8 ΙΟΥΛΙΟΥ 2019: Θολό τοπίο για το ΚΙΝΑ.ΑΛ. και στο βάθος Γιώργος!

Μικρομεγαλίζουν στο ΚΙΝ.ΑΛ. και ουδείς μπορεί να καταλάβει τι ακριβώς θέλει να κάνει η πρόεδρος, αφού με τη συνταγή τού «ήξεις-αφήξεις» δεν προσελκύονται οι απογοητευμένοι από τον ΣΥΡΙΖΑ ψηφοφόροι του μεσαίου χώρου

«Το ΚΙΝΑΛ δεν θα αφήσει τη χώρα να μπει σε περιπέτειες». Αυτή η δήλωση της Φώφης Γεννηματά στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ την προηγούμενη Δευτέρα μάλλον περιέπλεξε την κατάσταση, παρά την ξεκαθάρισε για το τι θα κάνει τελικά το ΚΙΝΑΛ την επαύριον των εκλογών.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Η αμφισημία έγκειται στο γεγονός ότι με διαφορά ολίγων λεπτών η Φώφη Γεννηματά αφενός μισάνοιξε το παράθυρο για κυβερνητική συνεργασία, αφετέρου το έκλεισε τονίζοντας πως το ΚΙΝΑΛ δεν θα γίνει δεκανίκι, αλλά θα είναι η υπεύθυνη αντιπολίτευση!

Όπως γίνεται αντιληπτό, η στρατηγική του ΚΙΝ.ΑΛ. θυμίζει πλάνα από το βραβευμένο «Τοπίο στην ομίχλη» του αείμνηστου Θόδωρου Αγγελόπουλου. Κι αν η ταινία κατέληξε κάπου, αυτό δεν σημαίνει ότι το ίδιο ισχύει και για την ηγετική ομάδα του Κινήματος Αλλαγής. Η κα Γεννηματά και οι συνεργάτες της εξακολουθούν να καλούν τους ψηφοφόρους που έφυγαν από το ΠΑΣΟΚ και πήγαν στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά το κάλεσμα είναι μονότονο σαν μακρόσυρτος αμανές και ως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις δεν συγκινούν κανέναν. Τουναντίον, το μόνο που επιτυγχάνει η κα Γεννηματά είναι να μην μπορεί να διεκδικήσει τους ψηφοφόρους του μεσαίου χώρου. Άραγε, πόσοι από τους 85.000 που προτίμησαν το Ποτάμι στις ευρωεκλογές θα επιλέξουν τώρα το ΚΙΝΑΛ; Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις το ποσοστό με το ζόρι ξεπερνά το 2%, δηλαδή κάπου 4.000-5.000 ψήφοι.

Επίσης, για ποιον λόγο να εμπιστευτεί τον αχταρμά του ΚΙΝΑΛ ένας απογοητευμένος ψηφοφόρος του ΣΥΡΙΖΑ, όταν βλέπει πως η Χαριλάου Τρικούπη μικρομεγαλίζει. Παρά το γεγονός ότι το ΚΙΝΑΛ διατηρεί την καλή οργάνωση που είχε επί ΠΑΣΟΚ, εν τούτοις δεν πείθει κανέναν ότι μπορεί να εξελιχθεί σε τρίτο πόλο, όπως ονειρεύονται οι παροικούντες στους υψηλούς ορόφους της Χαριλάου Τρικούπη 50.

Προφανώς στο ΚΙΝΑΛ δεν έχουν διαβάσει καλά τι σημαίνει αυτό το 7,7% που έλαβε το κόμμα στις ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου. Από τη μία, του χάρισε την 3η θέση στην οποία στόχευε. Από την άλλη, δεν ήταν το ευδιάκριτο εκείνο ποσοστό που θα εδραίωνε εμφατικά τη θέση του στον πολιτικό χάρτη, τόσο σε σχέση με τους ευρύτερους συσχετισμούς, όσο και στη μάχη με τον ΣΥΡΙΖΑ για τον χώρο της Κεντροαριστεράς.

 

Να κρατήσει το κόμμα

Πλέον οι περισσότεροι στο ΚΙΝΑΛ, μετά τις πρώτες δημοσκοπήσεις που φέρνουν το κόμμα σε μικρότερα ποσοστά, λόγω και του εξοστρακισμού Βενιζέλου, προσπαθούν να καταλάβουν πού το πάει η κα Γεννηματά. Θέλει ένα μικρό κόμμα που θα κινείται πέριξ του 6% και να είναι η ίδια πρόεδρος, ή υπάρχει κάτι άλλο και σιγά-σιγά θα παραδώσει το ΚΙΝΑΛ στον Γιώργο Παπανδρέου.

