24 ώρες για 3 προαπαιτούμενα

Προθεσμία 24 ωρών έδωσε το EuroWorking Group, προκειμένου η ελληνική κυβέρνηση να ολοκληρώσει την εφαρμογή των προαπαιτούμενων μέτρων και οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι να εγκρίνουν και τυπικά το κλείσιμο της αξιολόγησης, που θα ανοίξει τον δρόμο για την εκταμίευση της δόσης.

Πηγή από τις Βρυξέλλες ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι στη σημερινή τηλεδιάσκεψη των εκπροσώπων των υπουργείων Οικονομικών της Ευρωζώνης, η ελληνική πλευρά δεσμεύτηκε να ολοκληρώσει και τις τελευταίες λεπτομέρειες μέχρι αύριο. «Αυτό θα ήταν πολύ καλό», σχολίασε ο αξιωματούχος. Ειδικότερα, σημείωσε πως αυτές οι τελευταίες λεπτομέρειες αφορούν ορισμένες διοικητικές εγκυκλίους, τη συμφωνία για το Ελληνικό, τη συμφωνία του ΟΤΕ με την Deutsche Telekom και, τέλος, το σχέδιο εργασίας της αρχής Πολιτικής Αεροπορίας για τις μεταρρυθμίσεις που θα πραγματοποιηθούν το φθινόπωρο, στο οποίο είναι ανάγκη να σημειωθεί «πρόοδος».

Στο μεταξύ, σύμφωνα με διαρροές στα ευρωπαϊκά Μέσα, η έκθεση συμμόρφωσης (compliance report) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος είναι θετική επί της αρχής. Η έκθεση τέθηκε επί τάπητος στο EWG το οποίο όμως εν τέλει δεν «έσβησε» τους αστερίσκους που απέμεναν (κυρίως αναφορικά με τις αποκρατικοποιήσεις) προκειμένου να δώσει το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της υποδόσης των 7,5 δισ. ευρώ εντός του μηνός. Στη σύνοδο μετείχαν οι επιτελείς των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης, αλλά και οι εκπρόσωποι των 4 «θεσμών».

Κύκλοι υπουργείου Οικονομικών: Τέλος Ιουνίου η εκταμίευση
«Έως το τέλος Ιουνίου θα γίνει η εκταμίευση της δόσης (των 7,5 δισ. ευρώ)» ανέφεραν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, μετά από την τηλεδιάσκεψη του Euro Working Group. Όπως επισήμαναν οι ίδιες πηγές, «η εισήγηση των θεσμών είναι θετική» σχετικά με την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και κατ’ επέκταση την εκταμίευση της δόσης.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα