3 συλλήψεις στο Βατικανό για οικονομικό σκάνδαλο

Σε 3 συλλήψεις στελεχών του Βατικανού  με την κατηγορία απάτης, ξεπλύματος βρώμικου χρήματος και συκοφαντίας οδήγησε έρευνα της εισαγγελίας της Ρώμης με θέμα τη συνολική δραστηριότητα της τράπεζας του Βατικανού Ior. Ανάμεσα στους συλληφθέντες κι ένας υψηλόβαθμος κληρικός. 

Οι συλληφθέντες είναι ο υψηλόβαθμος κληρικός της πόλης Σαλέρνο της Νότιας Ιταλίας Νούντσιο Σκαράνο, ο χρηματιστής Τζοβάννι Καρίντσο και ο καραμπινιέρος Τζοβάννι Μαρία Τζίτο.

Οι Σκαράνο και Τζίτο επιχείρησαν να χρησιμοποιήσουν ιδιωτικό αεροσκάφος για να μεταφέρουν από ελβετικές τράπεζες στην Ιταλία είκοσι εκατομμύρια ευρώ που ανήκαν σε φίλους του Ιταλού υψηλόβαθμου κληρικού.

Μάλιστα πριν από δυο εβδομάδες, ο Ιταλός κληρικός είχε λάβει κλήση σε απολογία από την εισαγγελία του Παλέρμο για ξέπλυμα πεντακοσίων εξήντα χιλιάδων ευρώ, και, για το λόγο αυτό, πριν από δυο ημέρες είχε παυθεί από τα καθήκοντα του οικονομικού διαχειριστή του Apsa, οργανισμού ακίνητης περιουσίας της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, ένας κολοσσιαίος οργανισμός που έχει στην ιδιοκτησία του χιλιάδες ακίνητα και καταθέσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί η ειρωνεία του πράγματος. Πριν από δύο ημέρες, ο νέος πάπας της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας. πάπας Φραγκίσκος αποφάσισε, με στόχο την αύξηση της διαφάνειας, την δημιουργία ειδικής επιτροπής για την ριζική αναδιάρθρωση της τράπεζας του Βατικανού Ior, τράπεζα στην οποία ο Νούντσιο Σκαράνο συνεχίζει να διατηρεί λογαριασμό.

Διαβάστε επίσης