Υπάρχουν κάποια πράγματα, τα οποία δεν μοιάζουν με απλές συμπτώσεις. Όπως για παράδειγμα την ατάκα που είπε η κα Γεννηματά στη συνέντευξή της στον ΣΛΑΪ ότι «είτε Μητσοτάκη ψηφίζεις, είτε Τσίπρα, στο τέλος βγαίνει Καραμανλής». Μία ατάκα την οποία επανέλαβε δύο ημέρες αργότερα ο πρώην πρωθυπουργός, ο Γιώργος Παπανδρέου, στον ίδιο τηλεοπτικό σταθμό, όπου παραχώρησε δίωρη συνέντευξη και επιτέθηκε με σφοδρότητα στον προκάτοχό του κατηγορώντας τον ότι χρεοκόπησε τη χώρα.

Στην ίδια συνέντευξη ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στα όσα είπε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ από την Πορτογαλία για τη διακυβέρνηση Καραμανλή και τις ευθύνες του στη χρεοκοπία της Ελλάδας. Μία δήλωση την οποία επανέλαβε την επομένη η κα Γεννηματά μέσω του γραφείου Τύπου. Να τονίσουμε ότι ο Γιώργος Παπανδρέου πρότεινε στους οικοδεσπότες της εκπομπής να καλέσουν και τον κ. Καραμανλή σε ένα άτυπο debate για να μάθει ο κόσμος το ποιος λέει αλήθεια. Επίσης, ο Γιώργος Παπανδρέου επανέλαβε τα λόγια της προέδρου του ΚΙΝΑΛ για την υπεύθυνη αντιπολίτευση.

Πολλές οι συμπτώσεις. Απλά μία επιστροφή Γιώργου Παπανδρέου στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, πέντε χρόνια αφότου το διέσπασε, είναι κάτι που δεν το χωράει ο ανθρώπινος νους. Όταν θέσαμε το ζήτημα σε παλιό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, μας απάντησε με μία ρήση του Έλληνα στωικού φιλόσοφου, του Επίκτητου: «Άνθρωπος: μια ψυχή επιβαρημένη με ένα πτώμα». 

Δεν «βγήκε» στη Γεννηματά ο εξωστρακισμός του Βενιζέλου

 

Περίπου τρεις εβδομάδες μετά τον εξοστρακισμό του Ευάγγελου Βενιζέλου, η κα Γεννηματά βλέπει ότι δεν της βγαίνει η κίνηση. Και δεν είναι μόνο οι πολλές αποχωρήσεις από όλη την επικράτεια, αλλά πολύ περισσότερο δεν υπάρχουν και επιστροφές από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ας μην ξεχνάμε ότι ήταν ένας από τους λόγους του εξοστρακισμού Βενιζέλου, όπως εξηγούσαν οι συνεργάτες της. Κι όμως, ο Βενιζέλος απομακρύνθηκε, αλλά οι «πράσινοι» ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ δεν φαίνεται να συγκινήθηκαν.

Και όπως γίνεται αντιληπτό, εάν το αποτέλεσμα της 7ης Ιουλίου είναι χειρότερο από αυτό των ευρωεκλογών, η κα Γεννηματά και οι συν αυτώ θα πρέπει να διαχειριστούν μία πρωτόγνωρη κατάσταση. Με βάση τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, το ΚΙΝΑΛ υπολογίζεται ότι θα έχει 22 περίπου βουλευτές στην επόμενη Βουλή. Έτσι, η Χαριλάου Τρικούπη δίνει μάχη για να εκλεγούν όσο περισσότεροι γίνεται που βρίσκονται στο περιβάλλον της προέδρου, ώστε να αποφευχθεί σε πρώτο βαθμό η άμεση αμφισβήτηση ακόμη και με την ανακοίνωση του exit poll στις 19.00 της 7ης Ιουλίου.

Όμως, παρά τις… συστάσεις προς ναυτιλλόμενους ψηφοφόρους να ψηφιστούν συγκεκριμένοι υποψήφιοι, δεν είναι σίγουρο ότι η κα Γεννηματά στη νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα δεν θα έχει ισχυρή εσωκομματική αντιπολίτευση. Και τώρα τα πράγματα είναι διαφορετικά. Διότι στο παρελθόν τής πέρασε ο τσαμπουκάς με την αποπομπή του Στέφανου Ξεκαλάκη από τη θέση του γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ. Ήδη οι δύο εκλεγμένοι ευρωβουλευτές (Ανδρουλάκης – Καϊλή) δεν είναι δικοί της, ενώ και στη νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα δεν είναι βέβαιο ότι θα επιλεγούν οι εκλεκτοί της.

Η ίδια η κα Γεννηματά, πέραν του Νότιου Τομέα, θα είναι υποψήφια σε δύο πρώην «πράσινους» νομούς (Εύβοια και Ηράκλειο), αλλά κι εκεί τα μηνύματα δεν είναι ενθαρρυντικά. Όπως απαισιόδοξα είναι τα μηνύματα και σε κάποιες τριεδρικές περιφέρειες, όπου το ΚΙΝΑΛ κινδυνεύει να χάσει τις έδρες, επειδή η Ν.Δ. πιάνει υψηλά ποσοστά διεκδικώντας τις δύο από τις τρεις έδρες.

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα