«Θα αλλάξω τη ναρκισσιστική νοοτροπία στο Βατικανό»

Ο πάπας Φραγκίσκος υποσχέθηκε πως θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να αλλάξει τη νοοτροπία του Βατικανού σε συνέντευξη που παρέθεσε και στην οποία ανέφερε πως η εκκλησία ήταν αφοσιωμένη στα δικά της συμφέροντα. Ακόμη αποκάλυψε πως για λίγο χρονικό διάστημα είχε σκεφτεί να μην αποδεχθεί την εκλογή του ως ο πρώτος μη Ευρωπαίος πάπας σε 1.300 χρόνια, αφού οι συνάδελφοί του οι καρδινάλιοι στο Κονκλάβιο τον επέλεξαν για να ηγηθεί της Αγίας Έδρας.

Η συνέντευξη του Φραγκίσκου δόθηκε στη Λα Ρεπούμπλικα και σε αυτή είπε πως: «πολλοί από τους προηγούμενους προκαθήμενους της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας ήταν πολύ ναρκισσιστές, άφηναν τους εαυτούς τους να κολακεύονται από τους βοηθούς τους. «Η παπική αυλή είναι η λέπρα του παπισμού» είπε ο Φραγκίσκος ο οποίος εισήγαγε στην «Αγία Έδρα» μια νέα εποχή ανοιγμάτων και απλότητας».

Η συνέντευξη πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στη σπαρτιάτικη κατοικία του πάπα, σε έναν ξενώνα του Βατικανού, και δημοσιεύθηκε ενώ ο πάπας ξεκινούσε μια τριήμερη κλειστή συνάντηση με οκτώ καρδινάλιους από όλο τον κόσμο οι οποίοι θα τον βοηθήσουν να μεταρρυθμίσει την προβληματική διοίκηση του Βατικανού, τη γνωστή Κούρια.

«Υπάρχουν κάποιοι αυλικοί στο πλαίσιο της Κούρια. Το βασικότερο πρόβλημα όμως είναι η υπερβολική εσωστρέφεια. Κοιτούν τα συμφέροντα του Βατικανού, τα οποία είναι ακόμη και σε μεγάλο μέρος παροδικά. Αυτή τη βατικανοκεντρική όψη αγνοεί τον κόσμο και θα κάνω ο,τιδήποτε για να την αλλάξω», σημείωσε μεταξύ άλλων ο νέος ποντίφικας.

Διαβάστε επίσης