότητες μεγαλύτερες από το 1/3 των ρωσικών εξαγωγών φυσικού αερίου προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ

Ως γνωστόν μετά από 10 ημέρες διακοπής της λειτουργίας του για τεχνική συντήρηση ο Nord Stream άρχισε να λειτουργεί ξανά την Πέμπτη, Για την ώρα η ροή του φυσικού αερίου έχει «πιάσει» το 40% της συνολικής ικανότητας του Nord Stream, όπως ήταν πριν από την τεχνική συντήρηση του, αλλά αυτό δεν μοιάζει αρκετό για να καταλαγιάσουν οι ανησυχίες των Ευρωπαίων ότι η Μόσχα μπορεί ανά πάσα στιγμή να κλείσει ολοκληρωτικά τη στρόφιγγα της ροής του φυσικού αερίου της.

Εξάλλου, η ανατολική ροή φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Γιαμάλ-Ευρώπη προς Πολωνία μέσω Γερμανίας, μειώθηκε την Παρασκευή καθώς η εξαγωγική ροή στο σημείο εισόδου των γερμανικών συνόρων καταγράφηκε στα 2.652.767 kWh ανά ώρα έναντι 3.911.000 kWh ανά ώρα την προηγούμενη ημέρα.

Σύμφωνα, τέλος, με ανακοίνωση της Gazprom η παροχή ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω Ουκρανίας από το συνοριακό πέρασμα της Σούντζα αναμενόταν για χθες Παρασκευή στα 41,9 εκατομμύρια κυβικά μέτρα ημερησίως, ποσότητα ελαφρώς μειωμένη από τα 42,2 εκατομμύρια κυβικά μέτρα που είχε «γράψει» το… κοντέρ την Πέμπτη.

Όλα τα μάτια στρέφονται πλέον στο τι θα μας.. ξημερώσει την επόμενη εβδομάδα, δεδομένου ότι ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, έχει προειδοποιήσει ότι οι τροφοδοσίες θα μπορούσαν να μειωθούν στο 20% της χωρητικότητας εάν δεν παραληφθεί εγκαίρως η τουρμπίνα (σ.σ. επισκευάστηκε στον Καναδά) που προορίζεται για αντικατάσταση μίας άλλης που πιθανόν να χρειάζεται συντήρηση.

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα