2007: 40 χρόνια φυλακή σε 4 ενόχους! 2018: Θα βρεθούν ένοχοι στο Μάτι;

Βαριές ποινές, με δεκάδες χρόνια φυλακή απειλούν τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Καπάκη, την περιφερειάρχη Ρένα Δούρου, τον δήμαρχο Μαραθώνα Ηλία Ψινάκη, τους υπευθύνους γραφείων πολιτικής προστασίας Περιφέρειας Αττικής και του δήμου Μαραθώνα, των αρμοδίων και υπευθύνων αξιωματικών του Πυροσβεστικού Σώματος για την περιοχή της Ανατολικής Αττικής, αρμοδίων και υπευθύνων αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας και κάθε άλλο, για τον οποίον θα προκύψουν ποινικές ευθύνες για τη βιβλική καταστροφή της 23ης Αυγούστου.

Της Πωλίνας Βασιλοπούλου

Η τραγωδία στο Μάτι, με τους 90 και πλέον νεκρούς, έχει σημεία-καρμπόν, ως προς τον χειρισμό της από τους αρμόδιους, με την άλλη μεγάλη φωτιά στην Ηλεία, το 2007, όπου θρηνήσαμε –μόνο στον συγκεκριμένο νομό– 36 αθώους.

Για τις φονικές πυρκαγιές της Ηλείας, με την υπ’ αριθμόν 940/2015 απόφασή του το ΣΤ΄ Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου έκρινε οριστικά και αμετάκλητα ενόχους τον πρώην νομάρχη Ηλείας Χαράλαμπο Καφύρα, τον πρώην δήμαρχο Ζαχάρως Πανταζή Χρονόπουλο και τον δασοφύλακα Μίνθης Παναγιώτη Τσούρα, καθώς και στην 84χρονη κάτοικο Παλαιοχωρίου, Σοφία Νικολοπούλου, αφού από την… κατσαρόλα της αποδείχθηκε ότι ξεκίνησε η καταστρεπτική φωτιά.

 

40 χρόνια φυλακής…

Με την απόφαση το Ανώτατο Δικαστήριο επικύρωσε την απόφαση του Εφετείου Πατρών, με την οποία είχαν επιβληθεί ποινές κάθειρξης 77 ετών στον καθένα από τους 4 κατηγορούμενους, που συγχωνεύτηκαν σε 480 μήνες φυλακή, δηλαδή στην ουσία τους επέβαλε φυλάκιση 40 ετών στον καθένα, αλλά επειδή τα συγκεκριμένα αδικήματα είναι πλημμεληματικού χαρακτήρα, η ανώτατη εκτιτέα ποινή «έπεσε» στα 10 χρόνια για κάθε ένοχο.

Οι ποινές που επέβαλε το δικαστήριο τότε, οι οποίες επικυρώθηκαν με την απόφαση του ΑΠ, αφορούσαν αδικήματα σε βαθμό πλημμελήματος, όπως ανθρωποκτονία κατά συρροή, διά παραλείψεως τελούμενη, εμπρησμό κ.λπ.

Για την τραγωδία στο Μάτι, που έχει πολλά κοινά με τις φωτιές στην Ηλεία, ήδη ξεκίνησε γαϊτανάκι μηνύσεων από τους συγγενείς των θυμάτων, οι οποίοι ζητούν την τιμωρία Καπάκη, Δούρου, Ψινάκη και λοιπών για το κακούργημα της έκθεσης από την οποία επήλθε θάνατος και επισύρει για κάθε νεκρό κάθειρξη από 6 μέχρι 20 χρόνια. Μιλάμε, δηλαδή, για πολλές δεκάδες χρόνια φυλακή μόνο για το αδίκημα της έκθεσης, χωρίς να υπολογίσουμε και τα άλλα αδικήματα, που έχουν τελεστεί, όπως ανθρωποκτονίες κλπ., που αναμένεται να αυξήσουν περισσότερο τις ποινές.

Η για τις φωτιές στην Ηλεία απόφαση του ΣΤ΄ Ποινικού Τμήματος του Αρείου Πάγου, που συγκροτήθηκε από τους δικαστές Γεώργιο Γεωργέλλη, αντιπρόεδρο του Α.Π., Μαρία Βασιλάκη, Μαρία ΓαλάνηΛεοναρδοπούλου, εισηγήτρια, Πάνο Πετρόπουλο (κωλυομένης της αρεοπαγίτου Χρυσούλας Παρασκευά) και Αρτεμισία Παναγιώτου, αρεοπαγίτες, επιβεβαιώνει ότι η σημερινή τραγωδία με αυτήν του 2007 έχουν πολλά κοινά σημεία. Επιβεβαιώνει, όμως, και κάτι χειρότερο: Παρά τους ανθρώπους, που χάθηκαν τότε και την τεράστια καταστροφή στη φύση και στη ζωή, έγιναν τα ίδια λάθη!

 

Η προειδοποίηση που μάλλον δεν αξιολογήθηκε σωστά

Ξεκινώντας την «αντιπαραβολή» των δύο φονικών περιστατικών, δεν μπορεί παρά να σταθεί πρωταρχικά κάποιος στο γεγονός ότι όπως και σήμερα έτσι και τότε η προειδοποίηση της Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας για ιδιαίτερα υψηλό κίνδυνο πρόκλησης πυρκαγιών (Κατηγορία 4) δεν έτυχε της ανάλογης αξιολόγησης. Ας δούμε τι αναφέρει επί του συγκεκριμένου η τότε απόφαση του Αρείου Πάγου:

«Στις 23.8.2007, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, απέστειλε το υπ’ αριθ. πρωτ. …/23.8.2007, χαρακτηριζόμενο ως “εξαιρετικώς επείγον”, έγγραφό του, σε διάφορες Κρατικές Υπηρεσίες της χώρας, στις οποίες συμπεριλαμβάνονταν, μεταξύ άλλων και η περιφέρεια Πελοποννήσου, με την παράκληση να το αποστείλουν στους οικείους ΟΤΑ (Δήμους και Κοινότητες), το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας και το Αρχηγείο Ελληνικής Αστυνομίας, ενώ κοινοποιήθηκε το ίδιο έγγραφο και στο Αρχηγείο Πυροσβεστικού Σώματος.

»Με το έγγραφο αυτό, το οποίο συνοδευόταν από σχετικό Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς και είχε θέμα: “Λήψη έκτακτων μέτρων πρόληψης και ετοιμότητας λόγω πολύ υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς”, προειδοποιούσε τις ανωτέρω υπηρεσίες ότι την επομένη, Παρασκευή 24.8.2007, ο κίνδυνος πυρκαγιών είναι πολύ υψηλός (κατηγορία κινδύνου 4), σε διάφορες περιοχές της χώρας, μεταξύ των οποίων και στην περιοχή της Δυτικής Πελοποννήσου, όπου ανήκει ο Νομός(…), και καλούσε τις οικείες Περιφέρειες και τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Δήμους, Κοινότητες και Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις), που ανήκαν σ’ αυτές, να θέσουν όλα τα διαθέσιμα μέσα και προσωπικό σε μέγιστη ετοιμότητα, προκειμένου να αντιμετωπιστούν άμεσα τυχόν συνέπειες από την εκδήλωση δασικών πυρκαγιών.

»Επιπλέον, καλούσε τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, να ενημερώσουν διά των αρμοδίων υπηρεσιών τους, σε συνεργασία με τις κατά τόπους Αστυνομικές και Δημοτικές Αρχές, τους αγρότες, κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους για τον πολύ υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς προς αποφυγή ενεργειών πρόκλησης πυρκαγιάς από αμέλεια. Καλούσε, επίσης, τα Γραφεία Πολιτικής Προστασίας των ανωτέρω Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων, μεταξύ των οποίων και της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης…, να ενημερώσουν τις Εθελοντικές Οργανώσεις που δραστηριοποιούνταν στους χώρους ευθύνης τους, σε δράσεις σχετικές με την αντιμετώπιση συνεπειών από την εκδήλωση πυρκαγιών στις ανωτέρω περιοχές, προκειμένου να συνδράμουν το έργο των αρμόδιων αρχών, εφόσον αυτό απαιτηθεί.

»Ειδικότερα, η κατηγορία κινδύνου 4 (πολύ υψηλή), για την οποία και προειδοποιούσε το προαναφερόμενο έγγραφο του ΓΓΠΠ, έχει την έννοια ότι ο κίνδυνος είναι ιδιαίτερα υψηλός και ο αριθμός των πυρκαγιών πιθανόν να είναι αρκετά μεγάλος αλλά, το κυριότερο, κάθε πυρκαγιά μπορεί να λάβει μεγάλες διαστάσεις εφόσον ξεφύγει από την αρχική προσβολή».

Τα υπόλοιπα είναι λίγο-πολύ γνωστά και τραγικά…

2007: Οι ευθύνες νομάρχη και δημάρχου που τους οδήγησαν στο εδώλιο

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα